Bidrag kan hindra dödsbränder
Regeringen har gett Boverket i uppdrag att se över lagen om bostadsanpassningsbidrag. Bland annat ska möjligheten att få bidrag till mobil sprinkler undersökas.
Bakgrunden är att de flesta som dör i bränder i Sverige är äldre och har ett funktionshinder som gör att de inte kan släcka branden själva eller ta sig därifrån. Exempelvis kan en rullstolsburen, äldre rökare höra till riskgrupperna, liksom personer med demenssjukdomar.
– Det vanliga brandskyddet i bostäder är anpassat till att man själv kan agera om det börjar brinna, men många personer som bor kvar hemma har funktionsnedsättningar som gör att de inte själva kan utrymma bostaden, säger Malin Vestin, brandingenjör på MSB, Myndigheten för skydd och beredskap.
En mobil sprinkler reagerar tidigt på rök i bostaden och sprider ut en mycket finfördelad vattendimma, som släcker branden. Snabbheten är avgörande eftersom en lägenhetsbrand kan bli dödlig på bara någora få minuter.
Kommunerna kan själva installera sådana sprinklers hos personer där man ser en risk för brand, men hittills kan man inte använda möjligheten till bostadsanpassningsbidrag eftersom det bara ges till fasta installationer i lägenheter. Den mobila sprinklern är just mobil – den kan flyttas – men är betydligt billigare än fasta installationer.
– Det är jättebra att lagen ses över nu. Det är viktigt att man kan individanpassa brandskyddet också, inte bara installera ramper eller höja toalettsitsar, säger Malin Vestin.
Boverket har fram till årsskiftet på sig att utreda lagen om bostadsanpassningsbidrag och föreslå förändringar ifall det behövs.
För personer som omkommer i flerbostadshus är nästan hälften av dödsbränderna rökningsrelaterade.
Minst hälften har någon form av funktionsnedsättning (fysisk, mental eller åldersrelaterad).
Hälften av de omkomna var påverkade av alkohol.
Knappt hälften är över 65 år och drygt 20 procent är över 80 år.
Källa: MSB