Annons

Här har hyresgästerna varit utan el och varmvatten hela vintern: ”För jävligt”

Västervik Under de senaste fyra månaderna har hyresgästerna fått klara sig utan el och varmvatten. Hyresvärden har helt övergett huset. Nu går värden i konkurs. ”Vi har tvingats att hålla oss i ett rum”, säger hyresgästen Johan Fors.
Hyreshus i Överum.
Foto: Tindra Englund
Redan i december stängde Eon av elen i huset.

Då värden inte betalat sina elräkningar beslutade Eon i mitten av december att stänga av elen till hyreshuset i Överum i Västerviks kommun. Sedan dess har hyresgästerna fått klara sig utan värme och varmvatten.

– Det är för jävligt, säger Johan Fors som är en av de två hyresgäster som ännu bor kvar i huset.

Läs ocksåRishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög”Sweden Accomodation har tagit ut överhyra av en rad hyresgäster i Göteborg. De får troligen aldrig tillbaka sina pengar eftersom bolaget har gått i konkurs.

Har själva betalat för uppvärmningen

Tack vara egna elavtal har de haft tillgång till hushållsel i sina lägenheter, men belysningen har varit släckt i de gemensamma utrymmena och tvättstugan har varit ur funktion. Situationen har gjort att de även tvingats värma upp lägenheterna med värmefläktar som gått på hushållsel, trots att värmen enligt kontraktet ska ingå i hyran.

– Vi har varit tvungna att försöka hålla oss i ett rum och elräkningarna för min lägenhet på 95 kvadratmeter har legat på 4000-5000 kronor i månaden, säger Johan Fors.

Kommunen har hittills utdömt 240 000 kronor i vite

Då situationen inneburit betydande olägenheter för hyresgästerna beslutade Västerviks kommun redan innan årsskiftet att fastighetsägaren ska betala dels ett engångsvite på 150 000 kronor och därefter ett löpande vite på 10 000 kronor för varje sjudagarsperiod som passerar utan att problemen åtgärdas.

– Den 15 mars hade kommunen tagit beslut om att utdöma 240 000 kronor och sedan dess har det gått ytterligare fem veckor. Vi föreslår därför att nämnden nästa vecka ska fatta ytterligare ett beslut om vite för tidsperioden den 7 mars till den 10 april, det betyder ytterligare 50.000 kronor i vite i denna omgång, säger Eva Gustafsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Västerviks kommun.

Gavs bort på blocket

Strax efter att det första vitet dömdes ut noterade VT att fastigheten lagts ut till försäljning på blocket. Eller rättare sagt så gavs den bort gratis. Även kommunen har därefter satt sitt hopp till att någon ska köpa fastigheten och att problemet på så vis ska lösa sig. Men den sista mars tog historien ytterligare en vändning då bolaget Arenal fastigheter AB, som äger huset, ansökt om och beviljats konkurs.

Annons

– Vi hoppas att de ska lyckas få huset sålt och att det tas över av nya ägare som följer lagen. Men läget är allvarligt och vi kan inte vänta hur länge som helst, säger Eva Gustafsson.

Läs ocksåDoftblock som tappades i toaletten kan kosta Karin tusentals kronorEn tvådelad bild som visar en äldre kvinna som håller ett doftblock till en toalettstol samt en närbild av en faktura med summan 3750 inringad.
Eva Gustafsson
Eva Gustafsson är miljö- och hälsoskyddsinspektör på Västerviks kommun.

Ovanligt komplicerat att få till en tvångsförvaltning

Hon förklarar att de verktyg de som kommun har att ta till i en sådan här situation är antingen att tvångsförvalta huset eller förbjuda boende i huset. Men ett sådant förbud skulle innebära att hyresgästernas kontrakt blir ogiltiga samma dag som förbudet träder i kraft.

– Det här är därför ett väldigt komplicerat ärende med många dimensioner i och de verktyg vi har enligt lagstiftningen blir svårare att använda när man som i det här fallet har en oseriös hyresvärd som inte tycks bry sig om hur mycket man får i vite, säger Eva Gustafsson.

Enligt henne är huset i grunden ett välbyggt och bra hus men det har misskötts under en längre tid och i nuläget finns det bara en betalande hyresgäst i huset vilket gör en tvångsförvaltning i stort sett omöjlig.

Läs ocksåSadeta hann inte flyttstäda innan värden ringde polis - stämdes på 500 000 kronorEn man i svarta arbetskläder står på ena sidan av en väg. På andra sidan en kvinna med brun skinnjacka och bruna stövlar.

– De hyresintäkter som kommer in skulle inte ens täcka elräkningarna, säger hon.

”Vem är min hyresvärd?”

När Hem & hyra besöker huset den 13 april står ytterdörren på glänt och det verkar knappt ens som om att den går att stänga ordentligt längre. Dessutom är flera av dörrarna i trapphuset delvis uppbrutna och i trappuppgången står det flyttkartonger, en TV-apparat och en rullator.

Annons

Hyresgästen Johan Fors har däremot ännu inte fått någon information om konkursen och han frågar förvirrat vem som nu äger fastigheten? Inte heller kommunen tycks helt säker på den saken, men enligt ett utdrag ur fastighetsregistret den 11 april ägs den fortfarande av Arenal Fastigheter AB. Johan Fors berättar vidare att han bott i huset sedan hösten 2020 och att det varit problem med hyresvärden sedan start.

– Men eftersom min inkomst är så låg har jag ingen annanstans att ta vägen, särskilt nu då den precis sänkts med ytterligare 5000 kronor.

Betalningsanmärkningar och stora skulder

Den tidigare huvudägaren till fastighetsbolaget har minst 14 betalningsanmärkningar och obetalda skulder på 693 021 kronor. Han dömdes dessutom nyligen i sin frånvaro för ett obetalt lån på en miljon kronor. Enligt kommunen har de under flera års tid haft olika problem med tidigare ägare till hyreshuset.

Hem & Hyra har under den senaste månaden försökt söka hyresvärden utan framgång.

Fakta: Detta gäller om din hyresvärd går i konkurs
  • Om du har ett hyresavtal och har flyttat in och är etablerad då händer det inte så mycket rent rättsligt. Särskilt inte om du hyr i första hand och huset är taxerat som en hyresfastighet, då är besittningsskyddet kvar.
  • I vissa andra situationer kan besittningsskyddet vara hotat om hyresvärden går i konkurs. I samband med att huset säljs måste man då bevaka sina rättigheter. Detta gör du genom att kontakta den som förvaltar konkursen och säga att du vill ”bevaka” dina rättigheter under konkursen. Om du gör det blir du normalt sett skyddad i egenskap av sakägare. Du får även rätt till mer information om vad som händer.
  • Konkursförvaltaren har ett visst ansvar för att driva fastigheten vidare till dess att den sålts och det är även konkursförvaltaren som du bör kontakta för att få reda på vart du ska betala din hyra under konkursen.– Det händer att fastighetsägare går i konkurs och det kommer vi nog att se mer av i oroliga tider. Men som hyresgäst har man ändå ett bra skydd, säger Roger Höög, förbundsjurist på Hyresgästföreningen.

(Källa: Hyresgästföreningen)

Läs också Bostäder i Borås evakuerar vanskötta hyreshuset på Norrby – hyresgästen Ulf: "Jättetacksam" Efter jävsskandalen: Förlikningen med kommunchefen blir dyr affär för Sotenäsbostäders hyresgäster

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.