Boende i Kinesiska muren går till domstol – tar strid för att få betala hyra: ”Det måste finnas rättvisa”
Att vara hyresgäst bygger på enkla principer. Ett avtal med ägaren och att hyresgästerna betalar hyra. Den som inte betalar hyran riskerar att åka ut. Men för den som bor hos Bostadsrättsföreningen 5:an i rikskända och omskrivna Kinesiska muren på Rosengård fungerar det inte så.
– Vi har ingenstans att betala vår hyra, säger hyresgästen Katarzyna Komorniczak.
– Vi har fått nog, säger grannen Jadwiga Papoutsas.
För hyresgästerna i föreningen har det varit kaos i många år men de senaste månaderna har varit värre än någonsin. De har tidigare betalat in hyra till föreningen eller en av styrelsemedlemmarnas säkerhetsbolag som haft hand om fastighetsskötseln. Men vid årsskiftet slutade det att komma avier och under våren började inbetalningarna studsa. Tillbaka kom ett meddelande om att kontot var stängt.
Tar strid i domstol för att få betala hyra
Säkerhetsbolagets företrädare har begärt bolaget i konkurs. Hyresgästerna berättar att de inte fått någon information alls om hur situationen ska lösas.
– Det blir fjärde månaden nu som vi inte har kunnat betala hyra. De svarar inte på något. Vad ska man göra? säger Tarek Kayed som också bor i huset.
– Vi var inte förvånade. Det har hänt flera gånger tidigare att avierna har slutat komma och vi har bara fortsatt att betala till det gamla kontot, säger Katarzyna Komorniczak.
Under våren fick deras granne Anna Szwajda i stället en betallänk i ett mejl. Hon ringde banken som sade att länken gick till ett privat konto och avrådde henne från att betala.
– Banken sade: ”Vill du ge bort pengar till någon så gör det men du kommer aldrig kunna få dem tillbaka och du har ingen bekräftelse på ett det är kopplat till ditt lägenhetsnummer”, säger hon.
Nu har fyra hushåll vänt sig till hyresnämnden, med hjälp av Hyresgästföreningen, med ett krav på ett åtgärdsföreläggande. De vill ha svar på en enkel fråga:
Var ska hyrorna betalas in?
”Majoriteten av hyresvärdarna vill ha sin hyra”
Syftet är att tvinga fram en fungerande betalväg inom en månad och kravet riktas mot säkerhetsbolaget. Kopplat till detta finns ett hot om vite på 10 000 kronor per hushåll om inte problemen blir lösta. Nu ska hyresnämnden ta ställning till om kraven på fungerande betalsystem och viten ska gå genom. Hyresgästföreningen har tidigare försökt, och misslyckats, med att få bostadsrättsföreningen i fråga tvångsförvaltad på grund av vanskötsel.
Varför är ett åtgärdsföreläggande vägen fram i det här fallet?
– Jag ser ingen annan väg. Egentligen hade det naturliga varit att deponera pengarna men enligt tidigare avgörande i hovrätten är det tydligt att man inte kan deponera när man vet vem som ska ha pengarna. Vi vet att det är Bostadsrättsföreningen 5:an som är hyresvärden. Problemet är att hyresgästerna inte fått uppgifter om var de ska sätta in pengarna. Majoriteten av hyresvärdarna vill ha sin hyra och säkerställer att det alltid finns uppgifter om var pengarna ska sättas in, säger Lovisa Prodenius, jurist på hyresgästföreningen i Malmö.
Varför har man inte sett till att det finns vägar att betala här?
– Ingen aning. Jag kan bara spekulera och det är jag inte bekväm i att göra.
Vem är det som styr den här föreningen?
– Det är en bra fråga där jag också bara kan spekulera.
De fyra hushåll som vänt sig till domstolen har varit hyresgäster i huset under lång tid, i flera fall sedan innan huset ombildades till bostadsrättsföreningar.
