Bostadsbolag vill id-kontrollera sina hyresgäster
Telge Bostäders vd, Juan Copovi Mena, säger att problemen med olovlig andrahandsuthyrning, försäljning av lägenheter och missbruk av välfärdssystemet, växer. Bevisen är att alltfler människor rör sig i bostadsområdena, trångboddheten, vattenförbrukning och slitage ökar. Samtidigt lämnas allt färre lediga lägenheter tillbaka till bolaget.
– Ibland när vi har gjort reparationer i lägenheter ligger det 10-15 madrasser på golvet, då är det något som inte stämmer.
I en rapport beskrivs hur bolaget ska intensifiera arbetet för att få bukt med problemet. Bland annat ska bolaget jämföra om de som bor i lägenheten är de som står på kontrakten. Till sin hjälp har bolaget anställt en person men tvekar inte att anställa fler om arbetet ger resultat.
– Jag tror vi kommer att pröva att göra id-kontroller. Men om vi gör stickprov eller om det blir systematisk kontroll vet jag inte. Sedan ska vi vara med vid saneringar av skadedjur för att se vilka som bor i lägenheten, säger han.
Men är det lagligt att ringa på och begära legitimation av hyresgäster?
– Jag kan inte se att det skulle vara olagligt, säger han.
Han betonar att han tror att det bästa resultatet nås genom att samarbeta med samhällsaktörer som Polisen, Försäkringskassan, pensionsmyndigheten, socialkontoret och skattemyndigheten.
– Då tror jag till exempel att det blir lättare att upptäcka sken-skilsmässor, säger han.
Han ger ett exempel där ett par skiljer sig, får två lägenheter, underhålls- och bostadsbidrag. Men ändå fortsätter bo ihop.
–De får dubbla bidrag och så hyr de ut den andra lägenheten olovligen. Vi har upptäckt flera sådana fall men få har vad jag vet gått till domstol, man brukar försöka lösa det internt i kommunen, säger han.
Ytterligare ett problem, som bolaget ska försöka få bukt med är förfalskade arbetsgivarintyg, som används för att visa att den som vill ha en lägenhet har arbete och en viss inkomst.
– Vissa arbetsgivare förekommer ganska ofta och de kan inte ha så många anställda som de säger. När vi påpekar det så slutar arbetsgivarintyg från de här företagen att dyka upp hos oss.
För Telge Bostäder innebär olovlig andrahandsuthyrning och trångboddhet ökade kostnader i form av ökat slitage och ökad vattenförbrukning.
– Men det viktigaste skälet till att vi gör det här är att saker och ting ska gå rätt till, lediga lägenheter ska gå till dem som står i bostadskön och behöver en lägenhet. Ingen ska tjäna pengar på att hyra ut lägenheter olagligt, säger han.
Simon Safari, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm, håller med om att olovlig andrahandsuthyrning är ett stort problem. Men han gillar inte Telge Bostäders planer på att kräva legitimation av hyresgäster.
– Hemmet är en helig och trygg plats och där ska ingen ringa på och kräva legitimation. Som värd har du inte rätt att begära id av folk, det är bara polisen som kan göra det, hävdar han.
Han tycker däremot att det är en bra idé om någon från personalen är med vid saneringar eller reparationer och är uppmärksam på hur många och vem som bor i lägenheten.
– Misstänker man olovlig andrahandsuthyrning tycker jag man skall ringa förstahandshyresgästen och efter det kan man gå vidare till hyresnämnden om inte det löser sig, säger han.
Mitt Alby, som köpte 1 300 lägenheter av Botkyrkabyggen, genomförde en radikal åtgärd när de erbjöd de som hade hyrt olovligen i andrahand att få ta över kontraktet om de klarade hyresvärdens krav.
– Det är en bra idé eftersom det bygger på att människor hör av sig frivilligt och vill göra rätt och hyra i första hand, säger han.