Bostäder för nyanlända byggs som bilar
Upp till 4000 bostäder för nyanlända fram till 2018 och minst tusen i år, det kunde Hem & Hyra berätta om redan i mars. Men allt har inte gått som på räls under tiden fram till nu.
En första upphandling skedde där 13 anbud övervägdes, sex bedömdes vara intressanta som därefter sorterades ner till fyra. Dipart Entreprenad AB i Stockholm var ett av de företag som låg bra till för att bli tilldelad en god portion av projektet. Thomas Frankborn, chef på företaget, bedömde att värdet på ett fullt utbyggt paviljonghuscenario handlade om ungefär 1,5 miljarder kronor och att de själva hade kapacitet att bygga tusen moduler per år.
Men alla var inte nöjda. Två företag som valdes bort i urvalsprocessen, Zenergy i Småland och 3BD Development i Göteborg överklagade upphandlingen och därmed slog processen halt fram till att domen meddelades i början av juli. 3BD Development bedömdes ha rätt i sin klagan och hela upphandlingen måste göras om. När det ska ske är ännu inte klart.
– Vi har ännu inte tagit beslut om ramavtalsupphandlingen ska göras om. Nu vet vi mer om behovet av tillfälliga bostäder och vi har tät kontakt med staden om behovet framöver, säger Karin Stener, kommunikationschef på Stockholmshem.
I maj i år uppgav en av Stockholmshems utredare att det också tittades på övriga alternativ – i det fall överklagandeprocessen skulle dra ut för långt på tiden. Så skedde också. Ett tiotal leverantörer inbjöds att delta i ett så kallat förhandlat förförande utan föregående annonsering. Av dessa tio bedömdes fem vara aktuella. Men nu gällde upphandlingen bara det första skedet med de mest aktuella delarna av paviljonghusprojektet. Totalt cirka 400 lägenheter i Örby, Beckomberga och Sätra.
Stockholmshem säger att den nya upphandlingen kunde påbörjas redan innan förvaltningsrätten meddelat beslut eftersom:
– Ramavtalet garanterar inga volymer och har därmed från beställaren inga förpliktelser att genomföra köp från det avtalet.
Det företag som nu kommer att få bygga de tre första paviljongområdena är 3BD Development, det nystartade Göteborgsföretaget i Göteborg som tidigare inte ens bedömdes ha ekonomiska förutsättningar att göra det.
3BD har kritiseras av andra aktörer för att hålla orimligt låga priser men själva säger de via vd:n Theodore Zannakis att Sverige bygger oerhört dyrt, globalt sett.
– Det är en marknad som är ooptimerad. Den har inte effektiviserats på många år, säger han.
3BD har sin bakgrund i bilindustrin. Theodore Zannakis berättar att han jobbat med kostnads- och kvalitetsoptimering på Volvo och att han med en kollega testade sina kunskaper och verktyg skarpt på ett byggprojekt.
– Vi sänkte kostnaden med 30 procent direkt, säger han. Hemligheten är att optimera alla led och bygga hus som man bygger bilar. Vi bygger hus på löpande band med avancerade automotive kvalitetssystem. Vi använder ”spaceframe”-konstruktion där byggnaden bär sig själv på ett annat sätt än traditionella balkar gör. Theodore Zannakis gör liknelsen hur en gammal amerikanare är byggd jämfört med en bil med modern kaross.
Att de väljer att köpa modulerna från Ryssland har inte bara att göra med priset att göra.
– Många har missförstått det. Vi gick inte dit för att det är billigast. Ryssland är ett av de få länder som har lika tuff miljö som i Sverige, så de förstår utmaningen, säger Theodore Zannakis.
Det har förekommit uppgifter i media om att Stockholmshem redan varit i Ryssland och tittat på fabriken. Det tillbakavisas av Karin Stener på Stockholmshem.
– Vi har inte varit i Ryssland men det finns med som en plan att åka dit, säger hon.
Thomas Frankborn på Dipart är missnöjd och kritisk med situationen där upphandlingen nu ligger.
– Vi är skeptiska till hur Stockholmshem gör sina uppköp. Vi förstår inte hur Stockholmshem kan tro att ett bolag med 3DB:s omsättning (25 000 kr 2015) ska kunna hantera ett uppdrag på 150 miljoner, säger han.
Men det finns fler problem att klara av innan ursprungsmålet – att bygga redan i år – blir verklighet. Samtliga tre bygglov, Örby, Beckomberga och Sätra är överklagade och ligger hos länsstyrelsen för bedömning och beslut. Beslut som därefter kan överklagas till Mark- och miljödomstolen.