Annons

Boksamlaren i Lund hotas av vräkning – nu ser han en lösning: ”Det känns som en befrielse”

Lund Fastighetsägaren såg den stora boksamlingen och oroade sig för bränder, skadedjur eller att vikten skulle få golvet att kollapsa. Till slut blev boksamlaren uppsagd som hyresgäst. Nu kan hyrestvisten vara på väg att nå ett slut.
Böcker
Foto: Anders Paulsson
Genrebild, böckerna är inte samma som i artikeln.

En man i 70-årsåldern med så pass många böcker i sin lägenhet att det blivit svårt att ta sig fram. En fastighetsägare som fått nog och rivit hyreskontraktet.

Historien om en lundensisk hyresgäst med en enorm boksamling fick stor spridning när Hem & Hyra rapporterade om vräkningshotet mot mannen. I höstas hamnade frågan i domstol och efter fyrtio år på adressen kunde allt vara slut för boksamlaren. Fallet är extremt ovanligt eftersom det handlar om böcker och vikt. Det finns gott om liknande uppsägningsärenden som i stället rör sopor, tidningar eller enorma mängder blandade ägodelar som hyresgäster fyllt lägenheter med.

Läs ocksåTunga böcker från golv till tak – då hotas hyresgästen av vräkningBöcker bakom uppsägning av hyresgäst

Nu har fastighetsägaren och boksamlaren mötts i hyresnämnden. Hem & Hyra var på plats när hyresrådet Lena Pettersson inledde sammanträdet i en av salarna i Lunds tingsrätt.

– Det här är klurigt. Det är väldigt trevligt med böcker. Men det är tungt, säger hon och fortsätter gå igenom punkterna som oroar fastighetsägaren:

Läs ocksåSkönt sommarhäng i Luleå

Tyngden i sig skulle kunna vara för mycket för bjälklaget i fastigheten. Den stora mängden böcker kan även utgöra en brandrisk, eller bli en härd för skadedjursangrepp. Det ska vid ett av hyresvärdens besök ha varit svårt att se golvet på grund av alla travar med böcker. 

Hyresvärden vill kasta ut mannen

Fastighetsägarens ombud lyfter att det varit näst intill omöjligt att få kontakt med hyresgästen och sammanfattar varför mannen nu är uppsagd.

– Han har brustit i vårdplikt.

Fastighetsägaren bevis, travar av böcker i lägenheten och ute i trapphuset.

Sen är det dags för boksamlaren, i sällskap av en jurist från Hyresgästföreningen, att argumentera om varför han ska få bo kvar. Om han kastas ut skulle det bli svårt att hitta en ny lägenhet. Om hans fasta punkt i livet, lägenheten, försvann skulle det få stora negativa effekter för hans psykiska hälsa. Men böckerna då? Det som är orsakerna till hotet om vräkning.

Annons

– Han har hyrt ett förråd i tre år för att kunna förvara böcker där, säger Hyresgästföreningens jurist Malou Gamborn som menar att problemet är löst.

– Han köper inte böcker som tidigare. Det är viktigt att det inte blir ett inflöde.

Hon visar nytagna bilder på lägenheten men fastighetsägarens ombud är trots detta inte nöjd. Sedan tömmer hyresrådet salen på åhörare och stänger dörren för en hemlig diskussion om en eventuell förlikning.

Nu berättar samlaren om sina böcker

För Hem & Hyra berättar boksamlaren om sin upplevelse av vad som hänt under de senaste månaderna. Att uppsägningen handlar om just böcker ser han som typiskt för akademikerstaden Lund och ler smått. Han är samtidigt märkbart påverkad av stundens allvar i domstolen och talar lågt och stillsamt när han berättar.

– Den här historien har inneburit att jag har blivit varse om att jag faktiskt inte behöver alla de här böckerna. Vad mig anbelangar är det stopp med det här nu.

Behöver du inga böcker alls nu?

– Jo, jag har ju kvar böcker på väggarna i mina bokhyllor och det finns dessutom bibliotek. Men det personliga behovet, eller suget efter böcker, har upphört nu

Han berättar att hans samlande pågått under lång tid och att det inte haft något kommersiellt syfte utan enbart varit personligt drivet. Samlingen har varit bred i sin sammansättning, med både skönlitteratur och faktaböcker. Han har inte läst allt och höll aldrig räkning över antalet. Men till slut blev det för många, det kan han se idag.

Annons
Genrebild - böcker
Genrebild, böckerna är inte samma som i artikeln

Har det här varit ett maniskt samlande för dig?

– Ja, det var det nog från början.

Att delar av boksamlingen är borta nu, såld eller magasinerad, är inget som han sörjer. I stället ser han det som en väg till att problemet med hyreskontraktet kan vara löst.

– Det kändes befriande, säger han.

Så vad hände då med hotet om vräkning? 

En ny chans efter hembesök

Resultatet efter sammanträdet i hyresnämnden kan nu bli en förlikning, efter en besiktning av lägenheten längre fram i december. En möjlighet till en ny chans för boksamlaren. Om fastighetsägaren godkänner lägenheten efter inspektionen får mannen bo kvar. Men då med en annan typ av hyresavtal under en period, med kortare uppsägningstid. Han får även räkna med att värden kommer vilja följa upp med nya kontroller för att se efter så att boksamlandet inte tagit fart igen.

– Jag är mycket nöjd med att det nu finns en väg framåt och med en god prognos, säger boksamlaren.

Fakta: Samlarmani - så vet du om du är drabbad
  1. Du har svårt att slänga oavsett hur mycket föremålet är värt
  2. Du får obehagskänslor när du ska slänga något
  3. Ditt hem är överbelamrat med saker
  4. Samlandet skapar lidande. Du får till exempel svårare att fungera socialt.
  5. Samlandet beror inte på något annat tillstånd som hjärnskada eller annan sjukdom
  6. Samlandet kan inte förklaras med någon annan psykisk sjukdom som till exempel schizofreni, depression, tvångstankar, autism eller demens.
Fakta: Så tung vikt ska lägenheten klara

Vikt på golv

Enligt Boverkets krav måste ett golv, bjälklaget, i en nybyggd flerbostadsfastighet, generellt tåla en belastning på 300 kilo per kvadratmeter. Något som ungefär skulle kunna motsvara vikten av 1 500 pocketböcker för att få en bild. Så har reglerna i stort sett ut sedan 1988.

Sett till kraven ska alltså en lägenhet på 100 kvadrat i teorin klara belastning av prylar och människor som tillsammans väger 30 000 kilo, förutsatt att det är jämnt utspritt i hela bostaden.

När det gäller äldre hus ser kraven annorlunda ut och är baserade på den tidens regelverk. Det är dock svårt att göra direkta jämförelser med dagens krav eftersom man tidigare beräknade byggnadsmaterialens kapacitet på ett annat sätt än idag.

Källa: Boverket


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.