Blocketbedragaren i Karlstad dömd till fängelse
Värmlands tingsrätt fällde i dag värmlänningen som under två månader lurade 20 personer via lägenhetsannonser på Blocket.
Straffet blir 10 månaders fängelse för 20 fall av bedrägerier i Karlstad och Stockholm, men också brott som stöld, häleri och försök till utpressning. Han döms också till att betala totalt 246 000 kronor i skadestånd till de drabbade.
Värmlands tingsrätt skriver i sin dom att straffvärdet för den samlade brottsligheten egentligen är fängelse i åtta månader.
Men i och med ”den utstuderade systematik /…/ förslagenhet och stora likgiltighet inför de situationer han försatt sina offer i” är tio månaders fängelse mer rimligt, enligt rätten.
Dessutom väger tingsrätten in att brotten avser stora belopp och många människor.
Värmlänningen erkänner brotten och säger till Värmlands tingsrätt att han nu skäms för dem.
Tingsrätten skriver i sin dom att skyddstillsyn inte är lämpligt med tanke på att han återfallit i brott.
Det är nämligen inte första gången som mannen begår bedrägeribrott. Så sent som hösten 2017 dömdes han till skyddstillsyn för bedrägerier som han gjort via Blocket och Facebook. Då dömdes han till skyddstillsyn och fick bland annat genomgå ett behandlingsprogram med rollspelsövningar för att ändra sitt beteende.
Det verkar inte ha fungerat.
Straffet han dömdes till den gången skulle nämligen vara avtjänat 22 november i höstas, men bara några dagar innan dess återföll värmlänningen i sin kriminalitet när han la ut en falsk lägenhetsannons på Blocket.
För att lyckas i sitt uppsåt att lura bostadssökande människor på pengar hade värmlänningen kontaktat Skatteverket och sagt att han bodde på en attraktiv adress i en lägenhetsvilla i Karlstad. 22-åringen bodde på adressen fram till i somras då han plötsligt flyttade.
När Skatteverket registrerat honom på adressen, satte mannen ut en annons på Blocket att han hyrde ut en lägenhet i huset. På så sätt såg det ut som att han verkligen bodde på adressen när de som svarade på annonsen googlade hans namn. I själva verket var 22-åringen bostadslös.
För att invagga de bostadssökande än mer i trygghet, uppgav mannen att han studerade till polis, lämnade ut både telefonnummer och personnummer för att kunna signera de falska hyreskontrakten digitalt.
Allt detta gjorde att personerna som lurats kände sig trygga med att föra över förskottshyror och depositioner till mannen på allt från några tusenlappar till som mest 18000 kronor.