Bostadsbristen gör det svårt att rekrytera till välfärdssektorn
Andelen unga och äldre ökar i samhället och välfärdssektorn beräknas behöva rekrytera 420 000 medarbetare fram till 2020, varav en stor del av dem i Stockholmsregionen. Enligt Stockholms Handelskammare saknas det 122 000 bostäder i regionen och enligt Sifo har mer än var fjärde stockholmare funderat på att flytta på grund av bostadsbristen.
Margareta Bohman, ordförande Kommunal Stockholms län, företräder drygt 76 000 medlemmar varav 41 000 av dem är över 45 år.
– De här jobben kommer inte att försvinna och behovet av att rekrytera är starkt. Samtidigt blir vi äldre och vi tvingas bo kvar längre i våra bostäder då pensionärshemmen i princip är skrotade.
Hon tycker att bostadssituationen börjar likna den i 1950-talets Sverige innan man byggde miljonprogrammet.
– Jag kan inte låta bli att bli irriterad över bostadspolitiken i Stockholm, det kan inte komma som en nyhet att det var stora barnkullar på 1940- och 1990-talet. Politikerna måste bygga hyresrätter som vanliga människor har råd att bo i, där hyran är 25 till 30 procent av den sammanlagda inkomsten.
Lena Hadad, personalchef Botkyrka kommun var också oroad för utvecklingen. I hennes kommun är 25 procent av de 87 000 invånarna under 25 år.
– Vi är beroende av inflyttning för att få folk till välfärdssektorn, det är intressanta jobb, men det svåra är att få till allt runt omkring som till exempel bostäder.
Efter det steg två kommunalråd upp på scen, inte helt oväntat från två kommuner som faktiskt sköter sitt jobb och bygger mycket bostäder. Cecilia Löfgreen (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla och Jonas Nygren (S), kommunstyrelsens ordförande i Sundbyberg som gick ut hårt.
– Jag är inte nöjd med bostadssituationen i regionen, det byggs alldeles för lite. Problemet är Sten Nordin och moderaterna i Stockholm och att de förlitar sig på att kranskommuner som Sundbyberg och Sigtuna ska bygga istället.
Cecilia Löfgreen fick som ensam moderat stå till svars för mycket under pressfrukosten men framhöll ändå Järfällas historiskt höga byggande just nu i och med Barkarbystaden och tunnelbaneöverenskommelsen.
– Visst byggs det för lite, samtidigt som Stockholmsregionen kanske växer snabbast inom EU. Problemet med underskottet är att det också driver upp priserna på det som byggs. Samtidigt är ju nya produkter nästan alltid dyrare än gamla.
Jonas Nygren efterlyste en starkare allmännytta och subventionerade markpriser för hyresrätter.
– Stockholm stad äger några av Sveriges rikaste allmännyttiga bostadsbolag, pengar som man skulle kunna bygga billiga hyresrätter för. Sälj marken billigare till de som vill bygga hyresrätter och ta ansvar för regionen.
Lars Ohly (V) var en av många politiker som satt i publiken under frukosten. Han menade att bostadspolitiken har havererat på en nationell nivå.
– Ända sedan socialdemokraterna tog bort räntesubventionerna för hyresrätter 2006 har inga politiker vågat ta i bostadsfrågan. Det finns inga incitament att bygga billiga hyresrätter, vi har bostadsbrist i alla storstadsregioner och studentstäder. Bostadsbristen är ett samhällsproblem som drabbar olika grupper olika. Att i dagens läge diskutera marknadshyror är ett hån mot de som inte kommer in på bostadsmarknaden i dag, kommenterade han.