Bombmannen fick komma tillbaka – nu rasar grannarna: ”Jävligt obehagligt”
Innanför de grå hyreshusen i Stockholmsförorten ser det ut som det brukar på innergårdar, med en gungbräda, en sandlåda och ett par fotbollsmål. En grillplats med bänkar och bord står i ena änden av gården.
– När det är bra väder brukar vi grannar sitta där och grilla och dricka vin. Det är jättemysigt, säger Katarina och tittar ut genom sitt köksfönster.
Men hennes händer skakar när hon ställer fram en låda skumtomtar på bordet. I nästa andetag frågar hon om vi sett ”Bombis” på vägen hit.
Polisen slog till mot grannen
– Det känns jävligt obehagligt att han är här, säger grannen Åsa som också slagit sig ner vid köksbordet.
Åsa berättar att grannskapet förändrades den 16 december 2020. Hon var hemma i sin lägenhet under dagen och när hon tittade ut mot gatan såg hon något ovanligt. Några grå skåpbilar parkerade samtidigt nedanför fönstret. Personer med metallådor och kopplade schäferhundar sprang sedan in i porten.
När Åsa gick ut i trappuppgången stoppades hon av uniformerade poliser, som posterat sig på olika våningsplan.
Det hela var ett koordinerat tillslag mot en lägenhet i uppgången. Polisen slog till med bombhundar och bombexperter mot Åsas granne. I den röriga bostaden, bland bråte och prylar, hittade man stora mängder kemikalier. Mannen hade fyllt en hink med aluminiumpulver och placerat 35 kilo ammoniumnitrat i en flyttkartong. Enligt en sprängämnesexpert som anlitades i utredningen hade det gått att tillverka 40 kilo sprängämne av det som fanns i lägenheten. Experten ansåg att ”ett par kilo sprängämnen hade kunnat ödelägga ett helt kvarter”. I bostaden fanns också manualer och skisser för tillverkning av bomber.
Lista på kända svenskar i datorn
Mannen, som är i 60-årsåldern, hade köpt sprängkapslar, en 3D-skrivare, termosar och olika vapen som knivar, gevär och machetes.
I sin dator hade mannen skapat en lista med svenska journalister, politiker och andra kända personer. Han hade också gjort grovt rasistiska anteckningar och skrivit meningar som: ”I Almedalen går dom fritt på gatorna… Båt över – bagagekontroll?”
Mannen nekade till brott men dömdes bland annat för att ha brutit mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och fick ett fängelsestraff på tre år.
Åsa blev chockad när hon förstod vem grannen var: den välklädde och artige äldre mannen som ibland brukade hälsa, men mest höll sig för sig själv.
– Det hade jag aldrig kunnat tro. Där har han suttit och gjort bomber i samma hus som jag. Vi hade ju kunnat flyga i luften allihop, säger Åsa och berättar att hon och många andra i de grå hyreshusen nu är rädda.
Tillbaka i lägenheten – har inte ångrat sig
För sedan i december är mannen frigiven och tillbaka i kvarteret, fortfarande lika artig och välklädd. Hyresvärden Botkyrkabyggen ansökte i september i år om att vräka mannen. Men han har överklagat och bor kvar i sin lägenhet, i väntan på ett avgörande i Hyresnämnden.
I ett yttrande till Hyresnämnden verkar mannen inte ångerfull över sina brott, utan skriver att han dömts på ”tveksamma grunder” och att han bara innehaft ”vanliga hushållskemikalier som man för 15–20 år sedan kunde köpas i järnaffären/handelsträdgården”. Mannen skriver också att rättsprocessen har förstört hans liv.
I förundersökningen blir det tydligt att mannen är fientligt inställd till myndigheter, politiker och samhället i stort. Ärendet är känsligt och när Hem & Hyra försöker intervjua poliser och åklagare i målet vill få prata med oss. En polis medverkar anonymt och säger att Polisens medarbetarskydd har varit inkopplat för att se om det finns några risker för dem som jobbat med ärendet.
– Det tycker jag visar att man har tagit det här på allvar. Jag skulle inte själv vilja ha en sådan person som granne. I det här fallet hade han allt material han behövde för att göra en riktigt stor bomb. Oavsett vilken avsikt han har så finns det faror, säger polisen.
Enligt Susanna Skogsberg, tidigare förbundsjurist på Hyresgästföreningen, har det inte funnits något som hindrar hyresvärden från att fatta ett beslut om uppsägning tidigare.
Det hade alltså varit möjligt för Botkyrkabyggen att säga upp mannens hyreskontrakt direkt efter att tingsrättsdomen fallit, i oktober förra året. I så fall hade mannen troligen redan förlorat sitt kontrakt och hade inte kunnat flytta tillbaka.
Vill inte ”kommentera ärendet”
När vi kontaktar Botkyrkabyggen är man väldigt försiktig och vill inte prata om den dömde mannen och varför man väntade ett år med att säga upp hans hyreskontrakt. Sedan skriver fastighetsbolaget i ett kortfattat mejl: ”Botkyrkabyggen avböjer att kommentera det aktuella ärendet.”
På grund av riskerna väljer vi också att anonymisera Åsa och Katarina, som egentligen heter något annat. De två grannarna är oroliga över nya sprängmedel hos grannen.
– Han kan mycket väl vara arg för det han har fått utstå, att han har suttit i fängelse och sedan kommer hem och kanske blir av med lägenheten. Jag är rädd att det triggar honom att göra en ny bomb. Vi vet ju redan att han är kapabel att göra det.
Grannarna i området har flera gånger vänt sig till Botkyrkabyggen för att uppmärksamma hyresvärden på problemet, men säger att de inte fått något gehör för sin rädsla och ingen information om åtgärder.
– Det är för illa och har lett till en jobbig situation. Jag känner i magen att det finns en oro. Det sitter som en klump och ibland blir jag alldeles darrig när jag tänker på vad som kan hända, säger Katarina.
Hon tar en skumtomte ur lådan, tittar ut genom fönstret där en medelålders man med matkassar snabbt går förbi på gångvägen. Katarina säger att hon har funderat på att flytta för att slippa bo nära ”Bombis”. Så kallas den äldre mannen av de grannar som vet vem han är. Andra har ingen aning om vem de möter i porten.
– Det finns ju till exempel nyinflyttade med barn och de mår bättre om de inte vet, så vi berättar inget, säger Katarina.
Förstår hyresgästernas oro
Susanna Skogsberg förklarar att en rättsprocess av den här typen kan ta några månader och att en dom i Hyresnämnden sedan kan överklagas till Hovrätten. Den dömde mannen kan med andra ord bo kvar i kvarteret ett tag till.
– Det är viktigt att den här personen får en rättslig prövning. Samtidigt är det lätt att förstå hyresgästernas oro, vem skulle inte vara rädd i en sådan situation? säger hon.