Bostadsbrist får unga att missa jobbchanser
Hur attraktiv en lokal arbetsmarknad är har att göra med mer än tillgången på jobb.
Ett flertal myndigheter och branschorganisationer har tidigare pekat på sambandet mellan tillväxt och bostadsmarknadens rörlighet.
TNS Sifo har på uppdrag av Hyresgästföreningen genomfört en webbenkät med 1 000 svaranden runtom i landet. Slutsatsen är att 7 procent av svenskarna någon eller några gånger låtit bli att söka jobb i landets storstadsregioner på grund av att det är för svårt att finna någonstans att bo.
Allra sämst är det ställt i åldersgruppen 15-34 år, där nästan en femtedel gett upp tanken på att söka en anställning.
– Möjligheten att få en bostad är del av en stads attraktionskraft. Och bristen på bostäder är en negativ aspekt som man måste förhålla sig till, säger Ylva Westander, utredare på Hyresgästföreningens riksförbund.
Att det är så stor andel yngre som avstår ansökningar till Stockholm, Göteborg och Malmö tror Ylva Westander beror på att de är mer rörliga och söker flera jobb på olika orter.
– Det tar i högre grad ställning till vad de söker och väljer bort mycket. Äldre har det lite bättre ekonomiskt vilket ger bättre förutsättningar att söka jobb i storstäderna.
Bland dem som fått ett faktiskt jobberbjudande är optimismen något större. Fyra procent av de tillfrågade har någon gång tackat nej på grund av storstädernas bostadsläge.
– Bostadsbristen påverkar. Men om man är jätteintresserad av att få en viss tjänst eller komma till en viss stad är man nog beredd att acceptera de problem som bostadsbristen medför.
Andel som avstått från att söka jobb i de tre största städerna på grund av bostadsbrist
15-34 år: 18 procent35-49 år: 9 procent50-64 år: 5 procent65-79 år: 2 procent
Källa: Hyresgästföreningen
Har bostadsbristen i de tre största städerna fått dig att låta bli att söka jobb i dessa?
Ja, flera gånger: 2 procent Ja, någon gång: 5 procent Nej: 93 procent
Har bostadsbristen i de tre största städerna fått dig att tacka nej till jobb där?
Ja, flera gånger: 1 procent Ja, någon gång: 3 procent Nej: 96 procent
Källa: Hyresgästföreningen