Annons

Bostads-vd:n som tvingats teckna rörligt elavtal: ”Jätteorolig för mig och mina hyresgäster”

Kalmar Krig, inflation och ett elavtal som löpt ut. För ett litet kommunalt bostadsbolag med små reserver innebär den kommande vintern stora utmaningar. Samtidigt menar hyresgästerna att de omöjligt kan bära de ökade kostnaderna.
Stefan Sandgren är vd för Torsås Bostads AB
Foto: Tindra Englund
Det rörliga elavtalet håller vd:n Stefan Sandgren vaken om nätterna. Han beskriver priset som i "fritt fall".

Ännu värmer solen och vindarna är inte alltför kalla, men i det lilla samhället Torsås i sydöstra Småland håller de skenande elpriserna redan bostadsbolagets vd vaken om nätterna.

– Just nu är elmarknaden i fritt fall och jag är jätteorolig både för mig själv, mina hyresgäster, Torsås bostäder och Torsås kommun, säger Stefan Sandgren som är vd för Torsås Bostad AB (TBAB).

ANNONSEn guide till hemförsäkringar - bra saker att tänka på

Att han ser så mörkt på framtiden har flera orsaker. I början av september gick kommunens elavtal ut och när de under våren försökte teckna ett nytt var intresset från elbolagen obefintligt.

– Vi levde i tron att vi lätt skulle kunna teckna ett nytt elavtal. Men vi kontaktade tio elbolag och fick noll svar.

Blev tvunga att tecka ett rörligt elavtal

I stället blev de tvungna att göra en akut upphandling och är nu hänvisade till ett rörligt elavtal. Med ett äldre bostadsbestånd bestående av 572 lägenheter (där över 100 lägenheter har direktverkande el eller elpannor) är detta ett mardrömsscenario och Stefan Sandgren oroar sig mycket för elprisets utveckling i vinter. Bolaget har dessutom 128 lägenheter där de boende har så kallad totalhyra, det vill säga att all el ingår.

– Just nu vet vi ju inte hur mycket elen kommer kosta i vinter men det spekuleras på priser mellan 2-4 kronor per kWh vilket skulle innebära en prishöjning på runt 800 procent mot ett vanligt år.

Han utgår ifrån att de kommer att vara tvungna att höja hyrorna för att kompensera för de ökade kostnaderna. Däremot har TBAB ännu inte kommit in med något yrkande som säger hur stor höjning de skulle vilja se.

– Vi vet att vi har många hyresgäster som idag klarar att betala sin hyra, men som ligger på gränsen. När alla priser stiger samtidigt är risken därför stor att de inte kommer att ha råd att betala sin hyra. Detta är något som oroar mig mycket, säger Stefan Sandgren.

Läs ocksåHerrgårdsägarna fick inte slänga ut barnfamiljen – får nöja sig med 400 kvadratmeter Ett litet barn packar upp sina leksaker ur en flyttlåda.

Det är inte bara i Torsås som det kommunala bostadsbolaget vill höja hyrorna rejält inför 2023, från flera andra håll i landet har det redan kommit in yrkanden på runt 10 procent.

Hur höga elpriserna kommer bli under vintern 2023 finns det ingen som kan säga säkert. Det beror på flera saker bland annat utvecklingen av kriget i Ukraina.

”Det går inte”

Bara ett par kvarter bort sitter två representanter från den lokala Hyresgästföreningen i Torsås. Det är ordförande Magnus Persson och vice ordförande Bodil Briggsjö. I nuläget svävar de ännu i ovisshet kring vad de ökade elkostnaderna kommer att inbära för bostadsbolagets hyresgäster. De vill därför inte spekulera i varken vilka hyreshöjningar eller andra konsekvenser som TBAB:s skenande elkostnader skulle kunna få. Däremot är de tydliga med att en hyreshöjning på runt 10 procent vore helt otänkbar.

– Det går inte! Då kommer vi vara många som inte har råd att bo kvar.  För en tioprocentig höjning i Torsås, det funkar bara inte säger Bodil Briggsjö som idag bor hos TBAB.

Läs ocksåHyresgäster blir utan el-stöd när värdarna behåller pengarna - Ulf, 74: "Det blir ett jäkla hallå"Hyresgäster blir utan el-stöd.

Både hon och Magnus Persson tycker att det viktigaste nu är att inte fatta några beslut alltför fort. Därför menar de att Hyresgästföreningen inte bör gå med på några förhandlingar innan det står klart hur de skenande elpriserna kommer att hanteras på EU-nivå och vilka stöd den nytillträdande regeringen kommer överens om att dela ut.

Annons

– Vi vet i dagsläget ingenting och vi vill invänta de här stöden innan vi förhandlar om hyrorna. För det är inte meningen att bostadsbolaget ska få dubbelt betalt, både i form av stödpengar och höjda hyror.

De tycker även att det var dålig stil av TBAB att försöka få till en separat förhandling kring elpriserna redan i september, i stället för att de som brukligt ta denna förhandling inom ramen för den vanliga hyresförhandlingen. Samtidigt upplever de båda lokala representanterna att informationen hittills varit mycket bristfällig även från Hyresgästföreningens regionala förhandlare Mikael Nelander.

– Vi försöker vara tillgängliga, men det kan vara lite svårt under den här intensiva perioden då det lätt blir väldigt mycket på en gång. Just i september har vi väldigt många inbokade möten som gör det svårare att ta spontana samtal, säger Mikael Nelander.

