Annons

Betala för att tvätta – kan bli verklighet inom hela Öbo

Karlstad En hyressänkning på en krona kvadraten, men du får betala för att tvätta. Det systemet infördes hos hyresgästerna i Oxhagen och kan snart gälla alla hos Öbo.

I fredags fick Örebrobostäders hyresgäster i Oxhagen börja betala för att tvätta. Samtidigt fick de en hyressänkning.

Läs ocksåIlska när risig skötsel inte längre sänker hyran: ”Vill inte betala mer när inget funkar”Tre hyresgäster har samlats på en balkong i en risigt skött fastighet i Värmland.

Systemet har kommit till för miljön, för rättvisan och på grund av att det varit problem i tvättstugorna i Oxhagen.

De har bestått i att många hyresgäster har upplevt att det är svårt att få tvättider eftersom några hyresgäster låtit vänner och bekanta som inte bor i Oxhagen använda tvättstugan. Det har fått flera boenden att efterfråga just betaltvättstugor eftersom man tycker det är orättvist att behöva betala för andras tvätt.

– Jag hoppas att man kommer till rätta med det nu när de måste betala för hur mycket de använder den. Det blev lite bättre när de tog bort möjligheten att tvätta om nätterna, då försvann svarttvättningen från restauranger, säger hyresgästen Anette Holmström som bor i Oxhagen.

Läs ocksåBallonghundar och Ramonesskivor – Susanne bygger världar i miniatyrformatKvinna som står framför en hylla där dockhus och andra installationer i miniatyr finns uppställda. Kvinnan tittar ut från bilden, står med sidan mot hyllan.

Många bolag, däribland Karlstads bostads AB, KBAB, har redan liknande system. Men Öbo:s betaltvättstugor i Oxhagen är unika på så sätt att hyresgästen endast betalar för den energi hen gör av med. En elmätare mäter av energiförbrukningen före och efter tvättpasset. Och på nästa månadshyra får du betala för den el du förbrukat.

KBAB i Karlstad  införde betaltvättstugor för alla hyresgäster redan 2008. Men där ingår ett antal tvättar, innan hyresgästen börjar debiteras. Den som hyr en trea får en hyressänkning med drygt 80 kronor per månad och då ingår nio tvättar i månaden. Den som tvättar mer än så betalar nio kronor per tvätt.

Annons

Per-Åke Örtlund är installationstekniker på KBAB och har ansvar för betaltvätten.

Läs ocksåMalins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt”Malin Dahlberg till vänster och sedlar till höger.

– De allra flesta hyresgäster är nöjda med systemet. Det har frigjort tvättider och fått människor att tvätta mindre vilket är bra för miljön. Vi kan se att man tvättar 25-30 procent mindre än tidigare. Vi har till och med fått stänga tvättstugor, säger han.

Öbo:s förhoppning är att göra hyresgästerna än mer miljövänliga med deras, lite annorlunda, system.

– Vi tror att det här är ett bättre sätt att ändra hyresgästernas beteende. Betalar man per pass eller per timme så behöver du inte ta ansvar för dina val. Får man betala för vad en tvätt verkligen kostar är det lättare att påverka beteendet. Vill du köra en ensam skjorta i tvättmaskinen och sedan torka den i torkskåp så får du göra det: men det blir det dyrare, berättar Linus Larsson som är miljöchef på Öbo.

Öbo har räknat ut en prislista som visar vad elanvändningen i tvättstugan kostar.

  • En tvättmaskin 40 grader cirka 1 krona.
  • Torktumlaren 2 kronor per program.
  • Torksåpet 4 kronor per timme.

– Vi hoppas på det här sättet få bort tvättning som inte ens borde förekomma i våra tvättstugor. Det händer att hyresgäster ringer och berättar att någon tvättar tvätt från restauranger och det är det inte meningen att Öbo:s hyresgäster ska betala för, säger Linus Larsson.

Hyressänkningen hos de hyresgäster där betaltvätten nu införs, räknas med en krona per kvadratmeter boyta. Hyr du en lägenhet på 70 kvadrat, får du en sänkning med 70 kronorper månad.

Annons

Så det är trångbodda familjer med många barn som systemet kan slå orättvist mot. Men Linus Larsson kan inte se att det skulle finnas något annat sätt att räkna hyressänkningen på.

– Hyran är uppbyggd på kvadratmeter. Det kan tyckas konstigt i det här fallet, men oftast bor man också fler i en större lägenhet. Det skulle bli ohanterligt att göra på något annat sätt. Då skulle folk behöva höra av sig till oss och berätta när man fått barn, när någon i hushållet flyttar eller flyttar in för att vi ska justera hyran, säger han och fortsätter:

– De som det här kan bli sämst för är stora familjer som har det riktigt dåligt ställt och kanske bara har en uppsättning kläder till varje barn. Men å andra sidan är det just barnfamiljer som brukar ha en egen tvättmaskin och de har fått betalat dubbelt tills i fredags. Jag tror att det här är ett mer rättvist system. Det är inte solidariskt, men det är mer rättvist än innan.

Till sommaren ska Öbo tillsammans med Hyresgästföreningen utvärdera betaltvättstugorna. Gillas de inte kommer de tas bort. Är hyresgäster och personal positiva kan övriga hyresgäster hos Öbo räkna med att samma system införs.

– Faller det väl ut räknar vi med att komma igång under senhösten i andra områden. Det kommer ta oss några år att byta i hela beståndet, vi har femhundra tvättstugor och vi kommer inte införa detta där maskinerna är äldre och dyrare utan de måste först bytas ut, säger Linus Larsson.

Läs också Gösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt” Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.