Bostadsborgarråd utlovar mycket högre hyresrabatter
Stockholmshems upprustning av lägenheterna vid Valla torg i Årsta och krav på hyreshöjningar på upp emot 55 procent fick hyresgäster att gå i taket. Flera menade att de kommer att tvingas flytta om höjningen blir verklighet.
Nu kommenterar Bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh ,V, ansvarig för de kommunala bostadsbolagen, Svenska Bostäder, Familjebostäder och Stockholmshem, kritiken.
– Vi har skickat en tydlig signal till alla våra bolag att de måste vara generösa med personliga rabatter på hyreshöjningen när höjningen blir så här hög. Men även hjälpa människor att byta till en mindre och billigare lägenhet.
Hur generösa ska rabatterna vara jämfört med idag?
– Vi detaljstyr inte hur bolagen ska göra och hur länge de ska ge rabatter, men vår signal till bolagen är att det ska vara avsevärt mer generösa än de varit tidigare.
Hur mycket kommer det att kosta för bostadsbolagen i form av uteblivna hyresintäkter?
– Det kan jag inte svara på, det viktiga är att bolagen agerar långsiktigt.
Men det är inte alla hyresgäster som kommer att få stora rabatter när lägenheten rustas upp. De utökade rabatterna ska ges till hyresgäster som till exempel de vid Valla torg, där bolaget måste göra stora upprustningar på grund av att stammarna till köken måste rivas ut och både köket och badrummet måste bytas. När köksstammarna och köken inte nödvändigtvis måste bytas är tanken att hyresgästerna ska få välja om de vill få nytt kök eller inte.
– Grundtanken är att hyresgästerna ska kunna välja upprustningsnivå och därmed hur stor höjningen ska bli. Men när det måste göras en stor upprustning är vår signal till bostadsbolagen att de måste vara humana mot hyresgästerna.
Hyresgästerna vid Valla torg anser även att upprustningen stressas fram och att det inte finns tid för dialog. Ann-Margarethe Livh säger att tidspressen beror på att Stockholmshem ska genomföra EU-projektet Growsmarter vid Valla torg. Ett EU-projekt som beslutades av den gamla majoriteten och hamnade i knät på Stockholmshem och den nya politiska majoriteten i stadshuset.
– Nu får vi lämna det här till Stockholmshem och Hyresgästföreningen som får förhandla om en lösning, även om jag vet att förutsättningarna inför förhandlingen är väldigt dåliga på grund av tidspressen.
Tidspressen beror på att EU-projektet där åtta andra städer ingår måste vara klart senast 2017 och därför måste skyndas på, enligt bostadsborgarådet.
– Skulle vi stoppa projektet så förstör vi för de andra europeiska städerna som medverkar och det kan vi inte göra, säger hon.