Bodde bland kriminella med skyhög hyra ”sonen kom hem med vitt pulver”
För drygt två år sedan sålde kommunala Micasa servicehuset Fristad på Cervins väg i Spånga i västra Stockholm till privata fastighetsbolaget Landia. Grannar hade hoppats på att den stora 80-talsfastigheten skulle renoveras och kanske bli senior- eller studentbostäder. Så blev det inte. I stället tecknade Landia avtal om blockuthyrning via mellanhänder. En av dem är Protax Group AB, som har ett avtal om uthyrning av 84 lägenheter. Ett annat är företaget SSCE, som vi berättat om tidigare.
Johanna kom i kontakt med Protax när hon var på desperat jakt efter en lägenhet till sig och sina två barn, som hon har på heltid.
Hon erbjöds en enkelsidig tvåa på 54 kvadrat utan balkong och enbart pentry för en hyra på 12 900 kronor i månaden.
– När vi skrev kontraktet påpekade jag att hyran var hög. Värden bara svarade att ”vi kan riva kontraktet om hyran inte passar”. Men jag var ju tvungen att ha någonstans att bo, säger Johanna.
Boendemiljön beskriver Johanna som en ”katastrof för barn”. Hon beskriver hur trångbodda barnfamiljer blandats med människor som ägnat sig åt kriminalitet. Under de ett och ett halvt år som Johanna bodde där fick hon och barnen uppleva polisutryckningar flera gånger i månaden. En dag kom hennes femårige son hem med en kniv han hittat. En annan gång med påsar med vitt pulver.
– Jag ringde polisen och de bekräftade att det var någon form av narkotika, berättar Johanna.
Gäng rökte på bredvid hissen
Vi träffas utanför porten på Cervins väg. Johanna vill visa upp boendemiljön. Det är bara att kliva in genom dörrarna till det tidigare servicehuset. Bredvid hissen finns en uppbruten dörr till ett utrymme som leder till ett skyddsrum.
– Här satt det gäng och rökte på om kvällarna, berättar Johanna.
Via långa slitna korridorer når vi till hennes tidigare hem. Hon visar dörren och berättar om hur hon vaknade en natt av att någon bankade på dörren, ryckte i brevlådan och skrek att han skulle döda henne. Hon ringde polisen medan bankningarna på den tunna ytterdörren fortsatte.
– Det dröjde några timmar innan polisen kom. Då hade han slutat banka. Jag tror han var påverkad av någonting.
En slagning i det juridiska sökverktyget Acta Publica visar att det förekommit omfattande kriminell verksamhet på adresserna på Cervins väg i Spånga de senaste två åren. Det handlar bland annat om misshandel, vapenbrott, grov kvinnofridskränkning och olika grader av narkotikabrott. Vid två tillfällen med några dagars mellanrum beslagtogs sammanlagt 11 kilo cannabis eller haschpreparat.
Kräver tillbaka över 120 000 kronor i överhyra
Efter ett och ett halvt år hittade Johanna äntligen en annan bostad. Hon började googla och förstod att hon hade betalat en överhyra. Via företaget Orimlig hyra kräver hon tillbaka sammanlagt drygt 121 000 kronor. En skälig hyra torde vara 6000 kronor i månaden, inte 12900 kronor, enligt Orimlig hyra.
– Värden slutade svara mig när jag skulle flytta och ville ha tillbaka min deposition, berättar Johanna.
I ett tidigare beslut i hyresnämnden som drevs av Hyresgästföreningen fastställdes hyran för en lika stor lägenhet i samma fastighet till 8 900 kronor i månaden. Hyresgästen berättar för Hem & Hyra om att Protax uppmanat honom att dra tillbaka sina krav. Annars skulle hyresgästen riskera att få betala värdens rättegångskostnader, trots att ärendet drevs i hyresnämnden där var en står för sina egna kostnader. Efter beslutet betalade Protax emellertid omedelbart tillbaka överhyran.
Även mellanhanden Rentflat Europe, som drivs av samme man som låg bakom Rent Xpress har hyrt ut tvåor på 47 kvadrat för 11 900 kronor i månaden. Rent Xpress var huvudspelare i härvan bakom massvräkningarna där närmare 100 hyresgäster slängdes ut på gatan med några veckors varsel och blåstes på sin deposition. Nyligen begärde ägaren själv Rent Xpress i konkurs.
”Vi är också missnöjda”
Hem & Hyra har sökt representanter för Protax Group AB men de har inte återkommit. Jonas Ramstedt på fastighetsägaren Landia kommenterar situationen såhär:
– Vi är missnöjda och har en dialog med hyresgästerna. Vi tycker såklart inte det är bra att hyrorna varit så höga.
Hur ser ni den omfattande kriminalitet som varit i och omkring huset?
– Samma svar där, vi är jättemissnöjda med situationen. Men som jag förstår det har vår blockhyresgäst gjort flertalet åtgärder och nu har problemen i praktiken upphört. Tidigare har det inte gjorts ordentlig bakgrundskontroll på folk som hyrt där.
Har ni funderat på att sköta uthyrning själva och skippa mellanhänderna?
– Jag kan inte svara på det. Men som sagt, vi är väldigt missnöjda med situationen, säger Jonas Ramstedt.
Fotnot: Johanna vill vara anonym och heter egentligen någon annat.