Jan-Åke får betala när det brinner – unik hyreshöjning i Landskrona

Landskrona När Jan-Åkes hus brann fick han fly sin lägenhet för att aldrig flytta tillbaka. Nu drabbar händelsen honom en gång till. Via en extra hyreshöjning ska han också betala för Landskronahems höga försäkringskostnader: ”Känns lite bittert”.
Jan-Åke Linderoth och huset på Koppargården som brann.
Foto: Anders Eeg-Olofsson, Räddningstjänsten Landskrona
Jan-Åke Linderoth drabbades tredubbelt av branden på Koppargården. Först fick han fly det brinnande huset, sedan fick han flytta för att undvika hyreshöjning efter renoveringen - och nu får han liksom Landskronahems alla hyresgäster en extra hyreshöjning.

Klockan är runt elva när någon bankar på dörren. Jan-Åke Linderoths fru har bytt om till nattsärk och själv är han just på väg att göra sig i ordning för natten. Det brinner på taket. Paret är ett av 100-tals personer som blir evakuerade den här kvällen.
– Jag bodde i det huset när det brann, säger Jan-Åke Linderoth, och höjer kryckan mot ett sjuvåningshus på Koppargården i Landskrona.
Det har nu snart gått två år sedan den där kvällen 13 juni 2020.

Branden är bara en av flera som har drabbat Landskrona de senaste åren. Det kommunala bostadsbolaget Landskronahem har drabbats så hårt att priset för deras försäkringar har mångdubblats på fem år.

Läs ocksåHyresgäst orsakade spisbrand – slipper skadestånd på grund av värdens miss: ”Snäv tolkning”Tvådelad bild: Till vänster närbild på ljusbruna hönsägg i en äggkartong. Till höger: eldslågor. En hyresgäst dömdes för att ha orsakat en spisbrand, men slapp skadestånd eftersom bostadsbolagets vd inte hade rätt att färeträda bolaget utan fullmakt, enligt tingsrätten. Det finns dock fler chanser för bolaget att kräva in skadestånd.

Unik uppgörelse

Nyss fick Jan Åke Linderoth och de andra hyresgästerna reda på att de är en del av lösningen. Förutom den vanliga årliga hyreshöjningen på 1,5 procent får de ytterligare en på en procent. Den separata uppgörelse som bostadsbolaget har gjort med Hyresgästföreningen är unik.
– Jag har aldrig tidigare hört talas om någon liknande överenskommelse, säger Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen.

 

Läs ocksåOförsäkrad orsakade brand i bostaden – blev vräkt och skuldsatt i 612 årEtt montage med en bild från ett brandskadat kök, sedlar och en silhuett av en kvinna i övre medelåldern.
Brandhärjat sjuvåningshus på Koppargården i Landskrona.
Ett hundratal personer blir evakuerade när sjuvåningshuset på Koppargården brinner den 13 juni 2020. För Landskronahem har bränderna inneburit kraftigt höjda försäkringspremier.

Uppgörelsen i Landskrona betyder att Jan-Åke Linderoth drabbas av samma brand tre gånger. Först fick han flytta ut, sen kunde han inte flytta tillbaka för att lägenhetens renovering höjde hyran med 3 000 kronor. Och till sist drabbades han av den extra hyreshöjningen – liksom alla andra hyresgäster hos kommunala Landskronahem.
Huset ligger i Karlslund, ett av de bostadsområden som polisen i sin senaste rapport pekar ut som ett riskområde. Det innebär kort att de boende inte känner sig trygga, öppen narkotikahandel och att kriminella har en inverkan på lokalsamhället.

Branden kan vara mordbrand

13 juni 2020 står hyresgästerna från samtliga 55 lägenheter ute på gården och ser hur bostäderna höst upp bokstavligen går upp i rök. Polisen misstänker att branden är anlagd, och rubricerar den som mordbrand. Ingen människa kommer till skada.
Jan-Åke Linderoth får bo på hotell en månad. Hans bohag klarar sig, men själva lägenheten skadas av vattnet från släckningen. Nu bor han i ett grannhus. Precis som alla andra hyresgäster hos Landskronahem fick han från den 1 april en extra hyreshöjning på 1 procent.
– Nu när det kommer en extra hyreshöjning som känns det lite bittert, säger han.

En man framför ett höghus med byggnadsställningar.
Jan-Åke Linderoth bor på Koppargården i Landskrona. Huset, som han tidigare bodde i, är under renovering.

Vd Mikael Forsberg säger att Landskronahem tog initiativ till en extra höjning eftersom bostadsbolagets försäkringspremier mer än tiodubblats under de senaste fem åren, från 1,5 miljoner till 17 miljoner per år.
– Det har vi fått för att vi under ett antal år varit utsatta för bränder, säger han.
Och Landskrona har varit utsatt.

