Annons

Boskola en del i att bli svensk

Malmö Hyresgästföreningen i södra Skåne har startat en boskola för nyanlända. Hem & Hyra hängde med. Läs våra tips för dig som är ny i landet.
Foto: André de Loisted
Betala hyran i rätt tid, sortera sopor, skaffa hemförsäkring. Självklarheter kan tyckas, men inte för den som är ny i ett land. Ali Ismaeil, Mahmoud Hammoud, Issam Alyousef och Abdulsalam Alrahib lär sig mer om hyresrätten i Hyresgästföreningens boskola.

Mahmoud Nemer Hammoud kom till Sverige från Syrien för drygt ett år sedan. Kvar i Turkiet finns hans fru och fyra barn. De pratar i telefon varje dag.
Ska familjen kunna återförenas måste Mahmoud hitta en lägenhet, men hur gör man det när varken språk eller kontakter räcker till? Han håller fram sin telefon.
– Kolla här. Varför kan jag inte fylla i att jag är intresserad av den här lägenheten?
Svaret är enkelt men inte lätt. Hans inkomst räcker inte för hyresvärdens krav. En hyra på 7 500 kronor för en fyra på Seved är för mycket.
– Men vad ska jag göra då?

Det är en nästan vanlig skoldag för dem som går etableringskursen på Malmö folkhögskola. I salen sitter åtta nyanlända, som nyligen fått uppehållstillstånd. En har varit i landet i fyra månader, någon annan i ett och ett halvt år. Efter etableringskursen väntar SFI, svenska för invandrare.

Läs ocksåJohnny ville rädda sin bror från hemlöshet – blev uppsagd tre gånger: "Känns som en häxjakt"

Den här dagen är Hyresgästföreningen på besök med sin boskola. Tanken är att upplysa deltagarna om både rättigheter och skyldigheter i boendet i god tid, innan något går fel. Klassläraren Nadem Al-Kawaz menar att det är välbehövligt.
– Jag har haft flera elever som har blivit lurade. Betalat pengar under bordet och sedan aldrig fått någon lägenhet, berättar han.

Annons

Det är mycket som är nytt. Några har redan lägenhet men de flesta är inneboende eller bor på hotell och den viktigaste frågan för dem är förstås att hitta en bostad. I Sverige ingår mycket i hyran, lägenheten är utrustad med vitvaror och kall- och varmvatten ska finnas, får de lära sig.
Mats Lindahl, jurist på Hyresgästföreningen, förklarar krångliga begrepp som besittningsskydd och skillnaden på förstahandskontrakt och andrahandskontrakt.
– Har man inte besittningsskydd när man i hyr i andra hand, undrar någon.
– Nej, då måste du har i hyrt i andra hand i två år. Kom ihåg att ni måste ha tillstånd om ni ska hyra ut i andra hand.

Att betala hyran i tid verkar rätt självklart för deltagarna.
– Ni kan inte betala inshallah (om gud vill, reds anm), säger Mats Lindahl, jurist på Hyresgästföreningen.
Alla skrattar. Lika kul är det när en kvinna för första gången inser att man kan panta petflaskor och få pengar tillbaka.
Läraren Nadem Al-Kawaz översätter. Först till arabiska och sedan till farsi till gruppens enda deltagare från Iran. Det tar lite tid, men de avslutande proven visar att alla förstått det mesta.
– Det är det viktiga. Målet är att sprida kunskap och dela med oss av det vi kan. Det är inte lätt att veta hur det fungerar när man är ny i ett land, säger Madeleine Bard, projektledare för Hyresgästföreningens boskola.

Annons
Läs ocksåGrannen slet av Monas slöja när hon konfronterade rasism mot barn: ”Jag är fortfarande rädd”Slet slöja av granne - vräks
Fakta: Boskolans tips till dig som är ny i landet

Skriv ett hyreskontrakt
Betala hyran i rätt tid. Har du inte fått några hyresavier av din hyresvärd? Det spelar ingen roll. Den är din skyldighet att se till att hyran blir betald. 
Ta hand om lägenheten.
Stör inte grannarna. Vissa ljud måste man tåla i ett flerfamiljshus men visa respekt för omgivningen. Blir du störd, prata med grannen eller kontakta hyresvärden.

Läs också Skador och saknade gardinbeslag - här är bolaget som inte tvekar att stämma sina hyresgäster Nu slipper Maksym och Valentyna bo i chefens barack: ”Mycket bättre att ha ett eget boende” Här vräks flest – Mikaela kämpar för att fler ska kunna bo kvar

Boskola en del i att bli svensk

Mönsterås Boskolan ska ge praktisk kunskap om vad som gäller i boendet för dem som kommer nya till Sverige. Deltagarna i Mönsterås är diskussionsglada och tycker att kursen är nyttig.
Foto: Linda Alfons
Test. Muhammad Ahmad Alsheik har följt med sin fru Nahed Bar till boskolan och gör sluttest. ”Faktiskt saknar vi mycket kunskap om skyldigheter och rättigheter, så det behövs att gå den här kursen.”, Det finns mycket att lära sig om boendet. , Yusra Zreki och Nahed Bar diskuterar i en paus.,

– Det man skulle önska från Mönsterås bostäder är att de tittar på att stora familjer får stora lägenheter och små familjer små lägenheter, säger Omar Abdo Haider.

– Men då kommer besittningsskyddet in. Det pratade vi om förra gången, svarar Hyresgästföreningens Susanne Davidsson.

Läs ocksåSkador och saknade gardinbeslag - här är bolaget som inte tvekar att stämma sina hyresgästerTvådelat foto. På den ena bilden syns vd:n Jörgen Olsson och i bakgrunden syns, lite suddigt, Tunabyggens kontorsbyggnad. Den andra bilden visar en lagbok och en domarklubba.

Hon leder boskolan i Mönsterås Där får nyanlända lära sig om vilka regler som gäller för att bo. Boskolan, liksom SFI, är ett krav för att få etableringsersättning.

Det här är sista tillfället av tre och därför blir det prov. Fast det är inte så blodigt för alla blir godkända, säger Susanne Davidsson.

Testet består av flera påståenden om boende och vilka rättigheter och skyldigheter hyresgäster har med svarsalternativen ja, nej och vet inte. Frågorna är ganska svåra, inte alla svensjar har koll på de här sakerna, men kursens deltagare är drillade nu och svarar rätt.

Annons
Läs ocksåHär vräks flest – Mikaela kämpar för att fler ska kunna bo kvar

Muhammad Ahmad Alsheik, sitter ensam och är ”gästartist” på boskolan. Han är där med frun Nahed och passar på att göra provet han också.

– Faktiskt saknar vi mycket kunskap om skyldigheter och rättigheter, så det behövs att gå den här kursen, säger han.

Men själv har han inte gått den.

Läs ocksåSå ska trenden vändas - Hyresgästföreningen vill få fler unga förtroendevaldaInger Borg, regionordförande Sydost.

– Jag hade tur att få tre månaders praktik på Mönsterås bostäder, så jag har lite tips och information, berättar han.

Annons

Susanne Davidsson har av misstag fått med svaren på testet i åhörarkopian, upptäcker Yusra Zreki. Men då har de redan rättat.

I pausen innan eftermiddagsgruppen kommer river Susanne Davidsson ur alla facit, så att åhörarkopiorna går att återanvända.

Läs också Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Angelica får inte vara medlem - utesluts efter konflikt om hyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.