I nuläget har TBAB ännu inte kommit in med sitt yrkande och det har inte heller bestämts något om när hyresförhandlingen ska hållas. Enligt den regionala förhandlaren Mikael Nelander är det i ett sådant läge svårt att veta vad de ökade elpriserna kommer att få för konsekvenser och därmed har han inte heller så mycket ny information att dela med sig av i nuläget.

– Däremot tror jag att de ekonomiska faktorerna i allra högsta grad kommer att användas som ett argument i förhandlingen. Men det är inget nytt utan det hör till, säger Mikael Nelander.

 

Magnus Persson ordföande för den lokala Hyresgästföreningen i Torsås
Magnus Persson är ordförande för den lokala Hyresgästföreningen i Torsås.

Kalla kårar efter semestern

När Stefan Sandgren kom tillbaka efter semestern och insåg att TBAB skulle gå vintern till mötes med ett rörligt elavtal började han få kalla kårar längs med ryggraden.

–  Då kände jag mig väldigt ensam eftersom Torsås var den första kommunen som ramlade ur SKR:s avtal. Men nu känns det som om att fler, både kommuner och allmänhet är på väg att inse allvaret.

Stefan Sandgren målar upp ett mörkt scenario med höga elräkningar som leder till underskott och höjda hyror som folk inte har råd att betala. Ett bostadsbolag som kanske tvingas sälja av fastigheter, trots att det inte finns något överskott på lägenheter i Torsås. I förlängningen en risk för att oseriösa värdar etablerar sig i kommunen. Värdar som missköter fastigheterna och öppnar upp kommunen för det som kallas social dumpning (ett fenomen som innebär att rikare kommuner med bostadsbrist slussar vidare folk som är beroende av socialbidrag till mindre kommuner med billiga lägenheter).

– Ytterst är jag orolig för hela företagets och kommunens överlevnad, säger Stefan Sandgren.

Energisparande åtgärder borde gjorts tidigare

Men i det korta perspektivet innebär det framför allt att Torsåsbostäder trots sitt stora underhållsbehov tvingas pausa allt underhåll och endast fokusera på investeringar som leder till ett minskat energibehov. Bland annat ser de över möjligheten att bygga ut fjärrvärmen så den når även Bergkvara och Söderåkra. De är även i full gång med att installera luftvärmepumpar och FTX-system i ett stort antal lägenheter, samt ser över möjligheten att investera i fler solceller.

– Om man ska vara självkritisk så är det investeringar som vi borde ha gjort för länge sedan. Men i och med att elpriserna har varit så billiga har det inte varit prioriterat, säger Stefan Sandgen.

Annons
Luftvärmepumpsinstallation utanför Torsås.
En av de åtgärder som nu görs för att minska bolagets elkonsumtion är att installera luftvärmepumpar i Bergkvara.

Även Magnus Persson och Bodil Briggsjö är mycket kritiska till att TBAB under många år hamnat på efterkälken när det kommer till energieffektivisering.

– Om man jämför med Kalmarhem som satsat både på solceller och fjärrvärme så ligger de hopplöst efter. Men hyresgästerna kan ju inte straffas för att TBAB inte är med på bollen, säger Magnus Persson.

Kommunstyrelsens ordförande Henrik Nilsson Bokor (S) är också kritiskt till att dessa investeringar inte gjorts tidigare

– Jag kan vara frustrerad över att det inte gjorts mer energieffektivisering tidigare. För vi har styrt i Torsås i många år och från politiskt håll har vi varit tydliga med att vi vill se att TBAB jobbar aktivt med energieffektivisering som en del av underhållsarbetet. Men det arbetet har helt klart gått för långsamt.

Trots det betonar han att han anser att samarbetet mellan kommunen och helägda TBAB fungerar bra och att de tillsammans kommer att försöka lösa den kommande krisen och hjälpa invånarna så gott det går genom en tuff vinter.

– Men jag är uppriktigt orolig över vart statens stöd för kommunerna är på väg och vad den nya regeringens inriktning kommer att innebära. Vi i kommunen blir ju nu den yttersta linjen i välfärden, när staten och näringslivet drar sig tillbaka, säger Henrik Nilsson Bokor (S).

Henrik Nilsson Bokor är socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Torsås.
Kommunstyrelsens ordförande Henrik Nilsson Bokor (S) oroar sig för kommunens framtid.

Oroar sig för kommunens framtida överlevnad

Även om han ser stora fördelar med att de som liten kommun har möjlighet att agera agilt är han rädd för att kommunen ska vara för liten för att hantera större kriser på egen hand. De skenande elräkningarna, räntorna, kriget och inflationen skulle därmed kunna få oanade konsekvenser.

– Worst case scenerio är väl att vi inte kan finnas kvar som kommun utan tvingas gå ihop med en större kommun. Men där är vi inte i nuläget. Däremot kommer vi att behöva dra åt svångremmen framöver och fokusera på det som är kommunens kärnverksamhet: skola, vård och omsorg, säger Henrik Nilsson Bokor (S).

I skrivande stund har Torsås bostäder ännu inte lämnat in något yrkande på hur stor hyreshöjning de vill se 2023.

Texten har uppdaterats 2022-10-04

Läs också Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade" Kraftiga protester mot hyreskrav: ”Vi måste agera om det ska hända något” Avbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.