Annons

Birgit vill sätta stopp för att köpa och kasta

Luleå I en källarlokal på Kallkällan i Luleå har lokala hyresgästföreningen Lingonet samlat ihop kläder, porslin, leksaker, möbler och sportutrustning. Vem som helst får komma hit och hämta saker.
Foto: Ulrika Vallgårda
Gillar återbruk. Birgit Kajava vill att vi ska slänga så lite saker och ting som möjligt.

Hur har ni fått idén till Återbruka?
– Vi måste sätta ett stopp för det här med att köpa och kasta och se till att sakerna och kläderna används så länge det går. Vi började egentligen redan för tre år sedan, men nu har vi fått en större lokal och spridit ut information genom affischer och på vår hemsida i hela Luleå om att vi finns.

Hur är konceptet?
– Man får lämna in hela och rena kläder, möbler, glas, porslin, leksaker, sängkläder, gardiner – ja, allt. Det enda vi vill är att det ska vara helt och rent och det tror jag alla följer. Och så får man komma hit och hämta om man behöver.

ANNONSEn guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på

Vad kostar det?
– Här kostar det ingenting, här byter vi. Men du behöver inte lämna in något för att få hämta något. Jag resonerar så, att den som inte har någonting att lämna in, behöver verkligen få, och då får man ta av det som finns. Samtidigt finns det de som bara vill lämna utan att hämta något, när de har städat förrådet eller vindan. Då är de tacksamma att kunna lämna bort allting på det här sättet.

Vilka kategorier är det mest populärt bland?
– Det är väldigt blandat. Det är alla slags människor, unga, gamla, mellangamla och barnfamiljer. Ja, mycket barnfamiljer – de är tacksamma för att andra lämnar in så de kan återanvända. De har det tänket i sig.

Annons

Finns det något krav på att du ska bo i hyresrätt?
– Nej, alla är välkomna. Vi frågar aldrig folk var de bor.

Läs ocksåIngrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryckIngrid Pineiro i röd tröja tar emot flera gäster i trappuppgången utanför sin ytterdörr. EU-projektet Net Zero Cities besökte Gottsunda.

Hur ofta har ni öppet?
– Vi har startat med en kväll i veckan. Efteråt har vi läxhjälp för nyanlända i vår lokal ovanför.

Hur är det att jobba här?
– Det är jätteroligt. Man träffar så mycket folk och får så mycket tillbaka. Både unga och gamla kan sitta kvar en liten stund och prata. Det blir väldigt socialt. Du får också veta hur människor från olika länder lever och hur de ser på saker och ting.

Annons

Vad har du för råd till andra som vill börja med Återbruka?
– Det är bara att höra efter med hyresvärden om man kan få en lokal och starta. Sedan rullar det igång av sig självt efter ett tag. Det tar sin tid, men man ska inte vara orolig.

Läs ocksåGösta, 92 år, gick på matlagningskurs: ”Jag behöver äta lite mer grönt”

Har ni några planer på att utveckla verksamheten?
– Ja, vi ska sätta upp en anordning med en stång att hänga kläder på. Sedan ska vi fråga hyresvärdarna här i området om vi får ha en hörna i soprummen där folk kan ställa grejer som de vill bli av med och som vi får återbruka.

Fakta: Birgit Kajava

Ålder: 61
Familj: Man och två vuxna barn och barnbarn
Bor: Lingonstigen i Luleå
Gör: Cirkelledare i studieförbund
Drömmer om: Att få ha hälsan och fortsätta få finnas till för andra.
Motto: ”Man kan inte göra allt, men man kan göra lite.”

Läs också Motorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja" Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Hyresgäster hjälptes åt att ge jeans nytt liv – här är bästa återbrukstipsen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.