Stärka arbetet med säkerhet

I november 2020 eldhärjades ett av bolagets hyreshus på Regeringsgatan. Ett trettiotal hyresgäster fick flytta ut. Året innan kastas en handgranat in i en barnfamiljs lägenhet på Tranchellsgatan. Granaten detonerar, men ingen är hemma. Efter jul 2016 blir en byggnad förstörd när ett köpcentrum brinner.
Mikael Forsberg räknar med att Landskronahem får in två miljoner kronor på den extra hyreshöjningen. Pengarna ska ska gå till att stärka säkerhetsarbetet, men kommer inte att täcka de ökade försäkringskostnaderna.

vd Mikael Forsberg
Mikael Forsberg, vd på Landskronahem.

Jan-Åke Linderoth har tagit en promenad ut till en lekplats. På ljusa eftermiddagen några dagar tidigare miste en man livet här. Polisen rubricerar det som mord.
– Landskronahem har gjort mycket för tryggheten men det har alltid varit ett oroligt område här, säger han.
Bland annat har han märkt hur övervakningskameror kommit på plats. Bostadsbolaget har också börjat ta tillbaka de utrymmen som cykelförråd och skyddsrum som kriminella tidigare helt enkelt lagt beslag på genom att sätta upp egna hänglås.
Jan-Åke tycker det är fel att Landskronahems hyresgäster ska betala för bränder och brott, och menar att kommunen som går med vinst borde skjuta till dessa pengar. 2021 redovisar kommunen ett överskott på 451 miljoner kronor.

Svårt få försäkring

Landskronahems vd säger att han förstår hyresgästerna.
– Det är jobbigt att behöva göra en hyreshöjning för något så meningslöst som att nån sätter fyr på ett hus – ingen är nöjd med den situationen, säger han.
Samtidigt menar han att det inte finns några alternativ. I den senaste omgången var det bara ett enda bolag som ville erbjuda en försäkring – och då hade Landskronahem ändå gått ihop med kommunen i upphandlingen för att få ett bättre pris.

En äldre kvinna i brun kappa och med mössa med mönster på.
Maria Jönsson.

Maria Jönsson har bott på Koppargården i 40 år. Hon är närmast uppgiven, när hyreshöjningen kommer på tal.
– De höjer och höjer men vad ska man göra – vi kan inte göra någonting, säger hon.

Vera Obradović, som också bott här länge, tar saken med jämnmod – än så länge. Årliga hyreshöjningar förväntar hon sig.
– En höjning på 150-200 kronor i månaden är okej – de har inte gått över den gränsen, säger hon.

En kvinna i gul jacka i ett bostadsområde.
Vera Obradović.

Husombudet Jan-Åke Linderoth befarar att Hyresgästföreningen ska mista medlemmar, när organisationen går med på uppgörelser som den senaste.
– Jag är rädd att man tänker ”det är inte lönt att vara med, de står ju inte på vår sida”.
Karl-Mikael Jensen är förhandlare på Hyresgästföreningen och den som undertecknat överenskommelsen om en hyreshöjning. Han säger att Landskronahems situation är unik och han hoppas att hyreshöjningen är en engångsföreteelse.

Skylt "Koppargården 39-43".
Koppargården i Landskrona.

Inte bara bostadsbolagets ansvar

Han är precis som Jan-Åke Linderoth inne på att problemen i Landskrona inte bara kan vara bostadsbolagets ansvar.
– Kommunpolitikerna måste göra något åt alla problem för att Landskrona ska bli tryggt.
Jan-Åke Linderoth kommer att få 68 kronor i hyrespåslag, och kan klara det, men tror att det blir värre för många andra som äldre ensamma kvinnor med låg pension.
– Och jag ska vara med och betala fast jag redan drabbats en gång, säger han.

Fakta: Hyreshöjningar måste förhandlas - då är det aktuellt

Hyresgästföreningen förhandlar när det finns en så kallad förhandlingsordning, vilket de flesta hyreshus har. I övriga fall förhandlar värd och hyresgäst direkt med varandra.

Årliga hyresförhandlingar
Nästan varje år vill hyresvärden höja hyran.

Renoveringar
I samband med renoveringar eller gårdsupprustningar kan standarden höjas. Det kan ge värden rätt att höja hyran.

Bruksvärdering
Hyresvärden kan tycka att hyrorna generellt ligger lågt och vill göra en bruksvärdering. Vid en sådan prövning jämförs lägenheterna med andra som har liknande läge och standard.

När som helst
Värden kan begära hyresförhandling i stort sett om vad som helst när som helst. Hyresgästföreningen bedömer om kraven är ”skäliga” och ifall det finns grund för höjning .

Tillval
En tvättmaskin är ett exempel på tillval som en värd kan erbjuda. Oftast gör hyresgästen och värden en överenskommelse som presenteras för Hyresgästföreningen. Tillvalet kan bakas in i hyran eller särredovisas som ett extra tillval och förhandlas sedan om det finns förhandlingsordning.

Läs också Unik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030 Här slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbranden Vaktmästaren Kenneth räddade kvinna ur brinnande lägenhet: "Hann aldrig tänka"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.