Boende lämnar dyrare Ljura
Nytt kök, nytt badrum, nya fönster och tapeter. Det mesta är nytt i Inga-Britt Johanssons lägenhet på Ljuragatan 39. Så även hyran som steg från strax under 5 000 kronor till 6 300 efter renoveringen av hennes tvåa på 58 kvadrat.
– Det var ju känt att det skulle bli en sån här höjning, ändå blev man lite överraskad. Det känns mycket att betala över 6 000 för min lilla tvåa, säger Inga-Britt Johansson.
Hon har bott i hyreshuset sedan 1959, då var området bara några år gammalt. Men när renoveringen inleddes 2006 var det mesta nedslitet.
– 1987 var sista gången de var här och reparerade, så du kan ju tänka dig hur det såg ut då. Men nu har det blivit jättefint, jag är så nöjd över mitt badrum och kök, säger hon.
Hittills har cirka 750 av 900 lägenheter blivit färdiga. Renoveringarna ska pågå fram till 2016 och beräknas kosta Hyresbostäder 800 miljoner kronor. Men den nya standarden innebär att hyrorna höjs med 25 procent, vilket i de flesta fall handlar om ett påslag på cirka 1 200–1 300 kronor på månadshyran.
Sedan arbetet inleddes har nästan 200 hyresgäster valt att flytta, vissa inom området men andra till något helt nytt. En av dem är Carita Aröd som nu lämnar sin tvåa efter sju år.
– Jag flyttade hit för att det var billigt, men hyrorna har gått upp hela tiden och nu höjs den med en tusenlapp, det blir för dyrt, säger hon.
Carita Aröd hade gärna bott kvar och är kritisk till att upprustningen görs så omfattande.
– De hade inte behövt riva ut allt. Stambyte måste man ju göra, men man behöver ju inte höja allt till toppskick.
Hyresbostäder har räknat med en viss utflyttning i Ljura med anledning av renoveringen och de nya hyrorna.
– Att vi skulle få en utflyttning var vi rätt övertygade om. Men vi tappar inte så många ur bolaget och det har inte varit några problem för oss att få uthyrt, säger Thomas Åsberg, Hyresbostäders projektledare.
Bolaget har testat olika renoveringsnivåer tillsammans med Hyresgästföreningen, men de lägenheter som fått en enklare standard har inte varit lika populära trots en lägre hyra.
– Man vill ha den högre standarden med nytt kök och badrum, säger han.