Blev utkastad av värden när ex-sambon sade upp kontraktet
I ett brev uppmanar hyresvärden Equmeniakyrkan i Sorunda Jörgen Andersson att flytta senast 30 september. Men han tänker inte flytta.
– Vart ska jag och barnen ta vägen, säger Jörgen Andersson som bor tillsammans med sina tre barn i lägenheten i tvåfamiljshuset i Sorunda sedan 2001.
Jörgen Andersson och hans före detta sambo, som stod på kontraktet, har haft en konflikt med sin värd under flera år. Värden har klagat på att hyran vid upprepade tillfällen betalats försent medan paret menar att värden inte underhåller lägenheten och rättar till fel i tid.
År 2008 möttes de i Södertörns tingsrätt, efter att värden försökt få dem avhysta från lägenheten och få dem att betala obetalda hyror. Paret motsatte sig och menade att de hade motfordringar och att värden inte uppfyllt sina förpliktelser när det bland annat gäller underhåll och skötsel.
Tvisten slutade med en förlikning där hyresgästerna fick bo kvar, men skulle betala 25 000 av värdens krav på 50 000 kronor, samtidigt som förhandlingar om lägenhetens underhållsbehov skulle påbörjas.
Efter att paret separerade sade sambon upp lägenheten och i september i år fick Jörgen Andersson ett brev från hyresvärden där han uppmanades att flytta.
I brevet skriver hyresvärden att Jörgen Andersson inte uppfyller kyrkans kredit- och uthyrningspolicy eftersom han har en skuld hos Kronofogdemyndigheten.
– Men det är inga hyresskulder utan andra skulder som jag betalar av. Jag klarar av att betala hyran och tänker bo kvar, säger han.
Hem & Hyra har varit i kontakt med hyresvärden och bett om en kommentar. Men Bengt-Göran Pettersson som representerar hyresvären säger att han inte vill ge någon kommentar.
Lotta Åhlén, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, reder ut vad som gäller när sambor separerar och den person som inte står på kontraktet vill ta över lägenheten.
– Den som bor kvar har rätt att göra anspråk på hyresrätten vid separation även om personen inte står på kontraktet. Sedan får hyresvärden pröva om den godtar att personen tar över kontraktet.
Ett annat sätt att få ta över lägenheten vid separation är att skriva ett samboavtal/bodelningsavtal där det står att den som bor kvar får ta över kontraktet. Det förutsätter att båda två har flyttat in i bostaden gemensamt.
– Då kan värden inte göra någonting utan då får personen ta över kontraktet oavsett om den klarar inkomstkraven eller ej, säger hon.
Den som bor kvar har rätt att göra anspråk på hyresrätten vid separation även om personen inte står på kontraktet. Sedan får hyresvärden pröva om den godtar att personen tar över kontraktet.
Ett annat sätt att få ta över lägenheten vid separation är att skriva ett samboavtal/bodelningsavtal där det står att den som bor kvar får ta över kontraktet. Det förutsätter att båda två har flyttat in i bostaden gemensamt.
Då kan värden inte göra någonting utan då får personen ta över kontraktet oavsett om den klarar inkomstkraven eller ej.