Annons

Bor i USA – hävdar han pendlar till lägenhet i Göteborg

Göteborg Han började hyra ut i andra hand redan 2010. De senaste åtta åren har en kompis till honom bott i lägenheten. Men när mannens kontrakt blev uppsagt tog han strid. Han hävdar att han pendlar mellan Los Angeles och Göteborg.
Foto: AnnaKarin Löwendahl/Alek Leckszas
Mannen har utvandrat till USA och är bosatt i Kalifornien. Men han anser att han fortfarande behöver sin lägenhet i Göteborg.

Den medelålders mannen hyr en trea i en centralt belägen stadsdel i Göteborg. Men enligt hyresvärden har han inte bott där på många år.

Redan 2010 flyttade mannen och hans familj till Spanien. Han fick då tillåtelse att hyra ut lägenheten i andra hand till 2012.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Efter det har han inte haft tillåtelse att hyra ut, men enligt värden har han gjort det i alla fall, till flera olika personer.

Registrerad som utvandrad

Sedan 2016 är det samma person som bott i lägenheten, en man som även är folkbokförd där.

Förstahandshyresgästen är däremot registrerad som utvandrad till USA, där han även betalar skatt och där hans familj finns. På sociala medier uppger han att han bor i Los Angeles-området.

Läs ocksåCountrysångerska åker ut från trea i Bromma: ”Hon bor i Nashville”Bromma Nashville

Den privata hyresvärden hävdar att mannen fått flera rättelseanmaningar genom åren, utan att något ändrats. Men när värden skickade en uppsägning så bestred mannen den. Ärendet gick därför till hyresnämnden.

Arbetet kräver pendling

Till hyresnämnden uppger mannen att hans fru och barn flyttade till USA 2016. Han själv har dock delat sin tid mellan USA och Sverige, och vistats fyra till sex månader i stöten i Göteborg.

Annons

Anledningen är dels att hans släkt bor i staden, dels att hans arbete kräver det. Samtidigt säger mannen att han varit arbetslös i perioder.

Läs ocksåJonas hyrde ut via Airbnb för att klara hyran – nu kastas han utJonas blev uppsagd när han hyrde ut genom Airbnb

Personen som är folkbokförd i lägenheten är en vän till mannen. Han ska dock inte ses som andrahandshyresgäst utan inneboende. När förstahandshyresgästen är i Sverige bor han i det ena sovrummet och de båda delar på lägenheten.

Granne ger annan version

Mannens kompis som bor i lägenheten var kallad som vittne i hyresnämnden och intygade att detta stämmer.

En granne som värden kallat som vittne gav dock en annan version. Han säger att han ser kompisen flera gånger i veckan, men svenskamerikanen har han bara sett vid ett enda tillfälle för flera år sedan.

Det kan finnas anledning att ha ett komplementboende om arbete eller studier kräver det. Men hyresnämnden konstaterar att mannen inte kunnat visa något underlag som stödjer hans påstående att han omväxlande bor i båda länderna.

Mindre trovärdigt vittne

Att hans vän vittnar till hans fördel måste bedömas i ljuset av att vännen riskerar förlora sin bostad om mannen sägs upp, enligt nämnden.

Annons

Även om det skulle stämma att hyresgästen tidvis bott där, så har hans vän haft lägenheten för sig själv i så långa perioder att det bör ses som andrahandsuthyrning och inte en inneboendesituation.

Hyresnämnden i Göteborg ger därför värden rätt att säga upp mannen för att han hyrt ut olovligt. Beslutet har vunnit laga kraft. Han får dock uppskov med utflyttningen till sista oktober.

LÄS MER: Hyr du i andra hand, eller vill du själv hyra ut? Här är allt du behöver veta

Läs också Ohållbara förklaringen: hyrde inte svart, matade bara fiskarna Andrahandshyresgäst länsade lägenhet på möbler - därför döms hon inte för stöld Mannen blev vräkt – hotade förfölja hyresråd ”in i döden”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.