Betalade inte hyra på flera år – nu kommer chocknotan på 425 000 kronor
I början av 2021 satte 57-åringen sin signatur på ett hyreskontrakt för en nybyggd lägenhet i Burlövs kommun. Trerummaren ligger i nybyggda Kronetorpstaden park ute på åkrarna mot Åkarp.
Men kort därefter hände något som nu får stora konsekvenser, tre och ett halvt år senare. Månadsavierna på drygt 13 000 kronor förblev obetalda. Enligt fastighetsägarens ansökan till Malmö tingsrätt slutade mannen helt att betala hyra bara några månader efter inflytt. Skulden har fortsatt att växa men först i år vände sig värden till domstol för att få betalt.
Måste betala enorm hyresskuld
Nu tvingas mannen betala en ovanligt stor hyresskuld. 425 195 kronor, kostnader kopplade till lägenhet som av allt att döma stått övergiven i flera år. Tredskodomen faller utan att 57-åringen har deltagit i processen. Han har alltså inte lämnat någon egen redogörelse för vad som hänt. I samband med detta får ägaren också rätt att ta tillbaka lägenheten.
Dokument i tingsrätten visar hur delgivningsmän sökt hyresgästen men utan att lyckas hitta honom. ”Det har inte gått att klarlägga var Svaranden uppehåller sig”, skriver fastighetsägarens ombud. Enligt grannar och hyresvärd lämnade mannen inte bara hyresrätten utan även Sverige endast några månader efter att han hade skrivit under kontraktet.
Hyresgästen ska ha lämnat landet
Enligt uppgifter i målet ska hyresgästen numer bo i Finland och det kan göra att han slipper betala, än så länge. Enskilda hyresskulder som slagits fast i en dom, som i Burlövsfallet, kan inte krävas in från privatpersoner som befinner sig i andra länder med hjälp av kronofogden.
– De skulder som går att handräcka inom Norden och Europa är statliga skulder, säger Pontus Thuresson, sektionschef på Kronofogdemyndighetens utlandsavdelning.
Och en person som befinner sig utomlands och som har hyresskulder till ett fastighetsbolag?
– Du kommer ingenstans utanför Sverige. Det är omöjligt om du inte har något kvar här, som bankkonton eller att man äger något av större värde som till exempel en fastighet. Annars är det svårt. Ett hyresförhållande mellan en värd och en privatperson är ett lysande exempel på ett enskilt mål och det går inte att handräcka utomlands.
Den som vill försöka få betalt för en hyresskuld måste själv vända sig till rättsväsendet i landet i fråga vilket kan bli en dyr och komplicerad process. Men även om det är svårt att driva in en hyresskuld från någon som emigrerat så ligger skulden kvar här hemma och det sker kontroller av fallen med jämna mellanrum. Den preskriberas inte med tiden som i fallet med andra typer av skulder. Om personer i fråga återvänder till Sverige efter många år utomlands så ligger kravet kvar och väntar.
– Det blir en tung last, säger Pontus Thuresson.
425 000 kronor är en extremt stor hyresskuld men Hem & Hyra har tidigare rapporterat om liknande fall bland annat Malmö och Göteborg. Summorna har då gått från hundratusentals kronor till rekordfall på över miljonen. I Göteborgsfallet dröjde det fyra år innan värden reagerade på att hyrorna inte kom in.
Hyresgäster försvinner utomlands
Det är inte ovanligt att hyresgäster överger lägenheter i samband med att de flyttar från Sverige. Hem & Hyra har i flera granskningar kartlagt fenomenet och följt spåren till länder som Irak, USA eller Österrike.
Uthyrningen kan ofta spinna vidare i en otillåten svartuthyrning som förblir oupptäckt så länge pengarna fortsätter att komma in. I vissa fall vet inte ens den som bor i lägenheten vem som står på förstahandskontraktet, som kan ha överlåtits flera led i smyg. Det visar Hem & hyras tidigare genomgångar av rättsfall och uppsägningar.
Fotnot: Hem & Hyra har sökt hyresgästen i Burlöv men utan resultat. Förvaltaren CBRE som sköter huset ifråga har fått frågor från Hem & Hyra men har avstått från att svara.
Man måste vara folkbokförd där man bor, vilket räknas som där man oftast sover. Hyresgäster som struntar i detta riskerar att begå ett lagbrott, folkbokföringsbrott. Om lägenheten har hyrts ut svart, utan tillstånd, medan hyresgästen varit borta eller utomlands är det stor risk att kontraktet är förlorat, om värden upptäcker det.
Hyresnämnden kan efter en ansökan från värden göra bedömningen att en hyresgäst som bor någon annanstans inte längre har behov av sin hyresrätt om den står tom. På samma sätt som kan fastighetsägaren under liknande villkor kan ta tillbaka en bostad som klassats som övergiven.