Bostadsbolagets medlemmar hyr ut till barn och barnbarn – blir propp i kön
Lummiga innergårdar omgivna av vackra tegelhus från 1917-1919. Kvarteren Motorn, Bälgen och Vingen i Vasastan är de första som byggdes av SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, för att skapa bättre bostadsförhållanden i ett trångbott efterskrigsstockholm. Nu, 100 år senare, hör kvarteren till de mest attraktiva i innerstaden. Här finns också de längsta kötiderna för SKB-lägenheterna – drygt 40 år för en tvåa och 38 år för en etta.
Under de senaste åren har hyresgästerna som bor i kvarteren upplevt att allt fler ungdomar har flyttat in i lägenheterna. En omöjlighet sett till kötiderna.
– Enligt kötiderna kan de inte vara medlemmar eftersom de inte ens var födda för 40 år sedan. Det har kommit fram att det är medlemmar med lång kötid som utnyttjar systemet genom att ”ge” sina barn eller barnbarn en lägenhet. Man skriver kontrakt och folkbokför sig på adressen, men bor egentligen någon annanstans, i en villa utanför stan till exempel, säger en hyresgäst som bor i ett av kvarteren.
– Det här blir djupt orättvist för dem som köar. De blåser dem som står i kö och som betalar medlemsavgiften, säger han.
Med sina 8 115 lägenheter i Stockholms län är SKB, Stockholms Kooperativa Bostadsförening, en av Stockholms största privatvärdar.
Hem & Hyra har granskat SKB:s kösystem, som många kömedlemmar menar att är ett orättvist system, då de som har fått ett kontrakt, behåller sin plats i kön. Snittkötiden för att få en lägenhet i SKB:s bestånd är 34 år. I innerstaden är det 39 år i snitt.
Att medlemmar med lång kötid utnyttjar systemet och låter sina barn eller barnbarn få attraktiva lägenheter är ett problem som SKB är medvetna om.
Ewa Stadholm jobbar heltid som utredare på SKB med att se över de otillåtna andrahandsuthyrningarna. Hon kan inte säga hur utbrett det är.
– Mörkertalet är stort. Men vi har inte mer problem än allmännyttan. I grunden är det bostadsbristen i Stockholm som gör att man sabbar hela systemet. Vi har långa kötider till våra ettor, kan vara drygt 40 år, då är det lätt hänt att man stoppar in sina barn eller barnbarn med hjälp av sina kötider, säger hon.
Ett vanligt scenario är att de som anmäler intresse för en lägenhet bor i en villa eller större lägenhet, men nämner som skäl att man ska skilja sig, berättar Ewa Stadholm.
– Den röda tråden är att man alltid har barn som är i 25-års åldern och att man alltid vill ha en liten etta i innerstaden. När man får kontrakt folkbokför man sig där men bor kvar i villan, säger hon.
SKB uppmanar sina hyresgäster att anmäla misstänkta olovliga andrahandsuthyrningar.
– Vi har fantastiska hyresgäster som hjälps åt och vittnar in till oss och vittnar i hyresnämnden. Det är bara så vi kan få bukt med problemet. Många som vittnar har själva barn i kön och de blir så klart upprörda när andras barn går förbi hela kösystemet, säger Ewa Stadholm.
Det är olagligt att folkbokföra sig på felaktig adress, är det något ni anmäler?
– Nej inte i nuläget, det är inte mitt uppdrag.
Ewa Stadholm utreder cirka 173 ärenden per år med misstänkta otillåtna andrahandsuthyrningar.
Förra året, 2020, blev 30 hyresgäster av med sina kontrakt. I samband det blir de även av med sin kötid.
Sedan den nya lagstiftningen kom 2019 skärptes reglerna för andrahandsuthyrning, vilket har gjort det lättare för hyresvärdar att säga upp hyresgäster som hyr ut utan värdens tillstånd.
– Vi jobbar väldigt aktivt med att komma åt otillåten andrahandsuthyrning. Förra året återtog vi 30 lägenheter och i år är vi uppe i 10. Med den nya lagstiftningen har vi fått mer råg i ryggen att komma åt de som utnyttjar systemet, säger Claes Berglund, uthyrningschef på SKB.