Boende vill engagera sig mot bränder i Lysekil

Lysekil Efter en stökig helg i Lysekil med minst fyra anlagda bränder i trappuppgångar på Badhusberget är de boende oroliga, men också engagerade. "Det finns en vilja att stoppa det här från de boende" säger Lysekilsbostäders vd Christina Johansson.
Foto: Minna Ulin
Efter helgens bränder i flera trapphus i Lysekil engagerar sig de boende för att skapa trygghet på Badhusberget.

Det var på lördagskvällen som räddningstjänsten fick rycka ut fyra gånger till anlagda bränder i trappuppgångar på Badhusberget i Lysekil. Det var främst papper som var antänt och bränderna orsakade inga större skador, men spred rök i trapphusen.

– Och framför allt tänker man ju på vad som kan hända om det tar ordentlig eld, säger Christina Johansson, vd för Lysekilsbostäder.

Läs ocksåVaktbolag ska skydda mot pyroman i Nynäshamn

Hon säger att bolaget agerade snabbt och arrangerade ett öppet hus på söndagen dit hyresgästerna kunde gå för att prata av sig, framföra sin oro och få information.

– Det kom ett 20-tal hyresgäster och det fanns en frustration även  bland de boende, säger Christina Johansson. Men det finns också ett engagemang och en vilja att göra något.

Christina Johansson säger att både hon och övrig personal har tyckt att det varit en lugn period på Badhusberget. Det har varit mindre klotter och förstörelse än tidigare och det har varit välstädat och upplevts som lugnt.

Läs ocksåVar sjunde brand är anlagd

– Så jag måste erkänna att detta kom som en tråkig och olyckligt bakslag, säger hon.

Bostadsbolaget har nu bestämt att man ska låsa ytterdörrarna tidigare. Idag låses de klockan 22 på kvällarna. Men när de ska låsas är inte bestämt än.

– För mig låter det som en enkel och bra åtgärd att låsa tidigt, säger Christina Johansson. Men då säger fastighetsskötarna att om vi låser för tidigt, då slår man sönder dörrarna. Så det gäller att hitta en tid som gör det säkrare, men som inte ställer till andra problem.

Läs ocksåSilvia blev sexofredad av grannen – anklagas för att ljuga när kontraktet står på spelEn tvådelad bild med en illustration med en kvinna som hänger tvätt och en man som närmar sig henne bakifrån samt en flygplats med flygplan och ett bergigt landskap i bakgrunden.

Det finns en aktiv grannsamverkan på Badhusberget redan idag och den kommer genast att utvecklas för att få ett ökat engagemang och för att ta tillvara den vilja som finns bland de boende i bostadsområdet. Dessutom kommer man att snabba på arbetet med att se till att alla trappuppgångar är rena från skräp.

– Räddningsledarna har varit tydliga med att det inte får finnas några föremål i trapphusen, säger Christina Johansson. Det kan både inspirera att tända på och hindra räddningspersonal att komma fram om något händer.

Lysekilsbostäder kommer också att sprida information i alla lägenheter om trygghetsvandringar som arrangeras i samverkan med polis och kommun. Samt det arbete sin Lysekils projekt Fältarna gör.

– De som vill vara med och trygghetsvandra får en timmes utbildning och hjälp att engagera sig. För att få en ökad trygghet och ett säkrare Lysekil gäller det att alla engagerar sig, säger Christina Johansson. Det handlar alltså inte bara om bränder i våra hus, utan om hela samhället.

Den som känner sig orolig ska vända sig till Lysekilsbostäders personal ute i bostadsområdena. Under måndagen har alla fått en kortare utbildning för att samtliga i personalstyrkan ska veta hur de ska agera, hur de ska stödja oroliga boende och hur tips och engagemang ska tas tillvara.

– Nu hoppas vi att det är slut på bränderna, och vi kommer att jobba vidare för att våra boende ska känna sig trygga och säkra både i sina lägenheter och ute i områdena, säger Christina Johansson.

Läs också Här slog katastrofen till – så klarade Eva-Marie krisen efter storbranden Silvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlös

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.