Besvikna hyresgäster i Hageby efter hovrättsbeslut
– Vi var och tittade på en ny lägenhet i går. Jag tror att många av dem som bor här kommer att flytta, säger Birger Eriksson, en av drygt 30 berörda hyresgäster.
Han anser att hyran på 8 189 kronor i månaden är för hög, särskilt med tanke på vad han och hans sambo Birgitta Hultgren får för pengarna. De är mycket kritiska till att Hyresgästföreningen i Norrköping var med om att förhandla fram ”Rätt hyra” i deras område och hur det gick till.
Bakgrunden är att paret Eriksson-Hultgren och deras grannar drabbades av kraftiga hyreshöjningar när systemet ”Rätt hyra” infördes 2008. Hyrorna har höjts i tre steg, med sammanlagt cirka 1 500 kronor. Hyresgästerna överklagade och hyresnämnden kom fram till att en hyreshöjning på omkring 500 kronor var rimlig. Nämnden motiverade detta med att underhållet var eftersatt, att lägenheterna inte kunde anses vara så populära som ”Rätt hyra”-systemet visat, och att lägenheternas källarplan felaktigt räknats med i boytan.
Hyresvärden, Subnova Property AB, överklagade hyresnämndens beslut till Svea hovrätt som har avgjort ärendet. Hovrätten, som besökte flera lägenheter i området för att bilda sig en egen uppfattning, anser inte att det finns något som tyder på att överenskommelsen om de nya hyrorna inte skulle vara skälig. Hovrätten tar inte ställning till systemet ”Rätt hyra” som sådant, utan framhåller att det krävs ”vägande skäl” för att i efterhand ändra en förhandlingsöverenskommelse.
– Beslutet är mycket märkligt. Jag tycker att hovrätten gör det lätt för sig när man säger att parterna ska sköta det här själva. Ibland blir det fel och då måste det kunna rättas i efterhand, säger hyresgästernas ombud Roland Peterson, som fick kallas in från Hyresgästföreningen i Kalmar eftersom hyresgästerna inte längre hade förtroende för föreningen i Norrköping.
Han hoppas att ärendet ska leda till att Hyresgästföreningen, kommunägda Hyresbostäder och organisationen Fastighetsägarna tillsammans gör en översyn av ”Rätt hyra” för att reda ut sådant som hur källare ska bedömas. Detta för att kunna undvika liknande situationer.
Sedan ”Rätt hyra” infördes har 22 av de 53 lägenheterna i radhusområdet sålts.
– Subnova vill skrämma bort oss genom att höja hyrorna så att de kan fortsätta sälja våra lägenheter, menar Birger Eriksson.
– Jag kan inte svara på om fastighetsägaren vill sälja, men det är inte därför man höjer hyran i alla fall, utan på grund av ”Rätt hyra”. Det är systemet som hyresgästerna i så fall ska vara kritiska mot, säger Peter Sörman, vice vd för Fastighetsägarna Mellansverige som representerar Subnova.
Peter Sörman är nöjd med hovrättens slutsatser.
– Ett annat beslut hade i praktiken gjort alla hyressättningsmodeller olagliga, menar han.
Svea hovrätts beslut kan inte överklagas.
– Nej, nu har vi kommit till vägs ände. Det återstår bara att flytta, säger Birger Eriksson.
”Rätt hyra” går ut på att lägenheter jämförs och poängsätts och att de som har samma läge och standard ska ha samma hyra.
I praktiken innebär det generellt högre hyror centralt och lägre i ytterområdena.
Det infördes för att jämna ut felaktigheter som uppstått i hyressättningen under årens lopp.
I Norrköping beslutade det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder att införa ”Rätt hyra” sedan det visat sig att lägenheter i ytterområden kunde ha betydligt högre hyra än mer eftertraktade lägenheter med samma standard men mer centralt läge.
Situationen hade uppstått på grund av att man tidigare tog stor hänsyn till husens ålder då det bestämdes hur mycket det skulle kosta att bo där och i princip ingen hänsyn till läget. Sedan har privata värdar följt efter.