Annons

Bostadsbolaget skövlade boplats från vikingatiden – stäms på tre miljoner

Kungsbacka Eksta skulle bygga hyreshus i Fjärås, men missade att det inte gjorts arkeologisk undersökning. En boplats från vikingatiden skövlades. Nu hotas bolaget av miljonböter, en kostnad som riskerar att landa på hyresgästerna.
Foto: Polisens förundersökning/Minna Ulin
Kommunala bostadsbolaget Eksta hyvlade bort delar av en boplats från vikingatiden.

I två dagar hade marken hyvlats av med bulldozer. Då stoppade en förbipasserande person maskinisten och sa att det fanns fornminnen i marken.

– Vi slutade direkt, säger Christer Kilersjö, vd på kommunala bostadsbolaget Eksta.

Läs ocksåGamla fynd stoppar nya bostäder

Men skadorna hade redan blivit stora. Fornlämningen bedöms som helt eller delvis förstörd inom det påverkade området.

Välkänd plats

Området runt Fjärås bräcka utanför Kungsbacka är välkänt för att vara fullproppat med lämningar från sten-, brons- och järnålder.

En förundersökning visade att byggplatsen ligger på en bosättning från vikingatiden.

Läs ocksåNya utgrävningar på Eddan

Efter förundersökningen skulle det göras en arkeologisk slutundersökning, det vill säga en utgrävning. Eksta skickade in en ansökan till länsstyrelsen i Halland sommaren 2019. Men det kom aldrig någon respons.

Ansökan försvann

– Sedan gick vi in i en ganska trasslig bygglovsprocess med kommunen. När vi väl fick starttillstånd var det ingen som uppmärksammade att dokumentationen inte var gjord, säger Christer Kilersjö.

Christer Kilersjö, vd Eksta.

När bulldozern startade hade det hunnit gå drygt tre år sedan ansökan skickades in.

Vad som egentligen har hänt på länsstyrelsen under den tiden har inte gått att reda ut. Den ansvarige handläggaren har gått i pension och länsstyrelsen har inte kunnat hitta Ekstas ansökan, trots att den bevisligen har skickats in.

Ovanliga omständigheter

– Vi har aldrig råkat ut för det här innan, säger Christer Kilersjö.

Normalt sett hade inte Eksta kunnat glömma bort utgrävningen.

Läs ocksåDe letar spår efter medeltidens boende

Arkeologisk undersökning ligger sedan ett antal år inbakad i Kungsbacka kommuns detaljplaneprocess. Det går helt enkelt inte att gå vidare med ett bygge innan undersökningar är gjorda.

Annons

Arkeologin ingick inte

Men Eksta har ägt marken i Fjärås sedan 1990-talet och detaljplanen där är från 1992. På den tiden ingick inte arkeologin i planprocessen utan låg separat.

Det arkeologiska kunskapsläget bedöms som helt förstört där hyveln gått fram. Stenen med skålgropar har blivit påkörd och rubbats ur sitt läge.

– Vi har inga fler gamla detaljplaner. Så det här kommer aldrig att kunna hända igen. Enda möjligheten vore om vi teoretiskt sett köper in mark med en lika gammal detaljplan, säger Christer Kilesjö.

De olyckliga omständigheterna ändrar dock inte att det är byggherren som har ansvaret. Alla tillstånd måste vara klara innan spaden sätts i marken.

Krävs på tre miljoner

Nu åtalas Eksta för fornminnesbrott och krävs på en företagsbot på tre miljoner kronor. Sakkunniga från länsstyrelsen anser att stora kulturhistoriska värden har förstörts och är kallade som vittnen till rättegången.

Eksta medger brottet, men håller inte med om att det är så stora värden eller så allvarliga skador. Fornlämningen fortsätter utanför det avhyvlade området och där är den orörd.

Därför vill inte bolaget gå med på att böta mer än 200 000 kronor.

”Inte gjort med mening”

– Vi erkänner vårt misstag. Men det här är ju inget vi gjort med mening, det har inte funnits något uppsåt. Vi erbjöd oss att hägna in området direkt efteråt för att minimera skadan, men det tog 1,5 år innan länsstyrelsen svarade på den förfrågan, säger Christer Kilersjö.

Eftersom hyrorna är Ekstas enda inkomst kommer eventuella böter i slutänden att landa på hyresgästerna. Vilket även kostnaden för den uteblivna utgrävningen skulle ha gjort.

Hem & Hyra har tidigare berättat hur hyreshus blir flera miljoner kronor dyrare att bygga och hur byggen ibland stoppas helt på grund av kravet på arkeologiska utgrävningar.

Ingen vill bygga

I extremfallet leder det till att centrala tomter i städer förblir obebyggda.

När Göteborgs stad drog upp riktlinjerna för en helt ny stadsdel vid Gamlestads torg, så visste alla att den senmedeltida staden Nya Lödöse fanns under marken. Speciellt den första etappen av bygget skulle beröra Nya Lödöses stadskärna.

Annons
Brunnslock vid Gamlestads torg med Nya Lödöses stadssigill på.

Göteborgs stad ägde marken och tog därför kostnaderna för utgrävningarna, innan den markanvisade marken gradvis började säljas av.

Kostade 200 miljoner

Det visade sig snabbt att arkeologerna hittade mer än de hade förväntat. Mängder med värdefulla fynd gjordes. Utgrävningarna pågick under tio år och hela det arkeologiska arbetet kostade närmare 200 miljoner kronor.

På platsen ligger nu flera bostadskvarter.

Maria Brandt.

– Men i och med att kommunen tagit kostnaden som en del av den totala exploateringsekonomin, så kommer den alltså inte på hyresgästerna, säger Maria Brandt, projektledare på exploateringsförvaltningen i Göteborg.

Vad tror du hade hänt om det varit en privat markägare från början, som hade blivit tvungen att stå för utgrävningarna?

– Jag kan bara spekulera, men jag tror att när privata aktörer tittat på affären så hade de haft svårt att få det att gå ihop, säger Maria Brandt.

”Allas nytta”

I Kungsbacka säger Christer Kilersjö att Eksta är vana att behöva anpassa sig efter fornminnen i marken.

Han ser ett stort värde i att kulturhistorien bevaras och kunskaperna ökar, men tycker att man kan ifrågasätta vem som egentligen ska bekosta arkeologin.

– Ser man till andra undersökningar vi behöver göra när vi bygger, till exempel geoteknik och buller, så är de direkt kopplade till huset och de boende. Men vår kulturhistoria är ju ett intresse för hela samhället, det är allas nytta. Så vem ska betala? Det är lite av en filosofisk fråga, säger Christer Kilersjö.

Läs också Hyresvärdarna förlorar allt mer på tomma lägenheter – "Det här har vi varnat för länge" Solel sänker elräkningen – för hyresvärden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.