Bostadsbrist tvingar unga föräldrar bo kvar hemma
På 75 kvadratmeter i Farsta i södra Stockholm bor Michelle Dahl med sin man, mamma, mammas man och sina två små barn. Plus hundarna, förstås.
Hon är en av 23 800 unga föräldrar som fortfarande bor kvar hos sina egna föräldrar.
När Hyresgästföreningen lät opinionsinstitutet Skop intervjua 4 409 personer mellan 18 och 27 år visade det sig att var femte ung förälder som levde med sina barn även bodde kvar hos sina egna föräldrar.
– Det börjar bli ohållbart. Vi får inte plats! säger Michelle.
Hennes man Bappi, 23, flyttade in permanent när äldsta dottern Jennah föddes för ett och ett halvt år sedan. Han säger att hans svärmor Mariana är “världens snällaste”. Ändå har han svårt att känna sig helt bekväm.
– Det är inte mitt hem. Inte ens i närheten. Jag kan inte bara öppna kylen och ta mat även om Mariana säger att det är självklart att jag kan göra det. Jag är lite för blyg för det.
När Michelle blev gravid hade hon inte en tanke på att bostadsfrågan skulle bli ett så stort problem.
– Jag hade inte behövt tänka på boende tidigare, därför visste jag inte hur bostadsbristen ser ut. Det har jag fått lära mig nu, säger Michelle.
Så gott som varje dag i två år har hon letat bostad. Anmält sig till alla köer och förmedlingar som finns, kontaktat stora och små privatvärdar, ringt stiftelser och socialtjänsten.
Överallt nej.
– Jag är sådan som inte vill ta för mig för mycket. Det är en dålig egenskap när det är bostadsbrist.
Hyresgästföreningens förbundsordförande Barbro Engman är inte ett dugg förvånad över att så många unga föräldrar misslyckas med att finna eget boende.
– Vi har gjort liknande undersökningar sedan 1997 och har kunnat se att den här dagen skulle komma. Det hade vem som helst kunnat räkna ut, när vi både hade en babyboom och en pågående urbanisering, samtidigt som byggandet sackat efter.
Allra värst är situationen för ungdomar i Stockholm, framhåller Barbro Engman. Och enda lösningen: ökat byggande.
– Att inte kunna flytta hemifrån blir ett effektivt stopp för vuxenlivet. Det blir svårare att skaffa jobb när man inte kommer ur fågelboet. Först då har du verkligen chans att bli vuxen och ta ansvar för och forma ditt eget liv.
Hyresgästföreningen har låtit Skop intervjua 4 409 unga mellan 18 och 27 år.
Av dem hade 14 procent egna barn som de bodde med.
Av dessa föräldrar bodde 19 procent kvar hos sina egna föräldrar.
Det motsvarar att cirka 23 800 unga bor med sina barn hos sina föräldrar.
85 procent av Sveriges kommuner uppger att de har brist på hyresrätter.
Källor: Hyresgästföreningen/Skop; Unga vuxnas boende 2013, Boverket; Bostadsmarknadsenkät 2013.