Så fortsätter bluffsajter lura bostadssökare med nytt knep – trots hot om böter

Förra året granskade Hem & Hyra bluffsajter som lurar desperata bostadsletare på pengar. Sajterna stjäl innehållet i annonser från gratis-plattformar som Blocket bostad. Bluffsajterna lockar sedan bostadsletarna med att kunna ”kontakta värden”, vilket är en ren lögn. I stället får de ett dyrt abonnemang. Sajterna tar med andra ord betalt för ingenting.
Anmälningarna till Allmänna reklamationsnämnden och Konsumentverket har haglat över flera av sajterna. Överlägset flest hade råkat ut för bostadslistan.se, med 107 anmälningar till Konsumentverket sedan 2020. Sajten bostadshub.se ligger också högt upp på listan, med 45 anmälningar.
”Fortsatte att dra 349 kronor i månaden”
Privatpersoner berättar i anmälningarna om att de har blivit av med allt från 349 till hela 6 300 kronor på abonnemang till bostadslistan.se och bostadshub.se.
”Fick vid uppsägningen klartecken att abonnemanget var avslutat via mejl men ändå fortsatte man att dra 349 kr per månad”, skrev en anmälare som säger sig ha blivit lurad av bostadslistan.se på 1 745 kronor.
”Jag har inte beställt nån tjänst ändå drar dom pengar från mig”, skrev en anmälare om bostadshub.se.
Nyligen har Konsumentverket beslutat sig för att agera mot Reva media och bostadslistan.se. Man förbjuder företagets marknadsföringsmetoder.
Om företaget trots det fortsätter att lura kunderna får man böter på 300 000 kronor. ”Företaget är inte tydligt med att tjänsten övergår i ett abonnemang som kostar 349 kronor i månaden”, skriver Konsumentverket om sitt beslut.
– Många som hört av sig till oss har uppfattat att de ska få direktkontakt med hyresvärdar som har lediga lägenheter, och att det bara kostar nio kronor för en provperiod. I vissa fall omdirigeras konsumenten till en annan sajt där man måste skapa ytterligare ett konto för att kunna kontakta en hyresvärd, säger Louise Larsson, processråd vid Konsumentombudsmannen.
Fortsätter med sina metoder
När Hem & Hyra efter Konsumentverkets beslut tittar närmare på bostadslistan.se, ser vi att man fortsätter med liknande metoder som tidigare. På samma sätt skriver man att kunderna kan ”kontakta värden”, när de i själva verket bara får ta del av gratisinformation. Den stora skillnaden på bostadslistan.se är att man numera tydligare berättar att kunden efter fyra dagars prövoperiod måste betala 349 kronor i månaden för ett abonnemang.

Men Reva medias systersajt bostadshub.se ägnar sig fortfarande åt samma sorts marknadsföring som bostadslistan.se, när man skriver om ”tre dagar av full tillgång för endast 9 kr”. Längst ner i liten, grå stil står det att provperioden övergår i ett månadsabonnemang för 299 kronor. Vi kan se att anmälningarna från lurade kunder fortsätter att komma in till Konsumentverket.
Reva medias danska vd Jan Revald svarar på Hem & Hyras frågor via mejl.
Hur kommenterar du Konsumentverkets förbud mot Bostadslistan?
– Vi har fått ett föreläggande från Konsumentverket, som vi har försökt att följa så gott vi kunnat och som sedan har godkänts av Konsumentverket.
Hänvisar till affärsmodellen
Ni jobbar fortfarande på samma sätt. Kunden tror att den ska få direktkontakt med en värd, trots att det inte stämmer. Hur kommenterar du det?
– Affärsmodellen vi har är densamma som många av våra kollegor också använder, och jag skulle säga att den är den mest utbredda i Sverige när man tittar på privat bostadsuthyrning.
Jan Revald bifogar en skärmavbild. Den visar hur andra sajter som bostadszonen.se (som Hem & Hyra tidigare berättat ägnar sig åt bluffmetoder) gör på samma sätt.
Beslutet om förbud för bostadslistan.se har ännu inte vunnit laga kraft, alltså börjat gälla, förklarar Louise Larsson på Konsumentombudsmannen.
Bostadslistan fortsätter att jobba på ett liknande sätt som tidigare. Kunden tror att den ska få direktkontakt med en värd, trots att det inte stämmer. Innebär det att Reva kommer att få böta?
– Om överträdelser fortfarande sker när beslut vunnit laga kraft kan Konsumentombudsmannen väcka talan om att få vitet utdömt, säger Louise Larsson.