Annons

Blötberget: Petras hål i taket kan bli ett fall för Högsta domstolen – ”har missförstått alltihopa”

Ludvika Blötbergets Fastigheter har vunnit en seger i rättsprocessen om hålet i Petra Karlssons kökstak. Mark- och miljööverdomstolen slår fast att Ludvika kommuns förläggande inte hade stöd i lagen. Nu vill den ansvarige tjänstemannen ta ärendet till Högsta domstolen.
Foto: Mattias Frödén
Hålet i Petra Karlssons kökstak är en historia med många vändningar. Nu vill den ansvarige tjänstemannen att Högsta domstolen tar upp ärendet. Bilderna är tagna i början av 2019.

Hålet i Petra Karlssons kökstak är en historia med många turer, där hon och skandalvärden Blötbergets Fastigheter är huvudaktörer.

Det började med en vattenläcka i lägenheten ovanför henne i september 2018. Vatten rann ner till Petra Karlssons kökstak och värden såg då till att ett hål sågades upp, samtidigt som en fläkt placerades där för att få bort fukten.

Läs ocksåSkidanläggning gick i konkurs – köps nu av bostadsbolagNärbild på pjäxor och slalomskidor.

Vattenläckan blev ett ärende för miljö- och byggnämnden och senare samma höst utfärdade nämnden ett föreläggande med vite på 50 000 kronor om inte fuktskadorna och hålet fixades i tid.

Så blev det inte och saken är fortfarande inte åtgärdad, även om bolaget hävdat att man gjort flera försök men inte blivit insläppta av Petra Karlsson. En beskrivning den senare hävdar är lögn.

Under våren 2019 tog miljö- och byggnämnden ärendet till mark- och miljödomstolen för att få vitessumman fastställd. Domstolen gick också på nämndens linje och meddelade i en dom i juni förra året att Blötbergets Fastigheter skulle betala vitet.

Annons
Läs ocksåKlagar på de boende – själv har Bessou 10 år gamla hyresskulder

Men bostadsbolaget överklagade till mark- och miljööverdomstolen – som nu river upp den tidigare domen och ger Blötbergets Fastigheter rätt. Domstolen slår fast att det inte fanns något skäl att utfärda ett föreläggande över huvud taget. I domen hänvisar man till en undersökning i november 2018, gjord av ett oberoende besiktningsbolag på uppdrag av bostadsföretagets försäkringsbolag. Undersökningen visade att det inte fanns någon fukt kvar längre och därmed fanns det ingen risk för hyresgästens hälsa.

”Föreläggandet är således inte lagligen grundat”, sammanfattar mark- och miljööverdomstolen sitt resonemang.

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Charlotte Olsson är ansvarig tjänsteman för ärendet. Hon är mycket missnöjd med den nya domen.
– Jag uppfattar det som att domstolen har missförstått alltihop, säger hon till Hem & Hyra.

Läs ocksåSå blir du en del av fusket – detta bör du ha koll på när du köper hemstädSe upp för prisdumpade städtjänster när du köper hemstäd. Om timpengen är orimligt låg är det sannolikt städpersonalen som betalar det verkliga priset.

Hon menar att en fuktskada som torkat upp också kan utgöra en fara för människors hälsa.
– Det kan man läsa om på Folkhälsomyndighetens hemsida, säger Charlotte Olsson och tillägger:
– Folkhälsomyndigheten är ju vår expertmyndighet.

Även hon hänvisar till besiktningsbolagets undersökning.
– Besiktningsmannen föreslog att hela taket skulle rivas upp och att nya fuktmätningar skulle göras. Ändå anser mark- och miljööverdomstolen att det inte är någon skada som behöver åtgärdas, säger Charlotte Olsson.

Annons

Hon vill att kommunen ska överklaga domen till Högsta domstolen, en begäran som politikerna i miljö- och byggnämnden ska ta ställning till i nästa vecka.
– Det vore förfärligt om den här domen blev ett prejudikat. Samtidigt vet jag att chanserna är närmast obefintliga för att Högsta domstolen ska bevilja prövningstillstånd. Men det är ändå bra om mark- och miljööverdomstolen får läsa våra invändningar.

Och Petra Karlsson har fortfarande kvar hålet i sitt tak, även om det numera sitter en platta framför det.
– En kompis hjälpte mig att sätta upp den. Jag kan ju inte ha ett stort gapande hål där och dessutom föll det ner isolering och sådana partiklar kan vara farliga, säger hon.

Blötbergets Fastigheter fick ersättning av försäkringsbolaget för att åtgärda skadan, men än har det alltså inte blivit gjort. Hem & Hyra har utan framgång sökt bostadsbolagets företrädare Tino Bessou för en kommentar.

Läs också Rekordhöjning i Alingsås – kommunala bostadsbolaget står för årets hittills största höjning Hyresgäst gav grannens besökare parkeringsböter – får ändå bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.