Annons

Bostadsbolag ska tvingas bli klimatsmarta

Värmland ​Det skiljer flera hundra kronor i hur mycket hyresgäster i olika kommuner betalar varje månad för el, värme och vatten. Skillnaderna är så oacceptabelt stora att Hyresgästföreningen i årets hyresförhandling ska sätta press för att göra bostadsbolagen klimatsmarta.

​Varje år sammanställer Hyresgästföreningen en riksomfattande rapport där kostnader för värme, varmvatten, el- och renhållningskostnader jämförs mellan kommunerna: Nils Holgersson rapporten.

 

Annons
Läs ocksåUnik överenskommelse: Hyrorna satta ända fram till 2030Christian Kylin, vd på Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB.
Enligt rapporten 2008 är prisutvecklingen fortsatt hög inom alla områden, men framför allt är det elpriset som sticker ut med en ökning under året på över tio procent.
 
– Det här är inte acceptabelt, säger Sven-Erik Rasmusson, förhandlingschef på Hyresgästföreningen Region Mitt.
Hem & Hyra har tidigare skrivit om vilka energibesparande investeringar de största kommunala bostadsbolagen gjort i region Mitt.
 
Karlstads bostads AB, KBAB är det bolag som kommit längst i energiarbetet.
Och i den nya rapporten ser man tydligt att hyresgäster som bor hos bostadsbolag som satsat på att minska energianvändandet, betalar en mindre andel av hyran i kommunala taxor som värme, el och vatten.
– Det är pengar som hyresgäster varje månad får betala, säger Sven-Erik Rasmusson.
 
För att minska skillnaderna i pris mellan olika bolag och samtidigt få bostadsbolagen att bli mer klimatvänliga, ska Hyresgästföreningen i region Mitt i år ta upp energifrågan med varje bolag i de kommande hyresförhandlingarna.
 
– Vi ser att hyresgäster hos KBAB betalar 30 procent av hyran till olika taxor. Det kan jämföras med Munkfors där 55 procent av hyran går till taxor. Eller med Öbo som inte jobbar lika mycket med energin som KBAB gör. Där går 35 procent av hyran till taxor, säger Sven-Erik Rasmusson.
 
KBAB har fått kritik från hyresgäster för vissa energibesparande åtgärder de genomfört. Bland annat har bolaget börjat ta betalt per tvätt och minskat antalet tvättstugor. Men Sven-Erik Rasmusson ser inte någon konflikt i att Hyresgästföreningen ska gå in och eventuellt förespråka sådana förslag.
 
– Det behöver inte betyda en försämring även om det först kommer reaktioner mot en förändring.
Hyresgästföreningen i Örebro har även börjat föra en diskussion om man dessutom ska ge sig på energibolagen för att förmå dem sänka avgifterna.
 
– Vi har tittat på vissa orter där villaägare, privata hyresvärdar och HSB arbetat tillsammans med Hyresgästföreningen för att förmå energibolag att sänka sina priser. Det här är något som berör alla och även om det inte är lätt så borde det gå att bilda opinion, säger Le-Roy Wentzel, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Annons
Läs också Värd gjorde upp direkt med hyresgäster – stäms på över halv miljon: ”Har agerat smutsigt” Så mycket höjer värdarna i Uppsala län hyran 2025 – hela listan Så mycket höjer värdarna i Gävleborg hyran 2025 – hela listan Nu säljer Öbo Britt-Maries hem: "Luften gick ur mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.