Bodde tillsammans i flera år men sonen får inte ta över lägenheten
Mamman och sonen har bott tillsammans i flera år. Nu har hon flyttat och han vill bo kvar. Men hyresvärden säger nej och får rätt i domstol.
När mamman flyttade till ett vårdboende ansökte hon hos hyresvärden om att hennes son skulle få bo kvar. De har bott tillsammans i lägenheten sedan 2016. Enligt handlingarna som lämnats in till hyresnämnd har hon och sonen delat på alla kostnader inklusive hyran. Sonen har ett försörjningsstöd på 8 600 kronor och sökande har dessutom uppgett muntligen att det finns ett sparkapital på 100 000 kronor. Fick han överta kontrakten skulle också stödet höjas.
Hyran betalats av modern
När värden sa nej till att sonen övertog kontraktet vände sig familjen till Hyresnämnden i Malmö. I nämnden berättade värden att modern hela tiden hade betalat hyran och man menade att sonen saknar ”betalningsförmågan”. De påpekade också att mannen hade skrotbilar på tomten och hade haft papegojor i ett källarutrymme ämnat för tvättstuga.
De omständigheterna bedömer dock inte hyresnämnden utan ger hyresvärden rätt med motiveringen:
Utgångspunkten är att en hyresgäst själv ska kunna betala hyran. Sonen har 8 600 kronor i försörjningsstöd. Hyran är 5 750 kronor i månaden vilket betyder att det finns 2 850 kronor kvar att leva på och det är under normen för existensminimum. Det har inte lagts fram någon dokumentation på att stödet höjs om lägenheten övertas.
Även med hänsyn till sparkapitalet har sonen inte tillräckligt med inkomster för att klara av att betala hyran och familjens ansökan om överlåtelse avslås.
Beslutet överklagades till Svea hovrätt. Där lade sökande till att sonen uppbar försörjningsstöd för halva hyran för bostaden och att de pågick en tvist om försörjningsstödet i förvaltningsrätten. Det ändrar dock inget, menar hovrätten. Före sommaren kom rätten med ett beslut där de gör samma bedömning som hyresnämnden i Malmö.