Bostäder i fokus när politiker mötte väljare i Göteborg
Ett 50-tal åhörare sökte sig på måndagskvällen till Linnéstadens bibliotek för att höra sina lokala riksdagsledamöter diskutera bostadsfrågor. Sex av åtta riksdagspartier fanns representerade i panelen.
Leo Welther och Emelie Engström hörde till de yngre i publiken, och hoppades få svar på hur politikerna vill ordna fler bostäder åt unga. Själva bor de ännu hemma hos sina föräldrar.
– Det är väl dags att flytta hemifrån snart. Men det är svårt, säger Emelie krasst.
Politikerna fick mycket riktigt svara på hur de tänker vinna den yngre generationens röster i nästa val. Rickard Nordin (C) vill se fler centrala bostäder för unga och svarade med en slogan:
– Hellre 30 våningar högt än 30 stationer bort!
Såväl Gunilla Carlsson (S) som Eva Olofsson (V) efterlyste ekonomiska morötter, motsvarande de slopade investeringsstöden, för att stimulera bostadsbyggandet.
– I Göteborg finns planer, det finns mark. Det är bara det att byggbolagen inte är villiga att bygga. Investeringsstöden var ett sätt att få dem att göra det, sade Gunilla Carlsson.
Susanna Haby (M), som även sitter i styrelsen för kommunägda Bostads AB Poseidon, tycker att Göteborgs politiska ledning själva borde ta större ansvar för att öka byggtakten i egen regi.
– Inte ett ljud har jag hört om det, sade hon.
I dag är det kristdemokraten Stefan Attefall som ansvarar för den bostadspolitiska ministerportföljen. En klar fördel för partiet i nästa val, enligt Annelie Enochson (KD):
– Vi har lagt en matta av utredningar under de här två åren, säger hon. Många av dem kommer att bli propositioner.
När publiken fick ställa frågor föreslog hyresgästen Lena Palm att AP-fonderna ska bidra med lån för att främja bostadsbyggandet. Själv bor hon hos Poseidon sedan 20 år, och retar sig på att hyresgäster får stå för kostnader som andra medborgare slipper.
– Varför ska jag stötta kommunal verksamhet som går till andra bostadsområden när andra köper bostadsrätter och villor? Jag har inte varit med i racet, nu är det så dyrt att jag inte kan köpa en bostadsrätt längre. Det kan inte vara demokratiskt när en viss grupp betalar till det allmänna medan andra kommer på grön kvist, sade hon.
Hyresgästföreningen har länge hävdat att hyresrätter missgynnas skattemässigt jämfört med både bostadsrätter och villor. Att detta behöver ändras tycktes vara en uppfattning som enade panelens politiker över blockgränserna.
Av de medverkande politikerna är det endast Eva Olofsson som bor i hyresrätt.
Gårdagens debatt arrangerades av Riksdagshörnan, ett samarbete mellan landets bibliotek och riksdagen. Tanken är att ge allmänheten chans att ställa frågor till sina lokala riksdagsledamöter på olika teman.