Annons

Bolag tar ut 40 miljoner i vinst – pensionärer får betala notan

Stockholm Den grönblå majoriteten i Stockholms stad vill plocka ut 40 miljoner kronor i vinst från Micasa. Bostadsbolagets seniorer rasar mot beskedet. "Helt vansinnigt", säger 89-årige Curt Hansson som betalar 9 300 kronor för sin tvåa, och har svårt att få ekonomin att gå ihop.
Foto: Linda Dahlin/Kristina Wahlgren
Ingrid Howard och Curt Hansson bor i Micasas seniorboende på Reimersholme. "Att inte låta vinsten gå till de äldres boenden är vansinnigt", säger Curt Hansson.

– Jag förstår att staden tar ut en avkastning på vinsterna, men jag ställer mig mycket frågande till att vinsten ska mjölkas ur Micasa. Pengarna borde gå till de äldre, vi betalar redan dyra hyror, säger Curt Hansson, som bor i Micasas seniorboende på Reimersholme.

Han har svårt att få ekonomin att gå ihop efter att han har betalat sin månadshyra på 9 300 kronor för sin tvåa på 60 kvadratmeter.

Läs också100 extra miljoner plockas ut från MKB i MalmöPengar och MKB-flaggor.

– Det är mycket för en 89-årig man.

På måndag ska koncernstyrelsen för Stockholms stadshus AB ta beslut om att godkänna en aktieutdelning på 40 miljoner kronor från Micasa Fastigheter i Stockholm AB, som är ett av dotterbolagen i koncernen.

Vänsterpartiet är kritiska till aktieutdelningen.

Läs ocksåMångmiljonrullning från allmännyttan fortsätter

– Pengarna borde gå till att rusta upp de boenden för äldre som staden äger och till att bygga fler nya bostäder för äldre. Nu använder den blågröna majoriteten i stället de äldres pengar till att täcka upp i kommunkassan, eftersom de genomfört en dyrbar skattesänkning, säger Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd.

Hon var äldreborgarråd under den förra mandatperioden och säger att hon är förvånad över beslutet då antalet äldre förväntas öka markant i staden.

– Antalet invånare som är 80 år och äldre beräknas att bli ungefär dubbelt så många som idag fram till 2040. Vi kommer att behöva bygga många nya seniorlägenheter och vård- och omsorgsboenden. Många äldre bor i hus utan hiss. Vi har sett det som en självklarhet att pengarna ska stanna i bolaget, och jag tycker det är väldigt märkligt att man plockar ut de här 40 miljonerna nu, säger hon.

Annons
Läs ocksåTusentals äldre hålls kvar i sitt hem mot sin vilja – Ingrid, 93: "Jag vill inte bo här ensam tills jag dör"Ryggtavlan av en person som står och tittar ut från en högt belägen balkong.

Ingrid Howard som också bor i Micasas seniorboende på Reimersholme hade gärna sett att pengarna stannade i Micasa. Hon betalar nästan 8 000 kronor i månaden för en etta på 47 kvadratmeter och får ut 11 000 kronor i månaden i pension efter skatt.

– Jag är en fattigpensionär. Mitt kapital går åt till boendet. Att Stockholm stad väljer att ta ut en vinst på 40 miljoner kronor från Micasa låter helt sanslöst. Ett kommunalt bolag ska väl inte rendera en massa vinster på så sätt. Pengarna borde gå till renoveringar och nya byggen i stället, säger hon.

Enligt stadens äldreboendeplan krävs en utbyggnad av drygt 1300 kommunala platser i vård- och omsorgsboende fram till år 2040.

– Det motsvarar cirka 21 nya boenden. Micasas egen plan för utbyggnad visar ett behov av att bygga 1500 nya seniorlägenheter fram till 2040, säger Clara Lindblom.

Aktieutdelningen på 40 miljoner kronor kommer från vinster av försäljningar av gamla fastigheter som inte uppfyller dagens krav på bostäder för äldre. 2018 redovisade Micasa Fastigheter en total bokförd reavinst om 90 miljoner kronor.

– Vänsterpartiet motsätter sig inte försäljningarna i sig, men menar att vinsterna bör komma stadens äldre till del, säger Clara Lindblom.

Hem & Hyra har pratat med finansborgarråd Anna König Jerlmyrs (M) pressekreterare som hänvisar till stadsbyggnadsborgarråd Joakim Larssons (M) för kommentar, men även han passar på frågan och hänvisar till vice vd för Stockholms stadshus AB, Krister Schultz.

Annons

– När det gäller allmännyttiga bolagen finns det lagstiftade begränsningar i hur mycket ägaren kan ta ut i utdelningar, lagstiftningen ger möjlighet att ta ut 50 procent av reavinsten vid försäljning av fastigheter. Micasa hade ett resultat på 240 miljoner förra året varav reavinster utgör 90 miljoner, som vi tar ut 40 miljoner av.

Varför låter man inte vinsten stanna i Micasa? 

– Stockholms stadshus AB delar i sin tur ut pengar till Stockholms stad enligt beslut i kommunfullmäktige. För att moderbolagets egna kapital inte ska minska för snabbt så behöver utdelning tas ut från dotterbolagen.

Vad ska de 40 miljonerna gå till?

–  Utdelningen från moderbolaget går omärkta in i stadens budget. Utdelningen från Micasa är vårt tjänstemannaförslag, förslaget ska upp i kommunfullmäktige längre fram för beslut, säger Krister Schultz.

Fakta: Micasa

Micasa Fastigheter äger och förvaltar Stockholms stads omsorgsfastigheter.

Antal fastigheter: 117.

Antal vård- och omsorgsbostäder: 5600.

Antal seniorbostäder: 1700.

Övriga bostäder: 300.

Läs också Tidigare äldrebostäder hyrs ut dyrt till desperata – ”bättre att bo på gatan” Ljus och färg gör det lättare att bo kvar när minnet sviker

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.