Bostadsbedragare använde sitt eget hem som pengamaskin – lurade studenter på en kvarts miljon

Göteborg Göteborgaren behövde pengar snabbt och annonserade ut sin attraktiva lägenhet. På några månader fick han in över en kvarts miljon kronor i förskottshyror. Men erbjudandet var en bluff. Nu riskerar han själv att bli utslängd.
En av studenterna vädjar om besked sedan mannen i sista stund börjat skjuta upp inflyttningsdatum. I chattarna har polisen kunnat följa hur hyresgästerna en efter en inser att de har blivit lurade av en bostadsbedragare.
Foto: Polisen
En av studenterna vädjar om besked sedan mannen i sista stund börjat skjuta upp inflyttningsdatum. I chattarna har polisen kunnat följa hur hyresgästerna en efter en inser att de har blivit lurade av en bostadsbedragare.

– Hur trevlig som helst. Inga misstankar alls om att det var något skumt då. Jag var lite desperat och trodde bara att jag hade en riktig tur.

Carl har just börjat plugga i Göteborg. Han har inte råd med lägenheten som han hyr i andra hand, så i slutet av terminen lägger han ut en annons i en lägenhetsgrupp på Facebook.

Läs ocksåBostadsbedragare på nätet – så avslöjar du dem och undviker att bli lurad

Nästan direkt får han svar från en medelålders man som presenterar sig med sitt rätta namn och adress. Han säger att han ska flytta utomlands för tillfälligt jobb i nästan ett år. Därför vill han hyra ut sin rymliga våning i Vasastaden, och bara behålla ett sovrum själv. Hyreshuset ligger nära både Chalmers, Handels och universitetet.

Lägenheten som bedragaren erbjöd studenterna ligger ett stenkast från Vasaplatsen i Göteborg, med gångavstånd till både Chalmers, Handels och universitetet.
Lägenheten som bedragaren erbjöd studenterna ligger ett stenkast från Vasaplatsen i Göteborg, med gångavstånd till både Chalmers, Handels och universitetet.

Carl får bilder av lägenheten, och åker dit med sin flickvän för att titta. Mannen ger intryck av att vara flitig på jobbet, datorn ligger uppslagen i den välordnade lägenheten som har flera balkonger och öppna spisar. Hans namn står på porttelefonen.

Erbjuder lägenheten till många hyresgäster

Dagen därpå bestämmer sig Carl för att slå till. Mannen skickar en bild på sitt riktiga körkort, swishar en krona till Carl för att intyga att det är han som står på kontot, och mejlar ett kontrakt via sin jobbmejl. Allt verkar stämma. Övertygad swishar Carl samma dag en deposition på 15 000 kronor.

Problemet är bara att ytterligare 16 andra studenter gör precis samma sak. Mannen ska senare hävda att han faktiskt hade tänkt hyra ut lägenheten, men att det inte blev så. Antalet studenter som tror att de snart ska få flytta in i det enda lediga sovrummet talar emot den förklaringen.

När inflyttningsdatum närmar sig är det alltså ett stort antal personer som betalar in en första månadshyra till mannen. Han håller kontakten med dem alla – men börjar bli svår att nå. Han skyller på plötslig sjukdom i familjen, därefter på att han själv inte mår bra och måste skjuta fram sin avresa.

När de lurade hyresgästerna kräver tillbaka sina pengar lovar han att ordna det. Men några pengar kommer aldrig. En efter en inser studenterna att de har blivit blåsta. I januari 2024 får polisen in den första anmälningen om misstänkt bedrägeri.

Läs ocksåSmällen efter resan: Tvingas betala 400 000 kronor för sönderslagen lägenhetBild på ett sönderslaget kök och en hand som håller i pengar.

Bostadsbedragare – trots att allt verkade stämma

Carl, som sagt upp sitt tidigare boende, blir tvungen att flytta tillbaka till sitt föräldrahem tre timmar bort. I början är han mest arg.

