Annons

Bostadsbristen skrämmer bort studenter från storstäder

Nyheter Svårigheten att hitta en bostad i storstäderna gör att studenter funderar på att flytta. Både under och efter studietiden. Det visar en ny rapport.

I undersökningen har 240 studenter i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö-Lund svarat på frågor om hur bostadsbristen påverkar deras vilja och möjlighet att bo och arbeta i regionen.

Resultatet: 14 procent någon gång övervägt att flytta under studietiden på grund av bostadsbristen, 18 procent har funderat på att flytta efter studierna och nästa lika många har låtit bli att söka jobb i storstadsregionerna på grund av svårigheten att hitta tak över huvudet. Fem procent har tackat nej till jobberbjudande av samma anledning. 

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

– Man ska inte behöva anpassa sin livssituation efter tillgången på bostäder, säger Ylva Westander, utredare på Hyresgästföreningen.  

Annons

Hyresgästföreningens slutsats är att bostadsbristen är ett hinder för god ekonomisk tillväxt. 

– Bostadsbristen påverkar, både på ett personligt plan och för samhället i stort, säger Ylva Westander. 

Annons
Läs ocksåSusannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”En tvådelad bild. En text med texten skadestånd. En bild på en kvinna som tittar rakt fram.

Läs hela rapporten här

Läs också Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag" Efter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäkt Överturism ett hot mot bostadsmarknaden: "Hyresrätter en krockkudde" Här är hyresgästernas största problem – vanliga frågan i topp: "Många är oroliga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.