Annons

Bostadsbolag förbjuds bedriva inlåning

Nyheter Hyresgäster som sätter in sina besparingar hos sin hyresvärd får i gengäld lägre hyra. Så var tanken med fyra kommunala bostadsbolags inlåningsverksamhet. Nu har länsrätten slagit fast att modellen strider mot lagen.​

​Fyra kommunala bostadsbolag, Byggebo i Oskarshamn, Mönsterås Bostäder, Vätterhem i Jönköping och Växjöhem, har sedan flera år tillbaka haft ett system de kallar Bospar. Det innebär att hyresgäster med pengar på kistbotten, exempelvis efter att ha sålt villan, har kunnat sätta in sina pengar hos bostadsbolaget. I gengäld har de fått en hyressänkning som ofta varit högre än bankräntan.

Annons
Förra året förelade dock Finansinspektionen bostadsbolagen att avveckla Bospar. Lagen om inlåningsverksamhet, som kom 2004, kräver att den som har inlåningsverksamhet riktad till allmänheten måste registrera sig. För kooperativa organisationer, exempelvis inom lantbruksnäringen, krävs dock ingen registrering för inlåning. Dessa anses inte vända sig till allmänheten.
 
Bostadsbolagen har hävdat att det inte vänder sig till allmänheten utan bara till sina hyresgäster. Samtliga bostadsbolag utom Växjöhem överklagade Finansinspektionens beslut till länsrätten, som nu avslagit bolagens överklagan.
– Vi ska smälta det här innan vi beslutar om vi ska överklaga till kammarrätten. Jag har ännu inte sett domen, säger Christer Henriksson, bostadsbolagens juridiska ombud.
Domen innebär att bolagen måste avveckla Bospar inom ett halvår och betala tillbaka de inlånade pengarna till hyresgästerna.
Mönsterås Bostads AB, som är det minsta av de tre bolagen, har haft en handfull hyresgäster som sparat sina pengar hos dem. Räntan har slagits fast en gång om året och är nu 4,6 procent. Minst 10 000 kronor och maximalt en miljon kronor har hyresgästerna kunnat sätta in. Den som satt in 250 000 kronor har fått en hyresreduktion på 671 kronor efter skatt.
– För oss har det varit ett sätt att tydliggöra det egna kapitalets betydelse för boendekostnaden. När man jämför boendekostnader mellan upplåtelseformerna glömmer man ofta bort att villa- och bostadsrättsägare inte sällan har ett eget kapital. Bospar har också varit ett konkurrensmedel eftersom vi har en del tomma lägenheter, säger Klas Palmqvist, vd på Mönsterås Bostads AB.
 
Peter Svensson, Hyresgästföreningens förhandlingschef för Småland-Blekinge, tycker det är synd om systemet försvinner.
– Det har varit ett sätt för hyresgästerna att kunna påverka sin boendekostnad, säger han. 

Annons
Läs också Räddningstjänsten kritiska mot kommunens missbruksboende - hög risk att fler dör Anonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri" Fem år senare – nu har Fagersta till slut ett kommunalt bostadsbolag "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor Här ska bil och cykel ingå i hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.