Bostadsbolagets flytt gav lugnet åter till Lextorp
På 1980-talet hade Trollhättestadsdelen Lextorp ett levande torg, men så vände det. Butiker slog igen, vårdcentralen stängde, apoteket såg ingen framtid.
– Det var öde. Mopedgäng drog runt, det var knarkhandel. Lätt att försvinna om polisen dök upp, eftersom torget hade fyra utgångar, berättar Sanny Mattelin, förvaltningschef vid kommunala bostadsbolaget Eidar.
Stämpeln som Trollhättans farligaste plats skriver polisen under på. Det krävdes väktare för att folk skulle våga gå till bankomaten.
Så föddes den lite galna idén att faktiskt flytta hela bostadsbolaget till Lextorp, stänga huvudkontoret i centrum och satsa på närheten till
hyresgästerna i miljonprogrammet.
I dag är här folkliv och rörelse. Sedan Eidar och de andra verksamheterna flyttade in har det inte ens krossats en ruta.
– Alla är aktsamma om sitt område, säger Sanny och visar hur uteserveringen börjar fyllas inför lunchen. Resan tillbaka till det trygga torget är igång.
Nu jobbar Eidar tillsammans med ungdomar från området som gått Hyresgästföreningens ungdomsledarutbildning. De har blivit ambassadörer för bostadsbolaget och sitt område.
– Det ger bra referenser, säger Arte Abukar Ali, som jobbade åtta veckor i somras i projektet Sommarskoj.
Tillsammans med kompisarna Seyd-Omar Mohammud och Mowdiid Abdi Ali och några andra ungdomar hade de aktiviteter för barn och ungdomar ute i stadsdelarna. Ett samarbete mellan Eidar och Hyresgästföreningen.
– Det gjorde att det var en lugn sommar här, säger Seyd-Omar. Ungarna var väl för trötta för att hitta på bus på kvällarna.
Killarna tycker det var ett bra initiativ av Eidar att flytta sitt kontor till Lextorp. Det har lyft området, säger Mowdiid som bott här i åtta år. Han minns det som ett tidigare otryggt torg.
Eidar och ungdomsledarna ska fortsätta jobba ihop. I påsk blir det bland annat kurs i odling och hantering av sopor.
Sanny berättar om Eidars flytt av huvudkontoret till Lextorp och tankarna om hur det skulle bli.
– De som bor här är de som behöver oss mest, säger Sanny. Detta är precis i mitten av miljonprogramsområdena, så alla har lika nära.
– Vi funderade över vad vi behövde för att få ett levande centrum och det var en vårdcentral, ett apotek och en restaurang. I dag har vi allt här.
– Kommunens idrottscenter fanns kvar när vi flyttade hit, men de vågade inte ha uppgången till torget, utan fick ha en annan ingång. Nu ligger dörren intill vår entré och ingen behöver vara rädd.
– Vi byggde själva en restaurang som är ute på arrende där det står inskrivet i kontraktet att det ska serveras dagens lunch. Nu flyttar hemtjänstkontoret in här intill. Helt plötsligt är det en stor arbetsplats med flera hundra som jobbar här.
Nu kommer nästa satsning, problemområdet Kronogårds torg. Bland annat ska butiken byggas ut och torgets tak rivas. Eidar kommer att satsa på en restaurang, med uteservering även här. De boende har själva jobbat fram hur de vill ha sitt torg, för att känna sig trygga.
Förhoppningen är att ombyggnaden och uppfräschningen ska resultera
i trygghet där också.
•Ökad trovärdighet och förtroende. Bostadsbolaget delar fysisk vardag med sina kunder.
•Ökad trygghet. Skadegörelsen är borta från torget.
•Ringar på vattnet-effekt. Från ett nära nog öde stadsdelscentrum är allt uthyrt och levande. Miljonprogramssatsningen ger området kraft. Skylten som visar vilka verksamheter som finns i Lextorp är snart full.
Stadsdel i Trollhättan.
Byggdes i miljonprogrammet på 70- och 80-talen.
Var tidigare jordbruksbygd. All tidigare bebyggelse brändes för att ge plats åt det nya bostadsområdet.
(Källor: Wikipedia och trollhättan.se)