Annons

Boende jobbar för bättre utemiljö i Skänninge

Mjölby Utemiljön engagerar hyresgäster i Skänninge. Nu ska de boende själva vara med och göra bostadsområdena trevligare.
Foto: Jenny Knutsson
Hyresgästerna Lennart Granström och Margareta Johansson pratar utemiljö med Jan Wistfors från Bostadsbolaget.

Även i år ska 150 kronor av hyran för alla som bor hos Bostadsbolaget i Mjölby gå till förbättringar av utemiljön. Detta enligt en överenskommelse mellan värden och Hyresgästföreningen.

Jan Wistfors som är boendeansvarig hos Bostadsbolaget får då och då samtal från hyresgäster i Skänninge som vill att deras områden ska snyggas till.

Läs ocksåDe har hela kvarteret inomhus - Inger träffar grannarna på Härliga grändPå Härliga gränd finns inte bara Inger Svenssons lägenhet utan även bastu och jacuzzi som hyresgästerna får använda.

Vid ett bomöte som samlade ett 40-tal hyresgäster från områdena Rosenlund och Vallen med omnejd var det just utemiljön som stod i fokus. Hyresgästerna fick arbeta i små grupper och skriva ner förslag på förbättringar.

– Vi vill både få till en trevligare utemiljö och ökat engagemang bland hyresgästerna, säger Jan Wistfors.

Annons

Helst önskar han att de boende blir så inspirerade att de vill vara med och sköta eventuella nya planteringar.

Läs ocksåHär fixar hyresgästerna tak över huvudet åt taggiga grannarHyresgästen Anders Grund fick enkelt med sig grannarna och den lokala hyresgästföreningen på idén om fler igelkottsbon i bostadsområdet. "Det var inget snack om det", säger han.

– Tanken är god och man vill ju att det ska vara snyggt där man bor. Men det måste vara lättskött också för någon ska ju ta hand om det, säger Lennart Granström.

Han flyttar snart till en nyrenoverad lägenhet på Lilla Vallgatan, men har även sommarstuga och är därför inte sugen på att hålla på med trädgårdsskötsel även vid hyreshuset.

Det visar sig finnas gott om idéer bland mötesdeltagarna. På Lilla Vallgatan 8 finns önskemål om en soffgrupp där grannarna kan samlas och umgås. Några andra vill ha en blomlåda och fikabord på gården.

Annons
Läs ocksåRadhusens dåliga brandskydd fixas inte - Hyresgästen Ida: "Det är katastrof"

Tanken är nu att försöka bilda arbetsgrupper som jobbar vidare med de enskilda önskemålen.

– Det har bildats en arbetsgrupp på Rosenlund och förhoppningsvis blir det några till, säger Johanna Edenblad, verksamhetsutvecklare på Hyresgästföreningen.

Läs också Ingelas jobb: se till att färre förlorar sina hem SBB:s hyresgäster i Ulricehamn: "Skäms när vi får besök"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.