Bostadsbolag hotas av 1,4 miljoner i böter
Att en kommun hotar kommunala bolag med vite för att de missköter sig tillhör ovanligheterna. Att de som i Huges fall sker vid flera tillfällen och rör sig om belopp över en miljon kronor är mycket sällsynt.
På Huddinge kommuns Natur och Byggnadsnämnds senaste möte 21 augusti beslutades att Huge får tre månader på sig att visa att 34 fastigheter har en godkänd ventilation. Annars väntar vite på 25 000 kronor per fastighet, totalt 850 000 kronor.
Christian Ottosson, (C), ordförande i Huddinge kommuns Natur och Byggnadsnämnd, med ett förflutet som ledamot i styrelsen i Huge, är missnöjd med bolagets agerande.
– Det är klart att det inte är bra att ett bolag av Huges storlek inte har bättre ordning på det här. Det är viktigt att barn och andra som vistas i husen har en bra ventilation, säger han, men tillägger att det i vissa fall kan vara så att ventilationen är godkänd men att bolaget inte redovisat det till kommunen.
Huge själva hävdar att sex av fastigheterna har en godkänd ventilation och har skickat in ett godkänt OVK-protoll (obligatorisk ventilationskontroll) till kommunen. Men det tillbakavisar Christian Ottosson.
– De 34 fastigheterna har vi förelagt om vite eftersom de inte har kunnat visa upp en godkänd ventilation, säger han.
Bolaget riskerar också böter på ytterligare 625 000 kronor för ventilationsbrister i ytterligare 25 fastigheter.
Bakgrunden är att Natur och Byggnadsnämnden i våras beslutade om vite på totalt 850 000 kronor för brister i 33 fastigheter, däribland 1 200 lägenheter. Därefter har bolaget åtgärdat brister i åtta fastigheter men 25 fastigheter saknar godkänd ventilation.
Hem & Hyra har begärt ut alla fastigheter som har en underkänd ventilation. På listan finns 89 fastigheter spridda över Huddinge kommun.
Christian Ottosson utesluter inte att kommunen kommer att förelägga Huge med vite i flera fastigheter.
– Det kan mycket väl finnas fler.
Cristina Gonzalez Pons, kommunikationsansvarig på Huge Fastigheter kommenterar viteshoten så är i ett mejl
”Vi har brustit i vår hantering av OVK, men tar det självklart på största allvar och arbetar för att förbättra det. Vi har bland annat en medarbetare som samordnar och bevakar att besiktningarna blir gjorda och som har kontakt med tillsynsmyndigheterna. Vi prioriterar alltså frågan, men det kan ta tid att komma ikapp”.