– Det var jättejobbigt när jag kände att jag hade blivit lurad. Och det var lite svårt att släppa det. I början var det sådan ilska, jag ville få honom avskedad från sitt jobb och förstöra hans liv.

Efterhand rann ilskan bort.

Läs ocksåSvartuthyrning avslöjad efter kidnappning – hyresgäst sägs uppEn svart siluett av en mansperson framför en trappuppgång.

– Sedan ville man bara ha tillbaka sina pengar och glömma det. Alltså, jag kände mig dum. Man läser ju om att det oftast inte ens finns en lägenhet. I det här fallet fanns det. Jag var ju där, träffade honom, gick runt i lägenheten. Jag kände mig bombsäker. Nu när man berättar för familjemedlemmar och kompisar så låter det för bra för att vara sant. Och det var det ju.

Dömd för 13 fall av bedrägeri

I somras dömdes mannen till skyddstillsyn för 13 fall av bedrägeri, som han också erkänner. Han ska betala tillbaka över en kvarts miljon kronor i skadestånd till de personer han har lurat, samt sina egna advokatkostnader.

Mannens egen hyresvärd vill också få honom vräkt. Hyresnämnden har gett klartecken, men mannen har överklagat till hovrätten. Egentligen var det inte meningen att det skulle bli så här, säger han i förhör med polisen:

– Min tanke var att betala tillbaka allt.

Studenterna inser efterhand att de har att göra med en bostadsbedragare. Mannen lovar att betala tillbaka både deposition och inbetald förskottshyra. Men inga pengar kommer. Dialogen är nästan identisk med alla lurade hyresgäster, undanflykterna likaså.
Mannen lovar att betala tillbaka både deposition och inbetald förskottshyra. Men inga pengar kommer. Dialogen är nästan identisk med alla lurade hyresgäster, undanflykterna likaså.

Hem & Hyra har pratat med den nu dömde mannen. Han vill i dagsläget inte ge någon kommentar.

Svårt få tillbaka pengar av bostadsbedragare

Carl har ännu inte fått tillbaka något av de 27 500 kronor som han ligger ute med sedan förra året. Nu har han vänt sig till Kronofogden för att kräva in pengarna. Att driva in dem är i praktiken upp till de lurade själva, enligt informationen till dem som var på plats vid rättegången.

– De sa direkt när det var över att nu får ni göra två grejer. Det första är att försöka få kontakt med honom. Alltså, försöka ringa honom eller skicka ett brev och be om pengarna själva. Det blev jag väldigt förvånad över. Jag har gjort det i flera månader.

– Och sedan, om han inte svarar, så anmäler ni det hos Kronofogden. Nu har det legat där ett halvår eller så. Det är väldigt mycket man får ta tag i själv.

Borde ha kollat med hyresvärden

I efterhand har Carl tänkt att han borde ha ringt hyresvärden innan kontraktsskrivningen, för att kontrollera om mannen hade ansökt om att få hyra ut i andra hand.

– När jag hade förstått att jag blivit lurad så ringde jag dit. Hon som svarade bara suckade. Det visade sig att flera andra personer hade ringt om just den här grejen.

LÄS MER: Så avslöjar du bostadsbedragare på nätet

Nu är Carl tillbaka i Göteborg igen. Han har återupptagit studierna och hyr i andra hand av en släkting. Han har funderat på hur det skulle kännas att springa på mannen som lurat honom, på stan eller i någon butik.

– Jag vet inte. Jag hoppas väl att han hade skämts. Men han har ju lurat så många så han kanske inte ens kommer ihåg hur jag ser ut.

Fotnot: Carl heter egentligen något annat.

LÄS MER: Så skyddar du dig mot bostadsbedragare – polisen tipsar

Läs också Rishi blåst på 64 000 kronor i kommunala värdens hyreshus: ”Visste att hyran var för hög” Pengar till skyddade boenden gick till anställd – åtalas för åratal av privata inköp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.