Boende levde i åratal med enorma problem
Kinesiska muren har en lång historik av omfattande bostadsskandaler kopplat till två bostadsrättsföreningar som ligger grannar med varandra. Föreningen Taxeringsrevisorn 2 var vanskött i åratal och de boende saknade i perioder varmvatten och värme. Ekonomin var körd i botten och för tre år sedan slutade krisen med att det kommunala bostadsbolaget MKB köpte föreningen. Den ombildades i och med detta till hyreshus, samtidigt som de nya ägarna kastade ut hyresgäster med gamla och osäkra kontrakt. Svartuthyrningen har varit utbredd i båda föreningarna som till stora delar fungerat som hyreshus. Tidigare boende har beskrivit situationen så här:
– Majoriteten av de som bor här är hyresgäster. De som äger bor i andra områden. De tjänar pengar härifrån, flera tusen varje månad.
Två omfattande viteskrav hotar nu också att knäcka bostadsrättsföreningen 5:an. Malmö stad har krav på totalt 640 000 kronor, kopplat till brister vad gäller värme och mögel, som just nu ligger hos Miljödomstolen för bedömning.
Flera personer som suttit i styrelsen för föreningarna har i kölvattnet av de tidigare skandalerna dömts för bokföringsbrott. I början av året tog den sista överklagandeprocessen slut i Högsta domstolen.
Han pekas ut som ansvarig i Kinesiska muren
Utanför en port på Thomsons väg möter vi en av huvudpersonerna i härvan – den 42-årige Sapko Sinani, tidigare vaktchef och C-politiker i Malmö. Det är han som håller i 5:ans kontakter med myndigheterna och rädda boende har i åratal pekat ut honom som den som i verkligheten styr skandalhuset. Sapko Sinani är kritisk till media och menar att skriverierna är skälet till att säkerhetsbolaget satts i konkurs.
– Grejen är att det handlar om att sänka föreningen. Det är för att vi har utländsk bakgrund. Det är det som det handlar om, säger han.
Sapko Sinani satt i styrelsen för grannföreningen som gick omkull och sitter idag i styrelsen för Bostadsrättföreningen 5:an. Det är till hans numera konkursade säkerhetsbolag som boende har betalat hyror. Han är en av personerna som tingsrätten har dömt för bokföringsbrott kopplat till föreningarna.
Utanför porten på Thomsons väg säger Sapko Sinani att han inte känner till viteskraven som kommunen riktar mot föreningen. Han har ingen förståelse för hyresgästerna som inte kan betala hyra. Tvärtom bollar han tillbaka frågan och avsäger sig allt ansvar.
– Om du bor i en fastighet i tio år eller fem år eller tre år. Vet du inte då vart du ska betala hyran? Helt ärligt? Det handlar bara om att de vill bråka med föreningen, säger han.
– Det är helt andra figurer som jobbar här. Jag sitter i styrelsen för att det är som det är, men jag har inget ansvar där. Det finns en ordförande och en vice ordförande. Thats it.
Inga svar från styrelsen i huset
I en lägenhet i Västra hamnen i andra änden av Malmö, med utsikt över havet och på ett absolut toppläge, bor en av de två personer som Sapko Sinani refererar till. Hon är också dömd för bokföringsbrott i föreningen. Den 58-åriga kvinnan, ledamot och firmatecknare i styrelsen för 5:an, svarar i portelefonen och säger att vi ska skicka frågor till en mejladress, som inte hon läser.
– Det är ordförande som läser, säger hon.
Det finns hyresgäster som inte kan betala sina hyror, har du hört talas om det?
– Jag ska inte uttala mig. Jag sa att ni ska skicka alla frågor via mejl.
Vi mejlar våra frågor men får inget svar.
Den 57-årige ordföranden i 5:an går inte att nå och bor inte längre på Rosengård. Skatteverket registrerade mannen som utvandrad till Storbritannien och en ort tio mil norr om London i början av året. Boende i Kinesiska muren som vi pratar med säger sig inte haft kontakt med honom på flera år.
Hyresgästerna vill inte flytta från Kinesiska muren
Hyresgästerna i de fyra hushåll som nu har tagit strid i domstol är rädda att någon ska byta deras lås när de inte är hemma och att de plötsligt ska kastas ut. Men trots kaoset och den otrygga tillvaron tänker de inte ge upp och flytta. Men varför?
