Annons

Biskops-bor: Lugnare, men problemen finns kvar

Nyheter Polishelikoptrar smattrade i luften, polisbilar jagade, rykten gick. I flera år präglades Biskopsgården av gängkriget som kostade 13 människoliv. Nu hörs sällan något därifrån och eldsjälar kämpar för att det ska förbli lugnt.
Foto: Niklas Maupoix
Janna Atta har bott i Biskopsgården i 22 år och alltid varit engagerad i sitt grannskap. Hon tycker att det är mycket lugnare än för några år sedan men tror att det kan vända igen. "Många av dem som skapade kalabalik då sitter inne nu. Men nu väntar vi på nästa våg."

Göteborg blev känt som skjutningarnas stad, framför allt på grund av den blodiga konflikten mellan kriminella grupper från Norra och Södra Biskopsgården mellan 2011 och 2016.

Nu sitter flera av de inblandade i fängelse, andra har flyttat.

Läs ocksåSkjutningar sprider otrygghet i bostadsområden

Droghandel och annan kriminalitet finns kvar, men de flesta är överens: Biskopsgården har blivit mycket lugnare och känns tryggare.

Undersköterskan Janna Atta låser upp dörren till den lokala hyresgästföreningen, där hon är vice ordförande.

Här är hon en drivande kraft i att ordna kvinnoverksamhet, fester, resor. Janna Atta har också nattvandrat, trygghetsvandrat, engagerat sig för att förbättra gårdar och belysning och bygga broar mellan föräldrar, skola och myndigheter.

Läs också"Det är våra barn som dödas"

– Allt är för att öka tryggheten, för att våra barn ska gå trygga här.

Efter ett uppmärksammat dubbelmord på Vår krog i Södra Biskopsgården 2013 upplever hon att polisen har satsat för fullt och att det har blivit lugnare.

Annons

– Vi har inte skottlossning och helikoptrar här längre. Kriminalitet är inte lika synligt som förut, men den finns och det finns en stor svans av 12–13-åringar som växer. Jag är orolig för vad som händer när de blir 18-20 år.

Läs ocksåVem bryr sig om ett skjutet barn?

Janna Atta efterlyser flera vuxna som engagerar sig mer. Men också en betydligt bättre skola och mer att göra för de stora ungdomskullarna där.

– I många år har vi sagt att vi vill ha fritidsgård för våra ungar, det finns fortfarande ingenting för dem som är över 16 år. De måste vara i portarna, på gårdarna och i tvättstugorna. Många är väldigt trångbodda och kan inte vara hemma.

Hamdi Aliyare och hennes pappa Aliyare Gaani Abdi försöker ge unga en bra mötesplats.

Den ungdomsverksamhet som finns är Neutral Ungdom, en ideell förening som startades för 20 år sedan.

– Vi var unga och gillade fotboll och behövde ha en förening för att få boka planer, så vi startade Neutral Ungdom för att alla skulle känna att de kunde vara med, oavsett nationalitet, berättar Aliyare Gaani Abdi.

Nu har det växt till en stor förening som bland annat ordnar filmkvällar, läxläsning, fotboll och basket.

Annons

– Problem nummer ett här är trångboddheten. Ungdomarna får ingen lugn och ro för att läsa läxor och de får inte plats hemma. Vi jobbar ideellt här för att barnen ska få trygghet och för att förbättra deras framtid. Men det är svårt när skolan här är så dålig, säger Aliyare Gaani Abdi.

Hans egna barn har gått i andra skolor och dottern Hamdi Aliyare, 22, studerar nu till lärare. Hon leder verksamheter för tjejer i Neutral Ungdom.

– Vi spelar basket och har tjejkvällar varje torsdag. Många är här på läxhjälp också, säger hon.

Hamdi Aliyare säger att hon oftast känner sig trygg i Norra Biskopsgården. Hon har växt upp med och känner de flesta av de unga män som hänger ute.

– Det fanns en period när man var väldigt osäker, det var många skjutningar. Just nu tycker många att det är lugnt här, men vissa faktorer kan man inte ändra så snabbt. Det är så segregerat här och det kommer inte att ändras på flera år.

Läs också Hemlös dömd till fängelse – tog sig in i tom lägenhet: "Vad ska man göra – ska man dö?" Beordrade attack med handgranat – nu kan hyresgästen tvingas ut: ”Sprider otrygghet”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.