Biodling för integration och biologisk mångfald
Öxnehaga är ett av många området som UNESCO pekat ut som ett biosfärområde. Vätterhem har i flera år jobbat för att starta upp biodling i området.
– Vi vill bidra till växtpollinering och mer svensk honung. Vi har fiskat efter hyresgäster som vill och kan odla bin i området, utan att riktigt lyckas, säger Stina Enghag, hållbarhetsstrateg på Vätterhem.
I våras startade bostadsbolaget samarbete med biosfär-föreningen Östra Vätterbranterna en studiecirkel i biodling. Deltagarna har varit asylsökande. Under våren har de fått teoretiska kunskaper om biodling och samtidigt fått ökade kunskaper i svenska språket. Nu väntar den praktiska biskötseln. En kupa har placerats ut på Kalvhagsgatan. Deltagarna har ett rullande schema och turas om att ta hand om bina. Slutligen ska de skörda honungen.
Sverige importerar idag hälften av all honung vi äter. Biodlare betecknas som ett bristyrke. Ett av studiecirkeln syften är att öka chanserna för de asylsökande att få jobb som biodlare.
Vätterhem hoppas att studiecirkeln ska bli starten på ett större arbete med biodling på Öxnehaga.
– Jag hoppas att biosfär-föreningen vill fortsätta att hålla fler och större studiecirklar som lockar även andra hyresgäster att delta och få intresse för biodling, säger Stina Enghag.