Boken som ska lyfta Skäggetorp
”Från Skäggetorp kan man se allt” är ett citat från en av hyresgästerna som medverkar i boken, men det har också fått bli dess titel.
En annan medverkande, Dzenana Ograsevic, bläddrar i boken för första gången, nyfiken på resultatet.
– Jag är med på sidan 51, konstaterar hon.
Där berättar Dzenana om sin pappa som var konditor, hur hon brukade tillbringa mycket tid i hans konditori. Om hur det var när kriget kom till Bosnien och pappan tejpade skyltfönstren för att de inte skulle spricka när bomberna föll. Att det inte hjälpte.
Men det var inte kriget, utan kärleken, som förde henne till Skäggetorp. När Dzenana intervjuades för boken väntade hon sitt tredje barn. På releasepartyt, som hålls på 17 våningen i Tornet i Linköping där Stångåstadens kontor finns, är både barnen och maken med och firar.
Att ställa upp när hon fick frågan om att delta var självklart. Hon tycker att projektet är viktigt.
– Jag vill visa att fast man är utlänning som kommit hit så kan man lyckas. Det har jag gjort, säger Dzenana.
Varje berättelse i boken avslutas med ett recept. Dzenana valde att baka en kaka med nötter, baklava. Det finns också recept på rotmos med fläsklägg, majspaj och mycket annat.
Boken har kommit till som en del i projektet Framtidens Ullevi, som Stångåstaden och Hyresgästföreningen driver tillsammans.
– Vi hade en aktivitet som vi kallade Världens mat. Då uppstod idén; tänk om vi skulle kunna göra en kokbok, berättar projektledare Helén Ohlsson från Hyresgästföreningen.
Hon är nöjd med resultatet och hoppas att boken ska bidra till att sprida Skäggetorps positiva sidor och göra dem som bor där stolta över sin stadsdel. Boken är skriven av Cecilia Svärdström, som till vardags arbetar som bovärd hos Stångåstaden. Den finansieras med pengar som avsatts till Framtidens Ullevi. Produktion och tryck av en första upplaga har kostat omkring 300 000 kronor.
– Det är värt varenda spänn. I ett sådant här projekt finns andra värden än de rent ekonomiska. Vi gör inte det här för att tjäna pengar, säger Stångåstadens informationschef Mikael Carlsson.
Men boken kommer att finnas till försäljning och om den första upplagan på 1 000 exemplar tar slut finns det planer på att trycka fler.
Detta är inte första gången som Stångåstaden ger ut en bok om ett av sina bostadsområden. För några år sedan kom boken om Johannelund och redan på lördag, i samband med Bergadagen, släpps en som skildrar hur det är att bo och leva i Berga.