– Jag står i kö hos Boplats syd, är sjukpensionär och söker lägenhet men det tar lång tid. Jag kan inte ta vad som helst och det är jättesvårt. Flera gånger i veckan springer jag på visning, säger Anna Szwajda.
– Jag renoverade hela lägenheten för 200 000 kronor för jag trodde att jag skulle få köpa den. Jag skulle kunna flytta eftersom jag jobbar och har lån men ska inte ge upp. Jag är en sådan person, jag ska inte låta honom vinna. Det måste finnas rättvisa någonstans och bli ett slut på detta, säger Katarzyna Komorniczak.
– Vad ska man göra? Vi kan inte flytta eftersom hyran skulle bli dyrare. Det här är ett bra läge nära centrum och allt finns här. Vi har inte gjort något fel och har betalat hyran i tid varje månad, säger Tarek Kayed.
Fotnot: Deponering av hyra innebär att hyran betalas in för förvaring till länsstyrelsen istället för betalning till hyresvärden
Byggnaden som i folkmun kallas Kinesiska muren ligger på Thomsons väg på norra Rosengård. Fastigheten löper längs med Inre ringvägen, är nio våningar högt och uppdelat på två avlånga huskroppar. Huset ligger i den norra delen av Rosengård som till skillnad från den södra, med hyreshus, har flera stora bostadsrättsföreningar.
Kinesiska muren byggdes 1971 och ägdes från början av det kommunala bostadsbolaget MKB men på 1980-talet stod många av lägenheterna tomma och då sålde hyresvärden fastigheten. Enligt dåtidens planer skulle det både bli kontor och pensionärshotell.
I början av 2000-talet bestod den norra huskroppen av tre bostadsrättsföreningar. Två av dessa har följts av en lång rad skandaler och 2021 köpte bostadsbolaget MKB den ena som ombildades till hyreshus. Den södra huskroppen i Kinesiska muren ägs av Heimstaden och fungerar som studentboende.
- Juni 2024 – Fyra hushåll i 5:ans bostadsrättsförening ansöker med hjälp av Hyresgästföreningen om åtgärdsföreläggande med krav på fungerande betalvägar för hyror.
- Maj 2024 – Knight Security, tidigare Sinani Security, som skött hyror och skötsel i båda föreningarna går i självvald konkurs.
- Maj 2023 – Hyresgästföreningen begär en tvångsförvaltning av Bostadrättsföreningen 5:an. Hyresnämnden säger nej. Handelsbanken strämmer föreningen på drygt 28 miljoner kronor i Malmö tingsrätt, detta dras sedan tillbaka.
- November 2022 – Flera styrelsemedlemmar döms i tingsrätten för bokföringsbrott kopplade till de två bostadsrättsföreningarna.
- December 2021 – MKB tar över Taxeringsrevisorn 2 och tidigare hyresgäster tvingas sedan flytta.
- Hösten 2021: Handelsbanken kräver tillbaka sina lån via kronofogden. Fogden har visning men MKB lägger ett bud på föreningen Taxeringsrevisorn 2. Ett par dagar innan den exekutiva auktionen säger föreningens stämma ja till budet.
- Januari 2021: Miljöförvaltningen lämnar in en grupporosanmälan till socialförvaltningen för de över hundra barn som är skrivna i föreningarna av oro för hur miljön påverkar dem.
- Februari 2020: Flera personer med kopplingar till de två misskötta bostadsrättsföreningarna åtalas för ekobrott.
- Våren 2019: Sydsvenskan avslöjar i en serie artiklar enorma missförhållanden i två av husets tre bostadsrättsföreningar.
- 2014 och framåt: Problemen eskalerar: hissar står stilla, fukt- och mögelskador, avstängt vatten, strömavbrott, ingen värme, ingen ventilation, råttor.
- 2014: Miljöförvaltningen får in de första klagomålen.
- 2008: Ombildning till bostadsrättsföreningar
- 1971: Huset byggs av MKB. Det görs om till kontor på 1980-talet innan det återigen byggs om till bostadsrätter.