Boende ska skonas från hyressmäll – paus för ”rättvisa hyror”
Beskedet om den nya hyresmodellen kom strax efter 2023 års rekordhöjning. Ystadborna fick tillsammans med andra sydskåningar några av landets högsta hyreshöjningar. Här gick hyrorna upp med 4,95 procent, över snittet i landet. Men det visade sig snart – höjningarna var inte över.
Ett nytt sätt att avgöra hyrorna riskerade att ge kraftiga höjningar, för vissa. Det har Hem & Hyra har berättat om tidigare. Den nya hyresmodellen byggde på enkäter till de boende och förväntades ge höjda hyror i centrala stan, men även sänkta hyror i mindre attraktiva delar.
Tre saker låg i vågskålen: lägenhetens standard och storlek, hela husets skick och det geografiska läget. Hyresgästen Lars Toftmar var orolig för hyrespåslag på flera tusen och han tyckte att Hyresgästföreningen svek hyresgästerna när de gick med på modellen. Hans hyresvärd Heimstaden pausar inte införandet av modellen men det gör nu däremot det kommunala bostadsbolaget Ystadbostäder, vilket Ystads Allehanda var först med att berätta.
– Anledningen är enkel, det är med tanke på inflationen. Vi vill inte skapa mer kostnader för våra hyresgäster i dagsläget, säger Jimmie Persson, vd för Ystadbostäder.
Enig styrelse bakom pausen
Beslutet har tagits efter en diskussion i styrelsen.
– Styrelsen tog ett gemensamt beslut att pausa bruksvärderingar. Även om det i vissa fall bara skulle handla om 300 till 400 kronor i hyreshöjning i månaden i de aktuella fallen väljer vi att invänta ett bättre läge, säger Jimmie Persson.
Redan för ett par år sedan var det aktuellt att införa modellen som delar in staden i fem områden. Då väckte modellen protester bland hyresgäster och Hyresgästföreningen och hyresvärdarna kom inte överens om hur hyrorna skulle sättas.
– När man skapar en sådan här modell får vissa högre hyra, vissa lägre och vissa kanske ingen förändring alls. Det är klart att vi förstår dem som får en högre hyra, att de blir missnöjda. Men det är en konsekvens av att hyressättningen i hela kommunen blir mer rättvis. Men alla blir inte nöjda, har Christian Lundberg, förhandlare på Hyresgästföreningen, tidigare sagt.
Både höjningar och sänkningar av hyrorna
Men enligt vd:n Jimmie Persson beror beslutet att pausa införandet av Ystadmodellen inte på några reaktioner från hyresgästerna.
– Det har varit blandade reaktioner från hyresgästerna. Vissa har tagit det med ro, andra har blivit oroliga för att det ska innebära höjningar. Men det är inte det som har påverkat vårt beslut. Och modellen handlar om att balansera hyrorna. Vissa hyresgäster skulle få sänkningar, säger han.
Ystadmodellen är en överenskommelse mellan Heimstaden, Ystadbostäder, Leny fastigheter, Contentus och Hyresgästföreningen. Det som kommer att påverka hyran är bland annat lägenhetens standard och storlek, fastighetens standard samt det geografiska läget.
Hyrorna för 2024 är också färdigförhandlade mellan Ystadbostäder och Hyresgästföreningen. Årets höjning slår förra årets rekord. Från årsskiftet höjs hyrorna med 5,6 procent, hittills en av landets högsta höjningar.