Bostadsbidragen på väg att försvinna
Antalet hushåll som får bostadsbidrag har halverats de senaste femton åren, och uppgår nu till drygt 230 000. Samtidigt har det genomsnittliga bidraget minskat med drygt 15 procent, till 14 700 kronor om året.
Statens kostnader för bostadsbidragen minskade under samma tid från 9 miljarder kronor till 3,5 miljarder, enligt Föreningen Sveriges Socialchefer.
Bidragen till hushåll utan barn har legat i stort sett stilla de senaste femton åren. Under samma tid uppgick inflationen till 18 procent, och hyrorna steg med drygt 30 procent.
– Hyresgästföreningen har beställt en utredning som vi just nu analyserar. Senare i höst ska vi på ett eller annat sätt uppvakta regeringen säger Anders Konradsson, enhetschef vid förbundskansliet.
Bostadsbidraget består i praktiken av två delar. Den ena delen gäller stöd till hushåll med barn. Den delen har uppjusterats under årens lopp.
Den andra delen är avsedd för hushåll utan barn. Den beräknas utifrån hushållets inkomster och den aktuella hyran. Det är den delen som inte justerats.
– Vi tror att bostadsbidraget är viktigt även för dem som inte har barn, säger Konradsson. Jobbskatteavdragen slår ojämnt, de som behöver bostadsbidrag har små inkomster, de har inte fått några större skattesänkningar.
– Många har klarat sig bra, men inte alla.
Krympande bidrag leder till ökad trångboddhet, särskilt bland barnfamiljer.
– Vi efterlyser ett system som ger även lågavlönade barnfamiljer råd att bo i en bra bostad, säger Konradsson.
Omkring en kvarts miljon pensionärer får så kallat bostadstillägg. Under perioden 1997 – 2007 ökade dessa med 48 procent. Samtidigt minskade bostadsbidragen med 24 procent.