Bisfenol A kan finnas i Norrköpingsvatten
Relining används för att förlänga livslängden i vattenledningar genom att insidan av rören förstärks med nytt material. Fram till 2011 användes metoden även på rör för dricksvatten men det plastmaterial som ingick har nu visat sig avge det hormonstörande ämnet Bisfenol A. Det är ett ämne som stör fortplantningsförmågan hos människor och som kan öka risken för cancer och fetma.
Enligt Kemikalieinspektionen, Boverket och Livsmedelsverket handlar det om ett 60-tal fastigheter eller cirka 3 000 lägenheter runt om i landet som har fått dricksvattenledningarna renoverade med den aktuella metoden. Men vilka fastigheter det rör sig om vill inte myndigheterna avslöja, då de vill skydda berörda fastighetsägare från att lida någon ekonomiska skada.
– I det här fallet går det enskilda intresset före det allmänna, det är en uppfattning som vi delar med kammarrätten, säger Yvonne Svensson, rättschef på Boverket.
I förra veckan släppte Boverket en lista över vilka platser i landet metoden har använts 2006-2011. Men listan är inte komplett.
– Vi kan inte garantera att det finns fler ställen som har haft metoden. Det man däremot kan vara säker på är att den inte har använts efter 2011, då metoden slutade att användas, säger Yvonne Svensson.
I Östergötland är det endast Norrköping som är drabbat. Där ska relining ha använts vid åtminstone två tillfällen, bland annat vid renoveringen av cirka 30 lägenheter 2006. Kommunens största hyresvärd, Hyresbostäder, uppger att de inte tillhör de drabbade fastighetsägarna.
– Vi har aldrig använt relining för dricksvattenledningar, det har bara handlat om avloppsvattenrör och våra leverantörer har inte använt sig av det materialet, säger Lars Löfgren, marknadschef på Hyresbostäder.
Bisfenol A finns framför allt i plastprodukter, till exempel epoxyplast, men även i matförpackningar.
Det är en östrogenliknande kemikalie och misstänks kunna skada fortplantningsförmågan och hjärnans utveckling, bland annat.
Små barn löper särskilt stor risk. Därför är Bisfenol A förbjuden i nappflaskor. Den 1 juli införs även förbud mot Bisfenol A i matförpackningar för barn under tre år.
Ett förbud mot Bisfenol A i kvitton har lämnats till regeringen.