Bostadsbolagets ordförande drar nytta av livet som hyresgäst
Många politiker som styr kommunala bostadsbolag har själva valt bort livet som hyresgäst. Det visar Hem & Hyras granskning av 15 kommunala värdar i Storgöteborg.
Men Göteborg drar upp snittet rejält. Här bor just nu ungefär hälften av bostadsbolagens politiker i hyresrätt. Det är en ovanligt stor andel, och en fördelning som spelar roll.
Det tror i alla fall Bostadsbolagets nytillträdda ordförande Margita Björklund (L). Hon bor själv i hyreslägenhet sedan elva år.
– Jag har prövat både bostadsrätt, villa och hyresrätt. Då förstår man hur viktigt det är att det finns alla upplåtelseformer i alla områden. Det gäller inte bara Hammarkullen. Det är precis lika segregerat i Hovås och Långedrag, säger hon.
Själv växte Margita Björklund upp i ett hyreshus i Majorna. Som nygift bodde hon först i hyreslägenhet, sedan några år i bostadsrätt. Därefter flyttade den växande familjen till villa i Tynnered.
Men efter ett antal år förändrades livet igen. Margita blev änka, och valde att sälja villan. Att plöja ner vinsten i en bostadsrätt var aldrig aktuellt. I stället lockade hyrestillvaron igen.
– Jag ville ha det bekvämt. Ville inte ha ansvaret. Och jag tyckte att det var roligt att ha lite av pengarna för att kunna göra annat i livet. Dessutom tror jag att det hade känts mer ensamt i en bostadsrätt.
Att skaffa femman i Annedal var inte så svårt vid den tiden, säger hon. Hon kontaktade några privata fastighetsägare, berättade att hon sökte en stor lägenhet och fick slutligen napp hos Stena Fastigheter. Det tog knappt ett år.
Utsikten från den stora lägenheten är milsvid, från vattentornet i Biskopsgården via Barken Viking vid Lilla Bommen och in mot stan. Hyran ligger på 14 200 kronor i månaden.
– Hade jag inte haft pengar från när jag sålde villan, och en hygglig pension, så hade jag aldrig kunnat bo så här, konstaterar Margita Björklund.
Fördelarna som hyresgäst är många, tycker hon. Servicen. Att bara kunna lyfta luren om spisen går sönder eller kylskåpet låter. Närheten till grannarna. Dessutom bjuder vardagslivet på en referensram till Bostadsbolagets verksamhet, helt gratis.
– Det är käckt att bo hos en privat fastighetsägare för man kan jämföra. Vad erbjuder de sina hyresgäster? Man får lite idéer.
Eller att hyresrätten är en boendeform för alla på både gott och ont. En hyresvärd behöver tänka på mixen, till exempel när man hyr ut lägenheter till socialtjänsten.
– Du har inget inflytande överhuvudtaget vilka människor som kommer att bo i samma fastighet som du. Har man en dålig fastighetsägare kan det gå åt skogen.
Ändå väger annan kompetens minst lika tungt, poängterar Margita Björklund. Ekonomi och kunskap om byggbranschen, till exempel. Själv har hon mångårig erfarenhet av såväl den politiska världen som styrelseuppdrag i både offentlig och privat sektor.
– Att komma helt grön till en tung bolagsstyrelse med det jätteuppdrag vi har – bygga, förvalta, ombilda – är en nästan omänsklig uppgift. Och om alla i en styrelse har erfarenhet av en enda boendeform är det en klar nackdel. Det gäller även hyresrätt.
LÄS MER
Styr kommunala värdar – men bara var fjärde hyr själv sitt hem
- 73 år och pensionär, men jobbar som konsult.
- Kommunalråd i Göteborg för dåvarande Folkpartiet 1986–2002.
- Nytillträdd ordförande för Göteborgs näst största hyresvärd, kommunala Bostadsbolaget, med ansvar för drygt 24 200 lägenheter och en årsomsättning på närmare 1,8 miljarder kronor.
- Har tidigare varit vice ordförande i två mandatperioder.
- Har bland annat även suttit i styrelsen för kommunens fastighetsbolag Higab i åtta år.
- Är vice ordförande för Friskis & Svettis Göteborg.