Annons

Bobilen på nya vägar

Region BohusÄlvsborg-Skaraborg Projekt Bobilen får ny inriktning. Nu är målet att stötta lokalföreningarna och få fler medlemmar att engagera sig. "Man ska alltid vara öppen för att sätta in resurserna där behoven är störst", säger Maria Hjelm, regionchef för Hyresgästföreningen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg.
Foto: Kajsa Wedberg
Projekt Bobilen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg har fått ett nytt uppdrag. Nu är målet att utveckla folkrörelsen och få fler medlemmar att engagera sig.

Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg var först i landet med att skaffa en så kallad Bobil. Idén kläcktes av regionstyrelsen och bilen började rulla sommaren 2016. Uppdraget var tudelat:

− Först och främst skulle Bobilen jobba med renoveringsförhandlingar hos privata värdar. Åka ut till de aktuella områdena, samla in medlemmarnas önskemål kring vad de ville få åtgärdat i sina lägenheter. Men den skulle också användas som en mobil mötesplats. En möjlighet för oss att komma ut och synas i bostadsområdena och bli mer tillgängliga, säger regionchef Maria Hjelm.

Läs ocksåMaria Hjelm byter Vänersborg mot Helsingborg

Nu har projekt Bobilen ombildats. Betyder det att arbetet som Bobilens personal utfört för förhandlarna läggs ner?

− Nej. Metoderna som arbetats fram genom Bobilen ska nu användas av förhandlarna i den ordinarie verksamheten. Exempelvis blanketter och andra verktyg. Men många på vår förhandlingsenhet är nya och behöver få tid att ägna sig åt sitt grunduppdrag, att förhandla hyror. Att i det läget även lägga på dem ett eskalerande antal renoveringsförhandlingar var inte ett klokt sätt att använda regionens resurser.

Kunde ni gjort något annorlunda när det gäller Bobilens inriktning hittills? 

Annons
Läs ocksåNu ska Bobilen i BohusÄlvsborg-Skaraborg säljas

− Nej. Men man ska alltid vara öppen för att sätta in resurserna där behoven är störst. Nu har det framkommit att Hyresgästföreningarna ute i vår region behöver stöd av tjänstemännen för att utveckla organisationen. Genom att ge projekt Bobilen nya direktiv kommer regionens resurser att användas på bästa sätt.

Vad händer med de två projektanställda som jobbat på Bobilen?

− De jobbar nu, tillsammans med en fastanställd, i projekt Folkrörelse och Integration. Bakgrunden är att många lokalföreningar har bett om stöd för att klara sitt uppdrag. Målet är att få fler medlemmar att engagera sig, något som vi kan åstadkomma genom coachning och utbildning. De kommer även att utveckla arbetet med Boskolor för att på det viset bidra till ökad integration.

Läs ocksåSvårt ragga i Hylte

Vad händer med själva Bobilen?

Annons

− Den kommer att fortsätta att rulla ute i regionen. Men dess uppdrag och besättning kommer att se olika ut från gång till gång. Den kommer exempelvis att användas nästa år när det är val och vi ska jobba för att fler går och röstar. Men Bobilen kommer även att komma till områden där det just händer något, när det bränner till och vi vill finnas på på plats för att möta oroliga hyresgäster.

I år kostar Bobilen närmare 1,2 miljoner kronor. Vad har den hittills gett medlemmarna?

− Främst tre saker. En snabbare och närmare reaktion från Hyresgästföreningens sida när det uppstått situationer som gjort medlemmar oroliga. Utveckling av nya arbetsmetoder vid reparationsförhandlingar. Och mer synlig verksamhet för Hyresgästföreningen ute i bostadsområdena.

Fakta: Så mycket kostar Bobilen

2016 kostade Bobilen medlemmarna i region BohusÄlvsborg-Skaraborg 415 000 kronor.
2017 budgeterades 1 176 000 kronor.
2018 föreslås budgeten bli 1 100 000 kronor. Beslut fattas på regionfullmäktige torsdag 23 november.

Fakta: Bobilen i region BohusÄlvsborg-Skaraborg

2015: Regionstyrelsen i BohusÄlvsborg-Skaraborg beslutar om inköp av Bobil.

September 2016: Bobilen börjar rulla. Projektet syftar till att stötta förhandlingsenheten vid renoveringar och ombyggnationer hos privata fastighetsvärdar. Bilen ska även fungera som en femte mötesplats, vid sidan av regionens fyra fasta mötesplatser.

November 2017: Projekt Bobilen omvandlas till projekt Folkrörelse och Integration. Projektet har två projektanställda samt en tillsvidareanställd folkrörelseassistent. Projektet ska pågå fram till den sista december år 2018.

Bobilen är inte längre kopplad till projekt Bobilen. Den ska nu användas av Hyresgästföreningens samtliga enheter vid tillfällen då man behöver möta hyresgästerna ute i deras områden.

Läs också Hårdrock, reggae och demokrati när bobilen åker på sommarturné Lyckad turné för Bobilen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.