Bostad snabbt i var fjärde kommun – om du har råd
Bostadsbyggandet har tagit fart ordentligt. Inte bara i storstäderna.
Förutom det privata bostadsbyggandet har även 66 procent av de kommunala bostadsbolagen producerat nya hyresrätter de senaste tre åren.
Flera av dem finns i små kommuner, där det dessförinnan inte har byggts nya hyreshus på decennier. Nu har de känt efterfrågan växa och satsat på att bygga. Och det märks på kötiderna.
Hem & Hyra har frågat vd:arna i alla allmännyttiga kommunala bostadsföretag* om deras nyproduktion. Alla utom tre har svarat. Se alla svar på Hem & Hyras karta och i tabellen längst ner.
Av de 185 som har byggt nytt de senaste tre åren har 66 haft en genomsnittlig kötid på 0-6 månader till lägenheter i dessa hus.
Ett 30-tal vd:ar har kommenterat sina korta köer närmare. De allra flesta tycker det är positivt att det kan gå snabbt att få bostad hos dem och de ser med tillförsikt på framtiden eftersom man räknar med att befolkningen ökar.
Bara enstaka har en oro för att lägenheter kan bli stående outhyrda.
– Vi planerar att bygga i Stallarholmen, där det finns en stark efterfrågan på lägenheter. Men när det kommer till kritan kanske folk inte kan eller vill betala och vi riskerar att stå med tomma lägenheter, säger Lars Keyser, vd för Strängnäs bostäder.
Hyresnivåerna är den vanligaste förklaringen till att kötiderna på sina håll är relativt korta. I genomsnitt i landet ligger hyrorna i nyproduktion 50 procent högre än för äldre lägenheter, enligt Statistiska centralbyrån.
Även om tusentals personer står i bostadskö är det betydligt färre som kan eller vill betala så höga hyror. Eller så blir de inte godkända.
– Ärligt talat har många av våra bostadssökande låg lön eller lever på bidrag. De kan aldrig ha råd med nyproduktion. Vi bygger så billigt som det bara är möjligt, men att ”bygga billigt för vanligt folk” går inte, svarar Urban E Linder, vd för Kristinehamnsbostäder.
En annan förklaring till kort kötid i vissa kommuner är att man skapar en särskild kö för varje nybygge, tillämpar principen ”först till kvarn” eller lottar ut kontrakt.
Syftet kan vara att även unga, inflyttare, nyanlända och villaägare ska kunna få en chans att få ett hyreskontrakt.
Enstaka vd:ar antyder att man kanske börjar uppnå balans på bostadsmarknaden, men Örebro är den enda större stad där det nu har byggts så mycket att marknaden börjar bli mättad.
Örebrobostäder, Öbo, har infört hyresrabatter för att fler ska ha råd att flytta till de många nybyggena. Det var avgörande för fritidsledaren Mats Åkerstedt när han tackade ja till en nybyggd tvåa.
– Grundhyran är på tok för hög, men med rabatt ligger det på 5 000 ungefär och det är okej.
För Öbo går det ihop ekonomiskt genom att man har bundit räntor på låg nivå i tio år. Under den tiden fasas rabatten ut.
– År tio blir min hyra över 7 000 kronor, men då har jag flyttat, säger Mats.
Bostadsminister Peter Eriksson (MP) är bekymrad över att det har blivit så höga nyproduktionshyror på så många håll. Han hävdar att det är onödigt.
– Om man använder investeringsstöd, gemensamma upphandlingar och har fokus på att hålla nere kostnader så går det, det finns flera sådana exempel.
Trots höga hyror är fortfarande de genomsnittliga kötiderna flera år i de allra flesta kommunerna. Värst är det i Storstockholm, där mer än var tredje kommun har en kötid på över fem år till nyproduktionen.
Nästan hälften av de kommunala bostadsbolagen i Stockholms län svarar att de inte har byggt nytt.
Det är annars vanligast i små avfolkningskommuner i Norrlands inland.
Här är kommunerna som hade 0-6 månaders kötid till nyproduktion
Klicka på pilarna längst upp för att se kötiden i alla kommuner, län för län.
- Hem & Hyra frågade vd:arna i alla kommunala bostadsbolag hur lång genomsnittlig kötid de har haft till nyproduktion, byggd de senaste tre åren.
- Svar har kommit från bolag i 274 kommuner (99% – 13 kommuner har inget eget bostadsbolag).
- 88 av bolagen har inte byggt nya bostäder de senaste tre åren.
- Frågan ställdes i oktober 2017.