Annons

Bosociala samordnare vill förhindra vräkning

Nyheter Att i ett tidigt skede etablera kontakt med hyresgäster i en utsatt situation, det är en del i framgångsreceptet bakom Helsingborgshems satsning på Bosociala samordnare.
Foto: Fredrik Rubin
Karin Wallin och Therese Aspegren arbetar som Bosociala samordnare vid Helsingborgshem.

Störningsärenden är en del av vardagen för ett bostadsbolag. Det kan röra sig om grannen som spelar för hög musik en kväll, eller betydligt mycket mer komplicerade ärenden med psykiskt ohälsa eller kriminalitet i botten. Sedan Helsingborghem omorganiserades 2013 stod det klart att kundvärdsrollen skulle förändras. Tidigare hade bolagets kundvärdar tagit hand om alla typer av störningsärenden.
– Det ska ärligt sägas att några av de mer komplicerade ärenden ibland fick läggas åt sidan i brist på tid. Detta då det fanns många andra ärenden som behövde avhandlas snabbt, säger Karin Wallin.

Karin Wallin och dennes kollega Therese Aspegren, som båda är socionomer i grunden, arbetade som just kundvärdar inom Helsingborgshem innan omorganisationen. I samband med att denna genomfördes kom två helt nya tjänster att tillsättas i form av Bosociala samordnare. Tanken med den nya rollen var att de mer komplexa ärendena skulle landa på deras bord. Detta för att med tid och energi kunna möta hyresgästens behov. Att ansvaret föll på Karin och Thereses axlar var ganska naturligt sett till deras bakgrund som socionomer.

Läs ocksåSonen kissade och slog med järnklubba på grannens dörr – därför får föräldrarna bo kvar

– När vi tillträdde tjänsterna så fanns det en del komplexa störningsärenden som blivit liggandes länge. Därför ville Helsingborgshem att vi först skulle prioritera dessa. Sedan dess har vi själva fått utveckla rollen. Dels genom inspiration från bland annat Örebrobostäder liksom Mimer i Västerås, säger Therese Aspegren.

Att besöka hyresgästerna i deras hemmiljö är de Bosociala samordnarnas främsta metod för att nå fram till en hyresgäst. Även om en del hyresgäster inledningsvis kan vara misstänksamma, så förstår de flesta snart syftet med besöken. Nyckeln, menar de båda, är en ärlig dialog utan dolda intentioner.
– Vårt mål är att hyresgästen ska kunna må bra. När hyresgästen mår bra så gagnar det såväl grannar som fastigheten och hyresvärden. Väldigt ofta bidrar vårt arbete till att hyresgästerna kan behålla sitt kontrakt, det är det som gör att man orkar med många av de tragiska livsöden som vi får ta del av, säger Karin Wallin.

Annons

En målgrupp som de Bosociala samordnarna kommit att stöta på med jämna mellanrum är hyresgäster som är patologiska samlare. Ett psykiatriskt tillstånd där en person upplever att den har svårt att göra sig av med saker som istället samlas i högar. Högar som efter ett tag vuxit sig så stora att det kan komma att innebära en hälsofara och sanitär olägenhet.

Läs ocksåBeslutet står fast: Mannen får bo kvar trots att han p-lappade besökareBilden är ett montage av en skärmdumpfrån hyresnämnden, samt en bild på lagbok.

Till höstens finns det planer om att sondera terrängen för en helt ny grupp inom kommunen med fokus på just samlare. Detta sedan samarbetet mellan olika instanser inom kommunen inte alltid fungerar helt friktionsfritt när det gäller att bistå med rätt stöd i rätt tid.

– Många av dessa personerna hamnar mellan stolarna då olika instanser kanske inte ser att det är deras bord. Vår tanke är därför att skapa en ”Helsingborgsmodell” i vilken vi hanterar hyresgäster med just denna problematiken, säger Therese Aspegren och fortsätter.
– Målet är att slippa hamna i en situation där vi inte kan stödja, att slippa hamna i ett läge av uppsägning av hyreskontrakt för att samhället först då ska komma in med stöd. Vi vill tillsammans med bland annat Socialförvaltningen, Vård och omsorgsförvaltningen liksom psykiatrin skapa ett samarbete för att undvika onödigt lidande.

Annons

 

Läs ocksåSvartuthyrning avslöjad efter kidnappning – hyresgäst sägs uppEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.
Läs också Silvia blev överfallen i tvättstugan – därför kan förövarens ex-fru bli hemlös Kvinna anfölls i sitt hem och knivhögg förövaren – nu vräks hon från sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.