Bostadsbyggandet minskar i Stockholms län
Bostadsbyggandet i länets 26 kommuner tog fart under 2010 då det byggstartades 8 500 bostäder, men glädjen blev kortvarig och under 2011 minskade byggandet till 8 000 lägenheter trots en ökande bostadsbrist. Länsstyrelsens prognos är att det blir ännu sämre innan det blir lite bättre. I år räknar Länsstyrelsen med att det börjar byggas 7 500 lägenheter, en siffra som höjs till 9 000 under 2013.
– Men läget är svårbedömt på grund av osäkerheten i ekonomin, det kan bli färre bostäder också. Läget är bekymmersamt, säger Maria Heymowska, enhetschef på enheten för bostadsfrågor på Länsstyrelsen i Stockholms län som tagit fram rapporten Läget i länet:Bostadsmarknaden i Stockholms län 2012.
Bostadsbyggandet i länet varierar stort mellan olika kommuner. Solna och Sigtuna ligger i topp medan Danderyd och Norrtälje ligger i botten. Stockholm stad klarar sig rätt bra och ligger lite över snittet bland kommunerna i länet.
– På kort sikt ser det dåligt ut i länet men samtidigt är jag mer positivt idag än för några år sedan. Frågan är på banan och alla är överens om att det är bra att regionen växer och att det därför måste byggas mer, säger Maria Heymowska.
Hon hänvisar till preliminära siffror som visar att 371 stycken bostäder började byggas i Stockholm stad under första kvartalet i år. Detta ska jämföras med första kvartalet 2011 då 1 245 bostäder började byggas.
För att möta bostadsbehovet i länet, som beräknas få 35 000 nya invånare per år de kommande åren, behövs byggandet fördubblas till cirka 20 000 bostäder per år.
– I nästan alla kommuner är det brist på hyresrätter och där ser vi att det behöver byggas fler än det görs i dag, säger Maria Heymowska.
Men ser du några tecken på att det kommer att byggas fler hyresrätter?
– Nej egentligen inte, men eftersom hyresrätten är mindre konjunkturkänslig än bostadsrätten borde det gå att få igång byggandet av fler hyresrätter än idag, säger hon.
Bromsklossarna på bostadsmarknaden är flera, alltifrån långa handläggningstider till politisk ovilja att bygga, men den i särklass största bromsklossen för ökat bostadsbyggande, enligt länets kommuner och byggbolag, är att det satsas för lite på infrastruktursatsningar som till exempel kollektivtrafik.
– Kopplingen mellan infrastruktursatsningar och bostadsbyggande måste bli bättre. Sedan ska vi göra vårt genom att korta handläggningstiderna för ärenden som rör bostadsbyggande, säger Maria Heymowska.