Boris flyttade från renoveringen
Renoveringarna av miljonprogrammet rullar över Sverige. Husen behöver rustas upp, men samtidigt orsakar renoveringarna flyttvågor. Det visar en undersökning som Boverket gjort.
Boris Trebokhov hade bott på Lisa Sass gata i Backa sedan 2001. Hyran för den lilla ettan var låg, från början bara runt 1 500 kronor, en huvudanledning till att han bosatt sig där.
Men 2013 började Bostadsbolaget en renovering av området.
– Den nya hyran skulle bli över 3 000 kronor. Jag såg att den största skillnaden var att man fick en liten balkong. Men i så fall betalar jag hellre lite mer för att bo någonstans bättre, säger Boris.
Boverkets undersökning visar att människor som flyttar på grund av renoveringar löper större risk än andra att hamna i andrahandsboende eller på andra sätt tappa fästet på bostadsmarknaden.
Så kunde det ha gått för Boris Trebokhov också. Han har tidigare haft skulder. De är betalda nu, men betalningsanmärkningen finns kvar.
– Då är det svårt att få ny lägenhet. Men Bostadsbolaget gav mig ett bra alternativ. När jag fick se den här lägenheten tackade jag ja direkt, säger han.
Hans nya bostad ligger i Rannebergen, Angered. Det följer också mönstret i Boverkets rapport, som visar att flyttlasset vid renoveringar oftast går till ytterområden med låga inkomster.
Men Boris Trebokhov ser sig inte som ett offer. Tvärtom tycker han att han fått det bättre i Rannebergen än i Backa.
– Här har jag nära till naturen och bra grannar. Det är perfekt. Jag har inget behov av stan.
Utredaren: ”Du får en segregationseffekt”
DEN HÄR ARTIKELN ÄR EN DEL I HEM & HYRAS SAMARBETE MED TIDNINGEN FAKTUM.
Klicka på ämnes-tagen HemhyraFaktum för att läsa alla artiklarna.